Tancar
06 Juliol 2023
Altres continguts

10a TRAVESSA TRANSPIRENAICA SOCIAL SOLIDÀRIA

220 joves en situació de vulnerabilitat creuen el Pirineu per la inclusió social i el desenvolupament sostenible

10a TRAVESSA TRANSPIRENAICA  SOCIAL SOLIDÀRIA
· Al 10è aniversari de la Travessia Transpirinenca Social Solidària es recorreran 700 quilòmetres durant 37 dies.

· A la iniciativa hi participen 100 educadors i voluntaris que acompanyen els joves en el seu pas per Navarra, el País Basc, Aragó i Catalunya.

· El recorregut es realitza caminant sota el lema “El teu futur, la teva decisió”.

· L’organització cerca sensibilitzar la societat i fomentar la integració de joves vulnerables.

La Travessia Transpirinenca Social Solidària (TSS) ha començat el seu recorregut de 700 quilòmetres pel Pirineu per 10è any consecutiu. En aquesta expedició, els protagonistes són 200 joves en situació de vulnerabilitat que caminen per la inclusió social i el desenvolupament sostenible sota el lema “El teu futur, la teva decisió”.

“És fonamental fomentar que aquests joves puguin integrar-se, conèixer altres persones, sentir-se acollits i donar visibilitat a la seva situació. Nosaltres intentem fer-ho amb un projecte socioeducatiu que els empoderi, caminant des del mar Cantàbric fins al mar Mediterrani i coneixent diversos llocs”, explica Irene Zendrera, directora de la TSS, que va crear aquest projecte el 2013 i que cada cop veu més necessari el seu desenvolupament.

A la iniciativa hi participen cent educadors de diferents entitats socials i voluntaris que acompanyen els joves al seu pas per Navarra, el País Basc, Aragó i Catalunya. Aquest projecte socioeducatiu i laboral finalitza el 21 de juliol al Cap de Creus i té com a objectiu impulsar la integració d’aquests joves, així com implicar i sensibilitzar la societat.

Per conèixer l’impacte d’aquest projecte, el millor és escoltar els testimonis dels seus participants, com Abdelhadi, que va deixar el Marroc natal per buscar un projecte de vida millor i assegura que el moment que més ha marcat la seva vida va ser acomiadar-se dels pares per anar a Espanya. Aquest jove destaca la quantitat de coses que ha après formant part de la TSS: “La Transpirinenca per a mi és una escola on he après moltíssimes coses, i una casa acollidora on he conegut grans amics. Participar en edicions anteriors m’ha permès compartir moments fantàstics a la natura”, diu.

Un altre dels participants, Jose Luis Terrones Torres, va arribar del Perú a Navarra fa cinc anys i de seguida es va unir a l’equip de joves de la TSS. “Conèixer la TSS ha marcat un punt d’inflexió en la meva manera de veure el món, ara mateix la meva prioritat és continuar estudiant”, assegura.

Un mètode educatiu per treure el millor dels participants

La Travessia Transpirinenca Social Solidària es recolza en el seu propi mètode educatiu, amb un focus posat en l’aprenentatge en valors com ara la superació, l’esforç, el treball en equip o el lideratge i la cura del medi ambient.

“Cada dia, un dels joves és el responsable del grup, de recollir els residus que es troben al camí o ajudar a organitzar les activitats. Una altra de les característiques que més crida l’atenció és el foment dels moments en silenci. Promovem una bona estona de silenci cada dia a les nostres activitats, cosa que ens connecta amb la natura i ens ajuda a fomentar l’autoconeixement. Després de l’estona de silenci, tenim un petit moment per compartir allò viscut”, explica Zendrera.

Així, durant la Travessia se celebren activitats per reflexionar i conèixer l’entorn natural i comunitari per tal d’apoderar i impulsar el talent dels joves: des de xerrades fins a fòrums socials acompanyen el recorregut. El primer s’ha celebrat a Zabaldika (Navarra) el 20 de juny, coincidint amb el dia del Refugiat.

“Comptem amb la participació de voluntariat corporatiu, entitats col·laboradores i representants de diverses institucions. A més, el nostre compromís amb la natura es plasma durant el camí amb accions de ploggin –combinar la retirada de residus de la natura amb la pràctica esportiva- de la mà de la Fundació Kilian Jornet i reflexions sobre valors vinculats als Objectius del Desenvolupament Sostenible” , explica Carmen Garrido, presidenta de la TSS.

Un recorregut del mar Cantàbric a la Mediterrània

La Travessia Transpirinenca Social Solidària comença a Navarra i el País Basc: en primer lloc, del Cap d’Higuer a Zabaldika del 16 al 20 de juny, posteriorment i fins al dia 24, recorren el trajecte que separa Roncesvalles de Zuriza. Així, el dia 24 arriben a Aragó, i caminen des del Refugi de Llinça a Sallent de Gállego. Finalment, el 29 de juny comença el recorregut pel pirineu català i andorrà posant el fermall final a la Travessia amb l’arribada al Cap de Creus i a Cadaqués.
transpi_3--8880770.jpg
A causa de la dificultat i el temps del recorregut, només un grup dels joves realitza el recorregut sencer. Els altres aniran realitzant etapes de quatre o cinc dies per senders i rutes de gran recorregut.

Les places per assistir a la TSS i col·laborar-hi són molt limitades, però l’entitat ha activat un crowdfunding a través de la plataforma “El meu gra de sorra” amb la què tots els interessats poden contribuir al desenvolupament d’aquesta iniciativa.

L’Associació Transpirinenca Social Solidària

És una entitat sense ànim de lucre que neix el 2013 de la mà de la Fundació Formació i Treball com un projecte educatiu, per millorar la integració social de joves que per raons diverses es troben en una situació de vulnerabilitat . TSS organitza activitats durant tot l’any amb la muntanya com a context. Arriba al seu punt culminant durant els mesos de juny i juliol, període en el qual es realitza la Travessia Transpirinenca Social Solidària, és aleshores quan connecten joves, professionals, empresaris de diferents sectors, educadors i gent que els acullen.
transpi_mapa--7687200.jpg
transpi_albert--7573713.jpg
Viure l’experiència de la Transpirenaica Social Solidària durant uns dies ha estat realment enriquidor. Compartir moments amb persones de diferents països i cultures ha ampliat la meva perspectiva i m’ha permès endinsar-me en la diversitat que ens envolta.

L’ambient durant l’esdeveniment ha estat excepcionalment acollidor i agradable. Des del primer moment, s’ha creat un lligam especial entre tots els participants, generant un esperit de col·laboració i solidaritat que impregnava cada activitat.

A més, vull destacar la contribució inestimable de Sphere Pro, qui ha proporcionat l’equipament necessari perquè tots els participants poguéssim gaudir plenament de l’experiència. El seu suport ha garantit que tinguéssim els recursos adequats per dur a terme les diverses activitats i reptes que ens esperaven al llarg de la travessia.

Durant aquests dies, hem compartit rialles, històries, coneixements i aprenentatges. La diversitat d’idiomes, costums i tradicions ens ha recordat la riquesa que prové de la interacció i l’intercanvi cultural. Cada trobada ha estat una oportunitat per descobrir noves perspectives i créixer com a individus.

La Transpirenaica Social Solidària ens ha permès teixir llaços d’amistat i solidaritat que transcendeixen fronteres i cultures. Ha estat un recordatori poderós que, malgrat les nostres diferències, podem treballar junts per un objectiu comú: construir un món més inclusiu i just.

En resum, viure la Transpirenaica Social Solidària ha estat una experiència transformadora. Em sento agraït per haver tingut l’oportunitat de formar part d’aquest esdeveniment tan especial i per haver compartit moments inoblidables amb persones meravelloses de tot el món.


Text i fotografia:
Irene Zendrera i Albert Mendoza
Article publicat a l'Araesport n.33

Escriu el teu comentari

Comentari