Tancar
14 Setembre 2022
El rebost de l'esportista

A LA TARDOR, MONIATOS I CASTANYES A DOJO!

El moniato és molt ric en carbohidrats complexos (d’absorció lenta), quasi no té greixos i molt poca proteïna (és ric en metionina)..

A LA TARDOR,  MONIATOS I CASTANYES  A DOJO!
Sabem que la naturalesa ens prepara el cos per a cada estació de l’any i que la terra ens ofereix els aliments adequats per poder rendir al màxim.

Ara que entrem a la tardor i deixem l’estiu enrere amb els seus dies llargs i les altes temperatures, ens hem de preparar pel fred de l’hivern de manera progressiva. La terra deixarà de proporcionar-nos hortalisses i verdures, riques en aigua, i començarà a donar-nos aliments més densos i rics en carbohidrats, aportant-nos més energia perquè el cos pugui produir calor interna i adaptar-se millor al fred.

Els dos aliments que m’agraden més de la tardor i tots associem plenament a ell, són els moniatos i les castanyes.

Com ens ajuden esportivament aquests aliments?

El MONIATO

El moniato és un tubercle originari de centreamèrica (Perú i Colòmbia), molt ric en carbohidrats complexos (d’absorció lenta), quasi no té greixos i molt poca proteïna (és ric en metionina). Es caracteritza pel seu gust dolç i pel gran aport en pro-vitamina A, l’elevat contingut de pigment groc-ataronjat fa que tingui aquestes propietats que el caracteritzen.

A nivell nutritiu, és molt més ric que la patata:

- Vitamina A: molt necessària per mantenir les mucoses, la pell, el cabell i la vista en bon estat. També, intervé en el creixement dels ossos, les dents i en la reproducció.

- Vitamina E: és un antioxidant molt potent.

- Vitamina B9 o àcid fòlic: intervé en la síntesi del material genètic, producció de glòbuls vermells i blancs i en el manteniment del Sistema Immunitari que és molt important en aquesta estació de l’any.

- Metionina: és un aminoàcid essencial (no el podem fabricar, només el podem obtenir amb l’aliment) ric en sofre que ens ajuda en la desintoxicació del fetge.

Tot i ser un tubercle de tardor i hivern, conté un 70% d’aigua. Això és molt positiu pels esportistes perquè ens ajuda a hidratar a través de l’alimentació.

Les millors formes de cuinar-los són: vapor, bullit o al forn a temperatura baixa.

Les CASTANYES

La castanya és un fruit sec molt nutritiu, ric en carbohidrats, en vitamines i baix en greixos. Ens aporta energia ajudant a protegir-nos del fred i rendir a nivell esportiu, igual que el moniato.

Aquest fruit sec es diferencia de la resta perquè és més ric en carbohidrats que no pas en greixos i en proteïnes, però sí que és ric en minerals (potassi, magnesi, fòsfor i calci), en vitamines (àcid fòlic, vitamina E i vitamina B3) i en fibra prebiòtica (inulina). Per tant, a nivell del nostre organisme ens ajuda:

- Vitamina E: antioxidant.

- Minerals: bon funcionament del sistema neuromuscular.

- Inulina: millora el trànsit intestinal.

Podem menjar castanyes bullides o torrades, però mai crues que són molt indigestes. La millor manera de consumir-les és posar-les en remull i escaldar-les per eliminar els antinutrients que
conté en la seva estructura, igual que la resta de fruits secs.

Com podem prendre aquests dos aliats?

Les maneres que més m’agrada consumir-los són (tingueu present que soc
una persona molt pràctica a la cuina):

MONIATO

- Al vapor o bullit per acompanyar la verdura, com a font principal de carbohidrats. M’agrada
més que la patata perquè és més gustós pel seu toc dolç característic i de textura més suau.
- A les cremes de verdures, en comptes de la patata.
- Tallant com si fos una llesca de pa i posant-lo a la torradora, serveix per substituir el pa.

CASTANYES

- Torrades a la paella o al forn com a snack o durant l’activitat física. Compte en no passar-se de quantitat perquè poden ser molt indigestes!
- D’acompanyament en un pollastre al forn.
- En una crema per untar (si ets fan del dolç).

Ariadna Hernandez
Farmacèutica especialista en Anàlisis Clíniques.
Psiconeuroimmunòloga
Clínica i experta en Nutrició Esportiva.

Article publicat a l'Araesport n.28

Escriu el teu comentari

Comentari