Tancar
16 Gener 2024
Salut i rendiment esportiu

ALTERACIÓ DE LA MENSTRUACIÓ EN ESPORTISES

L’amenorrea és una condició que afecta les dones i es defineix com la falta de menstruació durant un període superior a tres mesos.

ALTERACIÓ DE LA MENSTRUACIÓ  EN ESPORTISES
L’amenorrea és una condició que afecta les dones i es defineix com la falta de menstruació durant un període superior a tres mesos. Aquest trastorn hormonal pot tenir diverses causes, incloent-hi factors físics, emocionals i nutricionals. L’amenorrea pot afectar la salut òssia, cardiovascular i reproductiva, així com el benestar general de la dona. És important comprendre les possibles causes i les repercussions que pot tenir per a abordar-la adequadament i buscar solucions per a la restauració de la funció menstrual i mantenir una salut òptima.

Nutrició i falta del cicle menstrual

La nutrició té un paper essencial en la regularitat del cicle menstrual, especialment en el cas d’atletes.

Els nivells baixos d’energia, sovint relacionats amb una dieta inadequada, poden afectar negativament el sistema hormonal i conduir a la falta de menstruació durant diversos cicles. L’amenorrea funcional, present en esportistes, pot posar en perill la salut òssia, cardiovascular i reproductiva a llarg termini.

L’alimentació inadequada influeix en la producció de diverses hormones, com l’estrogen i la leptina, que tenen un paper crucial en la regulació del cicle menstrual. La pèrdua excessiva de pes, l’estrès físic i psicològic associats a l’entrenament intens poden ser factors contribuents de cara a l’amenorrea esportiva.

És important que les atletes rebin una nutrició adequada que cobreixi les seves demandes energètiques i de nutrients, especialment durant períodes d’entrenament intens. (1)

Nutrients essencials per una funció hormonal saludable

Mantenir una funció hormonal saludable és fonamental per a un rendiment òptim i una bona salut. Alguns nutrients essencials que poden ajudar a aconseguir aquest objectiu són (2):

1. Proteïnes: són essencials per a la reparació i el creixement dels teixits, inclosos els músculs, i per al transport d’hormones a través del cos.

2. Greixos saludables: àcids grassos omega-3 i omega-6 ajuden a regular la producció d’hormones i tenen efectes antiinflamatoris, essencials per a l’equilibri hormonal.
3.Carbohidrats complexos: proporcionen energia de forma sostenible i ajuden a mantenir l’equilibri hormonal relacionat amb el metabolisme.

4. Vitamines i minerals: incloent-hi vitamina D, ferro, calci i zinc, que contribueixen a la salut hormonal i a un sistema immune fort.

5. Antioxidants: contribueixen a reduir l’estrès oxidatiu i protegeixen les cèl·lules dels danys causats per l’estrès físic.

És important recordar que les necessitats nutricionals poden variar segons cada persona i el nivell d’entrenament.

Prevenció de l’amenorrea

Quan es tracta de recuperar la regla després d’una amenorrea o de prevenir-la, és important abordar primer l’alimentació i el nivell d’activitat física. Un enfocament nutricional adequat i un equilibri en l’entrenament poden ser clau per restablir la funció hormonal. A vegades, l’amenorrea es deu a una insuficient ingesta calòrica o a un excés d’activitat física, la qual cosa pot afectar la producció d’hormones.

En general, s’aconsella assegurar-se que s’estiguin consumint suficients calories i nutrients, especialment proteïnes, greixos saludables, vitamines i minerals essencials. En alguns casos, es pot considerar la suplementació amb vitamines o minerals específics si hi ha deficiències identificades, però això s’ha de fer sota la supervisió d’un professional de la salut o dietista (3).

El millor enfocament és adoptar una alimentació equilibrada i saludable, i adaptar l’entrenament per assegurar-se que el cos rep el suport adequat per a un funcionament hormonal òptim.

Esports susceptibles perquè les dones pateixin amenorrea

El running pot ser especialment susceptible de produir amenorrea entre corredores femenines, especialment en comparació amb altres esportistes. Això es deu a diversos factors que afecten les corredores (4):

1. Alta intensitat d’entrenament: les curses solen implicar entrenaments d’alta intensitat i durades llargues, que poden generar un elevat estrès físic i psicològic en el cos.

2. Baix índex de greix corporal: algunes corredores poden tenir un baix índex de greix corporal, ja que busquen millorar el rendiment i l’eficiència en la cursa . Això pot afectar la producció d’hormones relacionades amb la menstruació.

3. Desequilibri energètic: la combinació d’un alt desgast calòric per l’entrenament i una ingesta insuficient de calories pot provocar un desequilibri energètic, que és un factor clau en l’aparició de l’amenorrea.

4. Factors ambientals: les curses poden realitzar-se en condicions extremes, com a altes altituds o amb fluctuacions de temperatura, la qual cosa pot afectar encara més el sistema hormonal.
Per abordar aquest problema és essencial que les corredores mantinguin una dieta equilibrada i adequada al seu nivell d’entrenament.

Però no podem oblidar que esports “estètics” com la natació sincronitzada, el ball de saló, la gimnàstica rítmica o l’aeròbica, també poden ser esports diana on ocorrin casos d’amenorrea.

I els homes?

I tot i que no hem parlat dels homes, ja que ells no tenen menstruació, també poden tenir símptomes perjudicials d’una baixa ingesta energètica que es veu al llarg del temps i molt més tard. Les conseqüències d’un dèficit calòric i un alt volum d’entrenament prolongat en el temps poden ser: desmineralització òssia, lesions de les articulacions que suporten més pes com malucs i genolls, lesions musculars, esquinços... i això si només parlem de les conseqüències físiques i no de les psicològiques.

Article d'Anna Grífols
Publicat a l'Araesport n.36

Escriu el teu comentari

Comentari