Tancar
02 Setembre 2019
Salut i rendiment esportiu

AVALUACIÓ FUNCIONAL ESPORTIVA

Revisió esportiva. L’Avaluació Funcional Esportiva hauria de ser un control previ a la pràctica esportiva. Qualsevol persona sense patologies importants s’ha de considerar apta per realitzar activitat física, però és aconsellable a totes le

AVALUACIÓ FUNCIONAL ESPORTIVA
L’Avaluació Funcional Esportiva hauria de ser un control previ a la pràctica esportiva. Qualsevol persona sense patologies importants s’ha de considerar apta per realitzar activitat física, però és aconsellable a totes les edats i imprescindible als majors de 35 anys.

En una revisió esportiva ben feta es segueixen una sèrie d’exploracions que ens poden donar molta informació de la salut de l’esportista, de la seva condició física i del seu nivell esportiu. Un cop finalitzada l’avaluació podem donar l’Aptitud per a la Pràctica Esportiva, o sigui assegurar que una persona és competent per a una determinada activitat esportiva.

Una valoració funcional esportiva no pot garantir un risc zero, però sí que està comprovat que les exploracions que es realitzen són suficients per detectar la majoria de problemes mèdics que poden posar en risc la salut de l’esportista.

En què consisteix una Avaluació Funcional Esportiva?
Història clínica esportiva, preguntes guia de risc cardíac, antropometria, espirometria, electrocardiograma en repòs, estudi per aparells, prova d’esforç monitoritzada, amb control de la recuperació i entrega dels resultats amb explicació detallada.

L’antropometria ens permet conèixer la composició corporal com és el % de greix, % ossi, % muscular... I podem comparar-la amb esportistes d’elit del seu mateix esport i especialitat.
L’estudi per aparells, valora en repòs l’electrocardiograma, la freqüència cardíaca, la tensió arterial, auscultació cardíaca i pulmonar, palpació abdominal, valoració de reflexos, valoració oftàlmica, orofaringe, dental, valoració dermatològica, etc... De l’aparell locomotor valorem l’equilibri muscular, la flexibilitat, l’estat de la columna, malucs, genolls, turmells i peus.

La prova d’esforç serà: individualitzada, segons l’esportista, tipus d’esport, edat, discapacitat, ... Podrà ser amb cinta de carrera o amb cicloergòmetre. Protocol·litzada, amb protocols establerts que permetin la repetició i amb augments de càrregues esglaonades. Monitoritzada amb un electrocardiograma complet durant tota la prova i en la recuperació. Màxima, ja que si l’esportista té algun problema es pugui manifestar en la revisió.



Quan fem l'avaluació funcional esportiva amb analitzador de gasos, ens dóna una sèrie d'informacions útils per a l'entrenament.

En l'exemple de la gràfica sabem que: Per sota 156 batecs l'esportista va totalment aeròbic; si entrena amb aquests batecs, l'estímul ha de ser més la durada que la intensitat. Entre 156 i 172 batecs és el llindar aeròbic anaeròbic; bon ritme de competició en llarga durada, ja que si passa de 172 batecs augmentarà la formació d'àcid làctic. A partir de 172 batecs és llindar anaeròbic; zona d'entrenament de sèries, intervals o pujades.
grafica_prova_esforc_web--1648468.jpg
Per tant, l'avaluació funcional esportiva no és només una eina de prevenció sinó també ens ajuda a millorar entrenaments, ja que ens ofereix pautes per optimitzar els resultats esportius.

Dra. Carme Comellas
Especialista en Medicina de l’Esport, traumatologia i cirurgia ortopèdica
Article publicat a la Revista Araesport n.6 (setembre 2019)

Escriu el teu comentari

Comentari