Tancar
02 Maig 2021
Clubs Esportius

AVINENT CLUB ATLÈTIC MANRESA

Molt aviat farà cent anys que l’atletisme es va introduir a Manresa, fou el 1922 de la mà del Centre Excursionista Avant.

AVINENT CLUB ATLÈTIC MANRESA
Molt aviat farà cent anys que l’atletisme es va introduir a Manresa, fou el 1922 de la mà del Centre Excursionista Avant. El1926 va desaparèixer aquesta entitat i va passar a ser la secció atlètica de l’actual Centre Excursionista de la Comarca del Bages. Dos anys més tard, el gener de 1928, la secció d’atletisme va escollir com a President a Josep Pla i March, considerat un dels principals impulsors de l’atletisme manresà.
Durant la dècada dels anys trenta, l’atletisme va calar a la ciutat, i un grup d’atletes que formaven part del CECB van ser acollits al Centre d’Esports Manresa.

Fins al 1950, atletes i jugadors de futbol van compartir instal·lació, però l’increment tant de nivell com de participació d’atletes i l’ascens a Tercera Divisió de futbol del Centre d’Esports Manresa, va obligar a l’administració local a buscar un espai on ubicar una pista d’atletisme.

L’1 d’abril de 1951, es van estrenar les pistes a l’Estadi Municipal d’Atletisme “El Congost” però no fou fins el 10 d’octubre de 1955 que va néixer el Club Atlètic Manresa.
En aquests 71 anys, l’entitat ha tingut moments d’èxit i de reconeixement però també de situacions més complexes a tots nivells. A nivell institucional, i amb motiu del 50è aniversari, el CAM va rebre la Medalla al Mèrit Esportiu de la ciutat de Manresa.
Per altre banda, el creixement esportiu de l’entitat va propiciar la col.laboració d’una gran empresa del territori, AVINENT IMPLANT SYSTEM, que en va esdevenir l’sponsor oficial el 2011.

L'ESCOLA MANRESANA D'ATLETISME

Sense cap mena de dubte, actualment l’Avinent viu el millor moment de la seva història.

Un dels fets més importants en quant a la promoció de l’atletisme a la comarca és l’Escola Manresana d’Atletisme (EMA), nascuda 1975 i en funcionament fins el dia d’avui i un referent de bona promoció de l’atletisme a tot Catalunya.

Actualment acull a uns 200 alumnes i es el planter d’atletes del futur.

Cal ressaltar també el programa de promoció de l’atletisme dins de l’àmbit escolar que va iniciar-se fa més de 12 anys, creat per l’entitat i dirigit a centres de secundària de la ciutat i comarca. Aquest programa de promoció ha permès detectar talents i nous adeptes de l’atletisme.
escola_atletisme_1_web--4022230.jpg
escola_atletisme_2_web--4413188.jpg

L’ATLETISME FEMENÍ

El projecte es va iniciar el 1994 durant la presidència de Lluis Carrascosa i gràcies a la incorporació tècnica de Joan Lleonart. El CAM va aconseguir que l’equip femení assolis l’ascens a Primera Divisió estatal de clubs el 1996 en un octogonal disputat a l’estadi.

Un altre punt culminant de l’equip femení va ser el juny de 2002 a Getafe, quan l’equip manresà va aconseguir el títol de campió d’Espanya de Primera Divisió Nacional i va ascendir a la Divisió d’Honor “B”, categoria actualment inexistent.

El treball constant i la motivació d’aquest equip femení va portar mantenir aquesta Primera Divisió fins que el 2014, en una final de vuit equips celebrada a Tres Cantos (Madrid), l’equip va assolir l’èxit més rotund de l’entitat, ascendir a la Divisió d’Honor, la màxima categoria estatal de clubs.

Des d’aleshores, ja són set temporades on aquest equip es manté entre els millors de l’estat.


cam_equip_femeni--1968999.jpg
EQUIPS MÀSTERS

Els més de setanta anys d’història d’una entitat, comporta tenir una gran trajectòria esportiva i la conseqüència de que molts i moltes atletes hi hagin passat, fa que vulguin seguir defensant els colors del club. Es aquí, que el col·lectiu veterà és i ha estat un dels pilars esportius de l’entitat.

Des de l’any 2007, quan la RFEA va crear el Campionat d’Espanya de clubs veterans, l’entitat ha près part en totes les edicions amb la formació femenina. I en nou ocasions s’han proclamat campiones d’Espanya. El gran èxit es va viure durant l’edició del 2009, disputada en Pereiro d’Aguiar, on les dues formacions màster de l’entitat es van proclamar campiones d’Espanya assolint el “doblet”.
cam_master_femeni--5002992.jpg

L’EQUIP MASCULÍ

Tot i que l’equip masculí, no ha aconseguit els èxits i el reconeixement esportiu de l’equip femení, podem destacar la seva participació en sis ocasions en la fase d’ascens a Primera Divisió Nacional.

En aquests moments, el bon nivell dels nostres joves atletes es fa evident, ocupant llocs de privilegi en els diferents campionats estatals individuals i d’equips, fet que suposa una esperança de futur per l’equip absolut masculí de l’entitat

equip_masculi_cam-copia--6323351.jpg

Una altra faceta important de l’entitat és l’organització d’esdeveniments atlètics.

En els últims temps, abans de la Covid-19 i a l’espera de la tornada a la normalitat, l’entitat organitza els 10km urbans de Manresa, el Memorial de llançaments Julio Álvarez i el Memorial Enric Villaplana GP de marxa atlètica, així com diferents hores d’atletisme en pista, tant en l’àmbit de la promoció, universitari o diferents lligues catalanes i estatal.

Fa pocs dies, vàrem tenir l’portunitat d’estrenar la remodelació de la pista d’atletisme de l’Estadi Municipal El Congost, fet que ens permetrà altre cop acollir esdeveniments de certa categoria i alhora gaudir d’unes millors condicions d’entrenament.
competicio_cam--3153953.jpg
A nivell esportiu, el futur de l’entitat és esperançador. L’Escola Manresana d’Atletisme segueix assolint un nivell atlètic important, demostrat per la constant presencia dels joves atletes en el podis dels diferents campionats de Catalunya, tant a nivell col·lectiu com individual. L’equip femení ha assolit una bona classificació en la primera jornada de la Lliga Iberdrola de clubs de Divisió d’Honor 2021 fet que ens dona expectatives per poder competir en la gran final que reunirà als vuit millors clubs de l’estat.

L’Avinent Club Atlètic Manresa i els seus esportistes han posicionat a l’entitat en el top 15 d’entre més de cinc-cents clubs de l’estat.
A nivell internacional, el CAM ha aportat diferents atletes en els darrers anys, com és el cas de la marxadora Mar Juárez, present en el Mundial de Doha, o bé a Monica Clemente en l’europeu de Berlin.

ATLETES DESTACATS DE TOTS ELS TEMPS

Han estat molts els campions i campiones d’Espanya en les diferents categories al llarg dels gairabé 100 anys d’història del club. Amb tot, destacaríem dels primers cinquanta anys de l’atletisme manresà al marxador Enric Villaplana Vargas que després d’obtenir el títol de campió d’Espanya de cinquanta quilòmetres marxa, va ser seleccionat per participar en els JJOO de Londres’48, essent fins a dia d’avui, l’únic atleta manresà que ho ha assolit.

Si posem com a referència als atletes que hagin estat internacionals absoluts, hi trobem: Mar Juárez; Monica Clemente; Meritxell Calduch; Just Sociats i Jose Ríos.

Si ho fem per vàlua esportiva a nivell de marques: Els mateixos anteriorment citats, afegint-hi: Meritxell Soler; Paula Raul; Emilia del Hoyo; Ricard Clemente; Ivo Clotet i Llorenç Bonet.

Segons els valors esportius de la història: Joan Busquets; Josep Perramon; Loles Vives i Francesc Soler.

També crec que es important esmentar l’exportació d’atletes a universitats americanes, pel valor acadèmic que el nostre esport ha aportat i pel gran nombre d’atletes que han fet el pas per aquest ordre: Meritxell Soler; Nuria Tió; Marina Guerrero; Maria Montañés; Oussama Chouati; Emilia del Hoyo; Najwa Chouati; Anna Cabrera; Nuria Tilló; Toni Baños; Montse Montañés; Jan Bajona.

Text: Mercè Rosich
Imatge: Arxiu CAM i JJ Vico.
Article publicat a l'Araesport n.20

Comentaris

1

Escriu el teu comentari

Comentari
  • josep mas
    josep mas

    Jo he investigat durant molts anys l'AtletismeManresa, i aquest article no és més que una manipulació nefasta, s'amaguen molts bons resultats i gent molt valuosa dins de l'atletism Estatal i català, tant és així que es podría fer un referent a més cent atletes manresans, famosos, bàsics i que han marcat història. Per començar val a dir que el Club Atlètic Manresa ha estat una fusió de les distintes Secció(ns) Atletica, Primer el Centre Excursionista Avant fins 1926 per desparició de l'entitat, la mateixa gent va seguir el en Centre Exursionista Comarca de Bages, la va estrenar el primer estadi d'atletisme a Manresa, al Bonavista, la mateixa gent el 1934 per manca d'instal·lacions, la mateixa gent es va fusionar al Centre d'Esports Manresa, es formà la tercera Secció Atlètica, es compartí el camp de futbol del Pujolet fins el 1950, moment en que el pare i pioner de l'atletisme a Manresa Josep Pla March, va proposar construir el que és avui l'Estadi d'El Congost, era un terreny de cultiu, desigualat amb diverses feixes, tant és així que quan es va aconseguir fer el primer anell de la pista, que no arribava als 400 metres de corda, quan el atletes passaven per la contra recta o corba del que és pot de dels 200, els corredors no es veien a causa de la desigualtat del terreny. El 1951 les pistes, encara no acabades, es va celebrar un festival de Lliga Catalana, l'1 d'abril de 1951, enfront al CN Barcelona B. El 26 de setembre de 1955 s'inauguren oficialment les pistes en una trobada internacional entre el Sportveinigung Polizei d'Hamburg, un enfrontament que els atletes manresans van recordar durant anys. Aquest mateix any, la Secció decideix fer un club, el CAM. És el 10 d'octubre quan el president de la tercera Secció Atlètica, en Joan Lladó i Font agafa les rendes del Club Atlètic Manresa i és així com neix el CAM. De llavors ençà s'ha fet molta història, hem tinguts atletes internacional i campions estatals i forces campions absoluts de Catalunya, entre els quals destaquen, Josep Coll, Joan Figuerola, Enric San Nicolàs, Joan Busquets, Joan Busquets, Josep Perramon, Joan Carreras, Josep Oriol OIivé i, molts més. El 1963 l'equip absolut obté la segona Divisió Estatal que manté fins el 1967, ha estat subcampió a la Lliga Catalana i vàries vegades tercer.
    El 1965, es forma l'equip femení i ben aviat aconsegueix els primers èxits, com com Carme Rogé, primera campiona de Catalunya absoluta en 1500 metres, també descaren en el cros campiones de Catalunya per equips, èxit del quartet de 4x100 metres format per Loles Vives, Pilar Roca, Anna M. Riera i Mònica Serra. Individualment destaren Loles Vives, subcampiona d'Espanya absoluta amb nomes 16 anys, entre moltes més. En l'actualitat l'equip femení és a Divisió d'Honor, entre els vuit millors.
    Els valors del atletes més recents ja són esmentat a l'article anterior.
    L'estadi del Congost, es por dir que és obra d'en Josep Pla Marc, el qual hauria de portar el seu nom.
    Per acabar, el 21 de març de 2022 el CAM va fer 100 anys, sembla que poca gen ho sap.
    Feliç continuïtat en aquesta històrica entitat, no oblidem mai que el l'hem fet entre tots i és tots els simpatitzants, siguin directius, atletes, jutges, entrenadors, socis o afeccionats. Per mots anys! i que duri!, com deia un amic i entusiasta de l'AtletismeManresa.