Tancar
14 Setembre 2022
Natació

BENEFICIS PSICOLÒGICS DE LA NATACIÓ

Més enllà de la competició, la natació pot ser una via d’escapament recomanada a tothom. A més, el coneixement dels seus efectes beneficiosos, tant des del punt de vista fisiològic com psicològic, és un fet cada vegada més evident.

BENEFICIS PSICOLÒGICS DE LA  NATACIÓ
Des de ben petita m’ha agradat moure’m dins l’aigua, aprenent a dominar un medi completament diferent del que ens envolta: ingràvid, sense límits ni fronteres, en el qual es flueix i t’has d’estabilitzar constantment.

Vaig començar a fer natació artística amb nou anys. Sortia de l’escola amb la motxilla de la piscina preparada, amb el banyador, el casquet, les ulleres i les pinces del nas. A mesura que creixia com a persona, també madurava com a esportista, convençuda de què tot el que em donava aquest esport era el necessari per continuar desenvolupant valors i virtuts.

Em sento com peix a l’aigua i m’apassiona ensenyar, poder ajudar als altres, mentre continuo aprenent de les persones, tot això m’ha portat a graduar-me en psicologia i fer d’entrenadora de natació al Club Natació Castellet.

Amb tots aquests anys he col·leccionat records i experiències tocant de peus a l’aigua. Hi ha qui els perpetúa en forma d’imatges i d’altres, ho intentem fer amb paraules, tot sabent que suposa un gran repte. En aquesta i les pròximes edicions, intentaré plasmar-ne algun d’ells, comencem:

BENEFICIS PSICOLÒGICS DE LA NATACIÓ

Normalment, quan ens parlen de natació, tendim a pensar-la com a un esport de competició. Però, més enllà de la competició, la natació pot ser una via d’escapament recomanada a tothom. A més, el coneixement dels seus efectes beneficiosos, tant des del punt de vista fisiològic com psicològic, és un fet cada vegada més evident.

La natació com a activitat física regular, redueix el risc de patir molts problemes de salut i pot realitzar dos tipus de funcions:

· D’una banda, una funció preventiva: en nens i joves, per adquirir estils de vida actius; en adults, per mantenir estils de vida saludables, així com prevenir trastorns i malalties; en gent gran, per retardar el deteriorament físic i les funcions cognitives.

· D’altra banda, també pot establir-se com a funció rehabilitadora. Per exemple, en pacients cardíacs, persones amb obesitat o diabetis, o com a complement de teràpies psicològiques per persones amb trastorns d’ansietat i estrès.

Per aconseguir els efectes psicològics positius esperats, és necessari que es practiqui de forma freqüent. Amb la seva pràctica, la sang del nostre cervell circula més ràpidament i de manera més eficient i, a la vegada, s’alliberen petites substàncies, com la serotonina, la dopamina i les endorfines, que estan estretament relacionades amb la sensació de benestar.

Més concretament, fer natació té avantatges que segurament altres esports no tenen, pel simple fet de trobar-nos en el medi aqüàtic:

· En primer lloc, produeix una reducció de l’estrès. Estar dins l’aigua disminueix la tensió muscular, així com el ritme cardíac i respiratori, fet que és beneficiós per mantenir-nos relaxats.

· En segon lloc, per la seva pròpia dinàmica, facilita el domini de la respiració, fet que contribueix a la relaxació i l’aprenentatge, i molt necessari per a controlar els estats d’ansietat.

· També afavoreix la millora de la memòria, l’enfocament mental i la funció cognitiva. La natació implica una gran quantitat de moviments corporals per poder avançar, donats de manera simultània i amb ritme, fent imprescindible la coordinació. D’aquesta manera, el nostre cervell crea múltiples associacions mentals, generant noves connexions neuronals. A més a més, en ser un medi insòlit, convé mantenir-se concentrat per poder dominar habilitats que no es tenen fora d’aquest.

Per acabar, és important destacar que dur a terme poca activitat física sempre serà millor que no fer-ne gens. Així doncs, després de saber la quantitat de beneficis que pot tenir la natació, t’animes a tirar-te a l’aigua?

Marina Parcerisa
Graduada en Psicologia, nedadora d’artística i entrenadora de natació del C.N Castellet.

Article publicat a l'Aaraesport núm.28

Escriu el teu comentari

Comentari