Tancar
12 Setembre 2022
Dormint sobre rodes

CANAL DE GARONA, EL CANAL “DELS DOS MARS”

L’aventura “dormint sobre rodes” ens ha portat fins el canal de Garona, una de les principals artèries de navegació que transcórre pel sud de França i que comunica amb el canal de Midi.

CANAL DE  GARONA, EL  CANAL “DELS  DOS MARS”
Viatjar ens permet descobrir llocs fascinants i viure noves experiències.

L’aventura “dormint sobre rodes” ens ha portat fins el canal de Garona, una de les principals artèries de navegació que transcórre pel sud de França i que comunica amb el canal de Midi.

Aquests dos canals uneixen dos mars històricament comercials, el canal de Garona baixa fins a l’Atlàntic i el de Midi desemboca al Mediterrani, és per aquest motiu que s’anomena el canal dels “dos mars”.

Els 505 Km totals que separen la ciutat de Bordeaux del mar Mediterrani es poden dividir en 9 dies amb bicicleta, tenint en compte que haurem de fer una mitjana d’entre 40 i 70 Km al dia per la via verda. Un ritme còmode que deixa temps suficient per pedalar i gaudir sense pressa del viatge, fent parada en alguns punts d’interès turístic com poden ser els pobles que anem trobant pel camí.
canal_garona_9--7050769.jpg
Cal tenir en compte que el desnivell és molt escàs ja que anem seguint el recorregut que ens marca el canal. El camí no presenta cap dificultat tècnica i és apte per a tots els públics. El que marca la duresa és la distància en quilòmetres, que haurem d’adaptar en funció de l’estat físic i si anem amb nens. Depenent del nostre ritme, podem allargar o escurçar les etapes, ja que anirem trobant càmpings i allotjaments al llarg del recorregut.
canal_garona_10--4561134.jpg
En el nostre viatge ens centrem en el canal de Garona, que uneix les ciutats de Toulouse i Bordeaux. Aquest és un recorregut lineal i tenim diferents maneres de fer-ho si disposem d’uns quants dies.
En aquest cas, deixarem el vehicle en un càmping o zona habilitada per autocaravanes on passarem la nit, farem uns quants quilòmetres a peu o amb bicicleta i tornarem pel mateix lloc fins arribar al punt on hem deixat el vehicle. Després canviarem de lloc i farem el mateix fins aconseguir fer tot el recorregut que desitgem.
canal_garona_8--9915630.jpg
És un viatge que podem adaptar fàcilment a l’estil “sobre rodes”, només hem d’anar seguint el canal i anirem trobant pobles amb encant i llocs on poder fer parada per descansar, menjar o visitar els atractius de la zona. Si ens agrada ens hi quedem i sinó busquem un altre lloc on ens sentim més còmodes, és l’avantatge d’aquest tipus de viatge. Podem planificar la ruta depenent dels llocs que volguem visitar i els quilòmetres que volguem fer.
canal_garona-06--2445833.jpg
La via verda que segueix el canal i que podem fer a peu o amb bicicleta està molt ben senyalitzada amb cartells informatius. Algunes vegades creuem pel mig del poble, però no té pèrdua.

Podem començar per Toulouse o per Bordeaux, en total hi ha poc més de 260 Km de via verda que podem dividir en funció dels dies i els quilòmetres que volguem fer.

Si ho preferim, també tenim l’opció de viure el canal des de l’aigua, llogant una barca o navegant a través d’un creuer fluvial. Cal tenir en compte que al llarg del canal, anirem trobant rescloses.

Començant des de Toulouse, trobem alguns pobles on val la pena fer parada, alguns d’ells a tocar del canal i d’altres ens haurem de desviar una mica. Un d’ells és Montauban (a 11km del canal), una ciutat medieval amb un pont que creua el riu Tarn fins arribar al centre històric.
També trobem Moissac on podem passar la nit al càmping que queda rodejat pel riu i per accedir-hi hem de passar per un pont. Al poble de Donzac hi trobarem una àrea d’autocaravanes de pagament, molt tranquil·la situada al costat d’un llac que ofereix tots els serveis d’electricitat, aigua i buidatge.
canal_garona-05--4425692.jpg
D’altres pobles que trobem pel camí són Auvillar (considerat un dels pobles més bonics de França amb un casc històric molt ben conservat i edificis emblemàtics), Valence d’Agen, Agen (s’hi accedeix per un pont de 500m, el més llarg de França), Buzet-Sur-Baïse (on hi trobarem una àrea per autocaravanes ideal per passar-hi la nit, just al costat del canal, amb serveis de pagament i amb un restaurant), Damazan (amb una zona de platja i bany al llac amb un càmping just al costat). Ens podem desviar fins arribar al poble de Nérac (on podem fer una passejada en barca pel canal i gaudir de l’encant del poble).

També podem passar per Fontet, on hi trobarem una fantàstica àrea per autocaravanes amb un llac artificial, espai infantil, restaurant i tots els serveis necessaris per gaudir de la nostra estada “sobre rodes”, com per exemple sombres, parcel·les, electricitat, lavabos, aigua i servei de buidatge. Des d’aquí tenim accés al canal i a la via verda.
canal_garona-07--8786233.jpg
Arribem ja a Bordeaux, considerada la capital del vi francès, una ciutat imponent, amb edificis elegants i amb una espectacular plaça amb un mirall d’aigua. Una ciutat amb molt per visitar i amb nombrosos pàrquings on estacionar el nostre vehicle. A 9 km del centre hi ha un càmping.

Arribats a aquest punt, si disposem d’alguns dies més i aprofitant que estem en aquesta zona, val la pena apropar-se fins la costa, per gaudir d’uns dies de mar i de les platges salvatges de l’Altlàntic, on l’ambient surfista hi és molt present per les onades que es produeixen.

A una hora de distància amb cotxe des de Bordeaux, arribem fins al poble d’Arcachon on podem visitar l’espectacular i popular duna de Pilat, la més alta d’Europa amb poc més de 100m. Des de dalt la duna, podrem contemplar el mar per una banda i per l’altra el bosc frundós.
canal_garona-04--3845572.jpg
És un lloc ideal per acabar el nostre viatge, contemplant la immensitat del mar i recordant tots aquells indrets i experiències que hem anat deixant enrere durant la nostra aventura.

Escriu el teu comentari

Comentari