Tancar
01 Març 2022
Excursions

CENTENARI DEL CENTRE EXCURSIONISTA MONTSERRAT

El 9 d’abril del 1922 va néixer una entitat que ha acompanyat al llarg de la seva història a socis, famílies, joves i infants en el coneixement i gaudi del medi natural, social i cultural del país.

CENTENARI DEL CENTRE EXCURSIONISTA MONTSERRAT
El 9 d’abril del 1922 va néixer una entitat que ha acompanyat al llarg de la seva història a socis, famílies, joves i infants en el coneixement i gaudi del medi natural, social i cultural del país. Al llarg de tots aquests anys el Centre Excursionista Montserrat (CEM) ha viscut èpoques de tot, anys d’esplendor i èpoques més fosques, ha sobreviscut una guerra i s’ha refet de cops molt durs com l’incendi del Xalet Refugi dels Rasos de Peguera.

Per motiu d’espai aquí només farem un breu repàs de la història del CEM, però si la voleu conèixer amb detall, ho podreu fer en el llibre que es publicarà a finals d’any, a càrrec de l’historiador Francesc Roma .

El que sí podem explicar és que ha tingut seccions culturals i científiques amb molt de pes en la vida social i cultural de la ciutat, sobretot durant els anys trenta amb l’organització d’exposicions i conferències.

Durant els primers anys, el CEM es va distingir per fer excavacions en sepultures, especialment importants les del jaciment ibèric-romà de Boades, fetes entre 1927 i el 1933. Els objectes procedents d’aquestes excavacions es poden veure ara al Museu de Manresa.

Després de la guerra civil el CEM va tornar a activar i en ple franquisme, com tants altres centres excursionistes, va ser aixopluc de la llengua i identitat catalanes i un espai a través del qual conèixer la natura, la geografia i el patrimoni del país.

Als anys seixanta i setanta, van destacar les activitats d’espeleologia, escalada i esquí, més tard va tenir molta rellevància l’alpinisme.
fotos_cem_noticies-03--4246109.jpg
Amb l’objectiu de facilitar la pràctica de l’esquí el 1933 el CEM va construir el Xalet Refugi. És el més antic de tot el Pirineu que continua en funcionament, i el patrimoni més important de l’entitat.

El Xalet Refugi dels Rasos de Peguera va ser inagurat el 1933 a la vall de Calders, en el mateix indret on van començar els esports de neu a Catalunya. El 2012 es va haver de tancar a causa d’un incendi a la teulada però amb l’esforç dels socis va ser restaurat i reinagurat el 2014. A dia d’avui és un lloc per a tots els excursionistes que van al massís dels Rasos i volen sopar a la vora de la llar de foc i dormir abans de sortir d’excursió.

Després de la guerra civil la propietat del Xalet-Refugi es va traspassar a una societat limitada per evitar que fos expropiat pel règim de Franco. Tot i intentar-ho moltes vegades, no va ser fins el 2007 que al CEM li va ser reconeguda la legítima propietat. Des d’aleshores i malgrat moltes dificultats i diners invertits, la Junta ha lluitat per mantenir obert aquest refugi al món excursionista.
fotos_cem-02--8795831.jpg
Durant els últims vint anys l’entitat ha dut a terme nous programes d’activitats: Caminers: Sortides en família. CEM Senders i caminades: Senderisme i baixa muntanya.CAM: Sortides d’alta muntanya.EDER: Escalada. SECEM: Espeleologia.

El CEM compta amb uns tres-cents socis, lluny dels set-cents que havia registrat, alguns d’ells molt especials i és que, aquest any, entregarà cinquanta insígnies de plata pels 25 anys de soci, i deu d’or, pels 50 anys. És cert que els temps han canviat i és difícil que es produeixi el relleu generacional, però l’entitat és ben viva i cada any programa un grapat de sortides per a tots els gustos i nivells.

Què hi ha millor per combatre l’estrès, mantenir-se en forma, conèixer el territori i socialitzar-se que sortir d’excursió? Què millor que compartir una passió?
fotos_cem_saboredo-05--706457.jpg
Si voleu informació de les sortides i com ho heu de fer per ser-ne socis, podeu enviar un correu a l’adreça: secretaria@centreexcursionistamontserrat.cat o bé trucar al 623 611 366
foto_cem_centenari-04--3966020.jpg

Article publicat a l'Araesport.25

Escriu el teu comentari

Comentari