Tancar
03 Novembre 2020
Ciclisme BTT

CICLISME INDOOR

Les idees del sector han anat perfeccionant els rodets, ja fa un temps, va aparèixer el BKOOL, una plataforma virtual en la qual connectes el teu rodet (smart o connectable) i et simula les condicions de la pantalla...

CICLISME INDOOR
Sigui per efecte de la Covid-19 o perquè a poc a poc anem buscant cada vegada anar més al límit, l’augment dels entrenaments virtuals en ciclisme està a l’ordre del dia. No és una qüestió senzilla, però potser heu sentit a parlar del BKOOL o del ZWIFT. En aquest article intentaré explicar una mica aquest món del ciclisme indoor.

Fa anys, un rodet on posàvem la bici a sobre i hi pedalàvem era el que es feia en cas de mal temps, quan no es podia sortir a pedalar, o volíem entrenar per a una cursa molt explosiva. Després, n’hi havia alguns que per motivar-se i evitar l’avorriment infinit, posàvem una etapa del Tour o del Giro a la televisió i així semblava que passava millor l’estona. Avui dia, tot va canviant i, sigui pels horaris de la feina o de la família, a vegades és impossible sortir a pedalar i, si a això hi sumem el mal temps i les poques hores de llum, els rodets cada vegada són més utilitzats.

Les idees del sector els han anat perfeccionant, ja fa un temps, va aparèixer el BKOOL, una plataforma virtual en la qual connectes el teu rodet (smart o connectable) i et simula les condicions de la pantalla, pots realitzar recorreguts o fer entrenaments amb la intensitat que l’ordinador et vagi dient.
Tota aquesta virtualització es fa gràcies al potenciòmetre o, si més no, amb una aproximació; si no, com és capaç l’ordinador de saber si es va ràpid o lent? Els rodets virtuals més nous tenen un potenciòmetre incorporat, de manera que reprodueixen millor les condicions del recorregut, pujades i baixades. BKOOL és, per tant, una plataforma que, a més a més de fer els rodets “intel·ligents”, també dona accés per internet als seus recorreguts i entrenaments, fins i tot personalitzats. Però no es l’única plataforma; també hi ha ZWIFT, que ha evolucionat la idea, de manera que no només es tracti de pedalar simulant unes condicions, sinó que es pugi fer trobades amb altres corredors, fer curses virtuals. ZWIFT és més que una plataforma d’entrenament, fins i tot en temps de confinament ha sigut un lloc per quedar amb companys i amics i així passar millor les estones de “l’avorrit rodet convencional”.

Si parlem del ZWIFT, hem de dir que és bastant complex, necessita un rodet, sigui de la marca que sigui, amb un sensor de velocitat i de cadència, amb això la màquina ja és capaç d’aproximar una potència, però si a més a més el rodet és “intel·ligent” i té un potenciòmetre incorporat, aquesta simulació esdevé molt més real. Hi ha altres plataformes, com per exemple TACX, que fa segurament els rodets més sofisticats, que també simulen les rugositats dels terrenys o els girs, i que també té una plataforma virtual on, fins i tot, hi pots carregar els teus recorreguts (tracks GPS) i així pedalar per les “teves” carreteres amb el visor del Google Earth.

Una quarta plataforma (n’hi ha més, però no en parlarem) és ROULY, dins de la qual han creat competicions virtuals dels professionals (ZWIFT també ho fa). És una barreja del ZWIFT molt més Arcade (joc) i del TACKS (imatge realista).

De manera diferencial, el ZWIFT, pel fet de ser més Arcade i no realista, ha creat un món virtual que s’anomena WATOPIA, un lloc on hi ha els recorreguts que pots seleccionar segons l’estil de ruta que vulguis fer, però alhora també pots recrear altres recorreguts, com ara els campionats mundials d’Innsbruck, o altres zones com Londres o Nova York, però sempre a mode de “joc no realista”, tal com veieu en les imatges. Perquè us en feu una idea hi ha fins i tot un mapa de ZWIFT (vegeu la foto).

I és que el negoci d’aquestes plataformes és molt important, en una sessió de ZWIFT hi poden haver més de 35.000 usuaris connectats en un sol acte i n’hi ha un cada 20 minuts, fins i tot hi ha una web que retransmet les actuacions i fa el calendari de les pròximes trobades. Segons dades oficials, s’han organitzat curses amb més de 140.000 participants. Cal tenir en compte que en el context en el qual ens movem aquesta virtualització, ens agradi o no, anirà a més i, fins i tot, la UCI (Unió Ciclista Internacional) està organitzant la primera competició virtual oficial al ZWIFT, la plataforma que més seguidors té.

Perquè ens fem una idea de la seva projecció, ara fa uns dies, es va anunciar una inversió de més de 450 milions de dòlars en la marca ZWIFT per tal de potenciar-la encara més i, fins i tot, perquè tingui el seu pròpi rodet. Heu de pensar que ZWIFT es va crear el 2014, per tant, és una “empresa” molt jove.
El creixement d’aquestes plataformes ha estat exponencial fins al punt que ZWIFT ja ha entrat també en el món del running, amb les cintes de córrer. L’evolució està essent molt ràpida, en 12 mesos han passat moltes coses en el sector dels e-games. Per exemple, GARMIN, el monstre dels GPS outdoor, ha comprat TACX per no quedar-se fora de joc en l’indoor.

Els preus de les plataformes també varien; per exemple, un rodet BKOOL pot valer uns 450€, mentre que un de TACK pot pujar fins a més de 1.200€, mentre que les plataformes cobren mensualment, per exemple, ZWIFT i BKOOL costen al voltant dels 10€/mes.

Segur que us han vingut ganes de provar tot aquest món de les plataformes i la veritat és que té el seu punt divertit i interessant, però de ben segur que no hi ha res com l’aire fresc del matí o el fang d’algun bassal en les cames i la cara.

Salut i pedals!

Raül Montfort

Article publicat a l'ARAESPORT N.17

Escriu el teu comentari

Comentari