Tancar
03 Novembre 2020
Clubs Esportius

CLUB ESGRIMA MANRESA

Si parlem d’esgrima esportiva, deixant de banda les recreacions històriques, trobem tres modalitats principals: floret, espasa i sabre. Actualment a Manresa es pot aprendre la modalitat de sabre, potser la més dinàmica de les tres.

CLUB ESGRIMA MANRESA
En garde! (En guàrdia!).
Qui no ha sentit mai aquestes paraules? Qui no s’ha imaginat, espasa en mà, lluitant contra pirates o cavallers? Emulant amb una branca els tres mosqueters d’Alexandre Dumas, o convertir-se en un valent príncep o una valenta princesa?

La curiositat per voler conèixer més coses sobre l’esgrima, el fet de trobar-se davant d’un art apassionant i perdut, convertit en esport, porten cada vegada a més persones a practicar l’esgrima.

A la comarca del Bages l’esgrima té un espai on podràs formar-te i aprendre, un lloc on poder fer realitat aquests somnis i practicar un esport elegant, dinàmic i divertit.

Si parlem d’esgrima esportiva, deixant de banda les recreacions històriques que es poden veure en fires medievals com la Fira de l’Aixada de Manresa (que l’Associació d’Esgrima Antiga de la Catalunya Central ofereix des de fa anys) es practica des de la vessant lúdica i competitiva. Trobem tres modalitats principals: floret, espasa i sabre. Actualment a Manresa es pot aprendre la modalitat de sabre, potser la més dinàmica de les tres.

El sabre és un arma de tall i d’estocada i per guanyar el punt, cal tocar de la cintura cap amunt al contrincant. Això si, amb un sistema de prioritats que fan que el combat sigui més emocionant.

L’esgrima és un esport segur i no violent, és de contacte indirecte, a diferència de la boxa o el futbol, per exemple.
A banda de totes les mesures de seguretat que s’han de mantenir per l’actual pandèmia, la distància habitual entre esportistes fa que sigui un esport de combat apte i segur per practicar actualment.

Un dels valors que defineix l’esgrima és el respecte al company i rival; la constància i determinació i, sobretot, l’esperit de superació davant de l’adversitat.

El respecte és un valor fonamental per a la pràctica d’un esport de combat, o del que antigament era un art marcial (un art per a la guerra). Els companys fan possible que el puguis practicar, són ells amb els qui lluites i són ells els que et fan costat quan competeixes contra altres clubs. Companys i amics fora de la pista, rivals a dins.

Altres valors de l’esgrima, que comparteix amb els esports individuals, són l’acceptació de la derrota i la victòria. A l’esgrima és fonamental saber guanyar i perdre. Guanyar per compartir el triomf, seguir competint i millorant; perdre per entrenar encara més, esforçar-se i així arribar a la victòria. L’esperit de superació personal hi és molt present. Com tot esport individual, no es reparteixen els mèrits o els fracassos entre altres jugadors, tot i que el club i els companys sempre fan costat i ajuden a progressar. Precisament, un dels pilars importants del Club d’Esgrima a Manresa, és la companyonia, el caliu, el ser una gran família que creix, que evoluciona i que avança plegada dia a dia.

L’esgrima va arribar a Manresa amb Daniel Bello el 2017, inicialment va néixer com un projecte personal que va poder fer-se realitat gràcies a l’ajuda de la Federació Catalana d’Esgrima i de l’Ajuntament de Manresa, i més concretament, de la Secció d’Esports de la ciutat, que va proposar i cedir el gimnàs de l’Escola Bages per a les sessions, on actualment s’imparteixen les classes.
esgrima_manresa_5_web--2769118.jpg
El Club d’Esgrima Sabre Hongarès de Manresa (CESHM) va ser fundat per l’entrenador barceloní Daniel Bello, vinculat al món de l’esgrima des dels dotze anys, edat en que va quedar subcampió de Catalunya en la modalitat de floret i, un any més tard, va quedar campió autonòmic a la modalitat de Sabre, en la que avui està especialitzat. La trajectòria esportiva de Daniel Bello, molt involucrat en la formació i difusió de l’esgrima, és molt extensa i compta amb un ampli palmarès. Ha entrenat al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallés i la residència Joaquin Blume. Des dels 18 anys ha estat formant a joves tiradors de totes les categories a l’Escola Hongaresa d’Esgrima de Barcelona. També és director i tècnic de competicions, amb experiència a nivell nacional i internacional.

Actualment dirigeix diversos grups d’entrenament de totes les edats i categories. Ha sigut coordinador i entrenador de la secció de Pre-tecnificació i Agrupaments de la Federació Catalana d’Esgrima i ha dirigit entrenaments de la secció de tecnificació.

A l’escola d’esgrima de Manresa ensenya la modalitat de sabre amb arrels hongareses. Per què hongareses? El mestre d’armes (així és com s’anomenen les eminències d’aquest esport) Imre Dobos, hongarès de naixement, va fugir del seu país ja fa més de 40 anys per a formar campions i campiones d’esgrima al nostre país. Se’l considera el referent de l’esgrima a Catalunya i Daniel Bello n’és el seu deixeble. Arrels hongareses, cor i esperit català.
esgrima_manresa_7web--4942031.jpg
El Club d’Esgrima Sabre Hongarès de Manresa ha esdevingut una escola amb molt de nivell i resultats a l’alçada d’altres escoles del país que tenen molts més anys d’experiència. Compta amb joves promeses com Adrián Román va pujar al podi recentment en quedar tercer sub15 al Campionat de Catalunya i primer de la seva categoria, sub13. Destaquen també els seus resultats internacionals, celebrats a França, al quedar segon en la competició de Pau, i primer en la de Tarbes.
El seu germà, Alejandro Román ha destacat per quedar segon sub11 a la competició internacional de Pau i aconseguir varis podis a nivell autonòmic.

Una altre jove promesa és el santvicentí Mallol Vall, que va ser nomenat a la Nit de l’Esportista de Manresa i que competeix en tots els àmbits (autonòmic, nacional i internacional). Va quedar en segona posició a Pau en sub15 i primer del rànquing espanyol d’aquesta temporada, entre altres. Va competir en l’equip nacional al Campionat del Mediterrani, a on va acabar cinquè. Actualment està becat i compagina els estudis amb la tecnificació a l’institut d’esportistes Joaquim Blume d’Esplugues de Llobregat, on es realitza la part d’alt rendiment d’esgrima a la modalitat de sabre. També ha destacat en podis catalans a la seva categoria i superiors.

En d’altres categories destaquem Eudald Poch, amb una tercera posició al rànquing autonòmic i a Imma Benítez, que va alçar-se amb una primera posició a la categoria absoluta. La llista d’alumnes que ho donen tot i fan grans resultats és llarga, això vol dir que l’esgrima a Manresa està donant els seus fruits!

Avui dia la meitat dels socis de l’entitat estan federats i participen activament a les competicions oficials i els amistosos que es disputen.Però la pràctica de l’esgrima no està lligada únicament a les competicions. Es pot practicar esgrima sense competir, a nivell d’oci. L’esgrima té una relació força estreta amb el teatre, en moltes obres i pel·lícules hi ha escenes de lluita amb espases. Parlem de l’esgrima escènica o teatral, consistent en coreografies, que el mateix club ha treballat durant temps i que pots aprendre en sessions monogràfiques. Així doncs, a més d’esport, l’esgrima també és art i cultura i un nexe social on reunir-se i entrenar, compartir el dia a dia i millorar com a persona, esportista o actor.

L’esgrima la pot practicar tothom. Es marca una edat d’inici de 7 anys i no es posa cap màxim d’edat. El club compta amb joves tiradors (així és com s’anomenen els practicants dels combats d’esgrima) i esgrimistes veterans. La pràctica de l’esgrima ajuda a desenvolupar moltes capacitats físiques (reflexes, velocitat, agilitat, coordinació...) i capacitats cognitives (concentració, pressa de decisions, anàlisi ràpid de situacions...), transmetent els valors que abans hem comentat.

El somni del Daniel Bello, és veure el Club créixer, fer arribar aquesta disciplina esportiva a tothom que la vulgui conèixer, que per a ell és molt més que un esport, és una manera de viure i un sentiment, sobre tot pels valors que transmet. Per aquest, motiu, us animem que aneu al Club a provar, a aprendre, però principalment a gaudir d’aquest esport!

Article publicat a l'ARAESPORT N.17

Escriu el teu comentari

Comentari