Tancar
13 Juliol 2023
Ciclisme BTT

COM ENSENYAR ELS TEUS FILLS A ANAR EN BICICLETA ?

El meu suggeriment és començar a partir dels dos anys amb una bicicleta sense pedals. Per què una bicicleta sense pedals? s’hi treballa l’equilibri, la propulsió, la velocitat i la frenada

COM ENSENYAR ELS TEUS FILLS A ANAR EN BICICLETA ?
En aquest article us parlo des de la meva experiència fent de guia de bicicleta a canalla i, sobretot, la vivència amb la meva filla. La forma i la proposta utilitzada us pot semblar estranya, però funciona. L’any passat, a P3, vam començar anar cada dia en bicicleta a l’escola, fèiem uns dos quilometres de recorregut. La meva petita amb bicicleta i jo caminant, tibant-la amb una corda. El trajecte, totalment urbà amb pujades, baixades, voreres, cotxes, etc. Aquest any fa P4 i ja des del setembre anem els dos junts amb bicicleta a l’escola. Ella amb la seva, i jo amb la meva. Fruit d’aquesta vivència, us trasllado el procés viscut per ensenyar a la meva filla anar tota sola en bicicleta, còmodament. El meu suggeriment és començar a partir dels dos anys amb una bicicleta sense pedals.

Per què una bicicleta sense pedals?

És fàcil aprendre a anar-hi, s’hi treballa l’equilibri, la propulsió, la velocitat i la frenada.

Els infants s’hi senten estables en una bicicleta sense pedals, agafen confiança propulsant-se amb els peus, i adquireixen el sentit d’equilibri i el concepte de velocitat.
Moltes d’aquestes bicicletes no porten frens, no és cap problema. Els nens i nenes aprenen a frenar amb els peus al terra. Un dels avantatges d’aquestes bicicletes és la seva simplicitat.

Els seus beneficis:

1. Equilibri.
2. Seguretat en si mateixos.
3. Aprenen a reduir la sinergia i el concepte de velocitat.
4. L’arrencada, l’estabilitat i el quedar-se parat.
5. La superació d’obstacles i esquivar-los.

Un cop adquireixen tots aquests inputs en el seu dia a dia a través del joc, és més fàcil fer la transició a la bicicleta de pedals quan siguin més grans.

Quan canviarem de bicicleta?

A partir dels quatre anys, quan haurem de deixar la roda de 12” i passar cap a la de 16” (depenent de l’alçada podeu utilitzar la roda de 14”, però segurament us la podreu saltar).

Quan incorporem la bicicleta de pedals, posem rodetes o no?

Fàcil, no les poseu.

Un consell, durant la fase de bicicleta sense pedals, si teniu una corda la farem servir per lligar-la manillar de la bicicleta i tibar el/la petita de la casa.

Per què?

Els acostumarem a que els tibem i això ens anirà bé per ajudar-los a fer el pas de la bicicleta sense pedals a pedals. Perquè, quan passem a la bicicleta amb pedals, hauran d’aprendre a propulsar-se pedalant i això serà el que els hi costarà. Amb l’ajuda de la corda els ajudarem adquirir confiança. Aquí et proposo unes tècniques per no fer servir les rodetes:

1. Treure un dia els pedals perquè s’acostumi a la bicicleta, al seu pes , dimensions. Només un dia, màxim dos.

Aquí aprofitarem perquè aprenguin la frenada amb les mans, però que puguin utilitzar peus (concepte de joc = a seguretat).

2. Posem els pedals i agafem la corda que fèiem servir en la bicicleta sense pedals, la lliguem al manillar i juguem amb ells tibant d’ella. Al mateix temps, els fem pedalar perquè a nivell de motricitat entenguin el concepte de fer força amb les cames sobre els pedals.

Un cop observem que el pedaleig va bé, mica en mica destensionem la corda per veure les seves reaccions, i podrem anar al pas final: l’arrencada.

3. L’arrencada en parat: és un moment que els petits els hi fa molta por. Ens ajudarem de la corda si volem o posant-nos a darrera seu amb un mà la seva esquena.

a. Aquí ens hem de fixar en quin és el seu peu dominant i que sent còmode. Li hem d’ensenyar a tenir aquest peu sobre el pedal amb una posició de força.

b. Cal ensenyar-li que inclini una mica la bicicleta cap allà on tingui el peu a terra, així guanyarà estabilitat.

c. Anem a practicar l’arrencada, situant-nos a darrera seu comptem fins a 3 i fem diferents intents ajudant empenyent i anant una estona al seu costat, si ens ho demana.

d. Podem jugar a fer arrencades i parar (així practiquem la frenada) o aprofitem i busquem que ells sols ja pedalin.

Si volem aprofitar i començar a fer rutes amb ells o anar a escola amb bicicleta com que els haurem acostumats a ser tibats per una corda, podem comprar un Xtrack per a que puguin seguir el nostre ritme i no es cansin tant.
Quan arribem a aquest punt s’obra un món d’opcions de compartir la bicicleta amb els més petits de la casa

*Si la vostra canalla ja son més grans i no han anat amb bicicleta o tenen problemes, només cal que apliqueu el concepte de joc que hem fet en el pas de la bicicleta sense pedals a pedals.

Article de Marc Ribas
Publicat a l'Araesport n.33

Escriu el teu comentari

Comentari