Tancar
10 Maig 2023
Natació

CURIOSITATS DE LA NATACIÓ I LA NATACIÓ ARTÍSTICA

Qui no s’ha preguntat mai què porten al cap les nadadores de natació artística? De fet, el pentinat és perfecte, inamovible i resistent a tots els moviments que realitzen. Els seus caps brillen, i no és pas per l’aigua.

CURIOSITATS DE LA NATACIÓ I LA NATACIÓ ARTÍSTICA
CUA DE PEIX

Qui no s’ha preguntat mai què porten al cap les nadadores de natació artística? De fet, el pentinat és perfecte, inamovible i resistent a tots els moviments que realitzen. Els seus caps brillen, i no és pas per l’aigua. Molts pensaran que porten un quilo de gomina prou forta perquè cap cabell s’escapi, però s’equivoquen.

Es tracta de gelatina o cua de peix, la mateixa que s’utilitza per cuinar. Normalment, es
pot trobar en pols o fulles transparents que, en submergir-se en aigua calenta, es dissol i es pot manipular. La recepta, com es pot comprovar, és fàcil.

Una vegada barrejada en aigua, s’estén pel cabell fins que queda una capa ben
compacta. No pot quedar cap cabell solt, així que s’opta per recollir-lo en un monyo. En poc temps el pentinat és consistent i queda fix, de manera que resisteix a l’aigua.

Per treure la gelatina del cabell, un cop tothom ha vist l’espectacle, cal rentar-se’l amb aigua calenta i ensabonar-se’l bé, per recuperar la seva textura i el seu volum natural.

Qui digui que és fàcil, no ho ha provat!

PELL DE TAURÓ

Els banyadors de competició de natació estan elaborats amb poliuretà, emprant patrons similars als de la pell d’un tauró. Són dissenyats exclusivament per minimitzar la
resistència de l’aigua, reduir la fatiga muscular i aconseguir una major eficiència del
nadador. A més a més, proporciona un augment de la compressió muscular, sabent en quin lloc del cos i quan ha d’actuar, permetent una major potència del nadador a l’aigua.

En generar-se aquesta compressió, es crea un efecte característic del banyador, en el qual, pel sol fet que el múscul no està directament exposat a l’aigua, es mou menys,
generant que el cos quedi modelat d’acord amb els patrons que estableix el banyador, per incrementar l’efecte i la velocitat del moviment.

Són banyadors considerablement lleugers i impermeables, que fan que l’aigua no
s’enganxi completament al cos i, d’aquesta manera, contribueixi notablement a disminuir l’arrossegament d’aigua.

Tanmateix, el nadador haurà d’aplicar menys força per
moure’s, encara que aquest efecte està més associat al condicionament físic d’aquest.

És normal que si es competeix amb un banyador així, qualsevol es noti més potent i enèrgic i, conseqüentment, la confiança surti reforçada a l’hora d’utilitzar-lo. Així i tot, en algunes ocasions només es tracta d’una qüestió mental. Sovint, inconscientment es dona massa importància a portar aquest banyador i el nadador comença a limitar l’esforç que ha realitzat en els entrenaments i desvalora tot el treball fet, quan realment la
persona està preparada per assolir la seva millor marca.
Com es pot comprovar, cap de les dues situacions milloren per si soles les capacitats
del nadador, sinó que simplement les faciliten. Així doncs, sent com si fossis un peix a
l’aigua.

Article de la Marina Parcerisa
Publicat a l'Araesport n.32

Escriu el teu comentari

Comentari