Tancar
01 Març 2022
Dormint sobre rodes

DESCOBRIM LA VALL DE CASTELLBÒ

Ens desplacem fins la vall de Castellbò per viure una autèntica experiència sobre rodes en un paratge de boscos centenaris on es troba l’estació d’esquí de fons pionera a Catalunya.

DESCOBRIM LA VALL DE CASTELLBÒ
Estem a Sant Joan de l’Erm, a 1.700m d’altitud i davant del refugi de la Basseta. Aquest serà el nostre camp base per fer activitats durant totes les estacions de l’any i per gaudir una vegada més d’uns dies de calma, envoltats de natura i fent allò que ens agrada.

És un lloc que no ve de pas, però la carretera que ens hi porta ens regala unes vistes panoràmiques que ens faran gaudir al màxim del trajecte. És recomanable fer-la durant el dia perquè des del trencall situat al poble de Montferrer (a punt d’arribar a la Seu d’Urgell), són uns 28 quilòmetres de curves que a la nit se’ns poden fer llargs però de dia els farem amb molt de gust. A pocs quilòmetres abans d’arribar a l’estació de Sant Joan de l’Erm, trobarem el mirador de la Collada de Pubill, un fantàstic punt on parar, descansar, gaudir de les vistes i aprofitar per menjar alguna cosa. Des d’aquí veurem la Rabassa (Andorra), el Monturull, la Tossa d’Alp, el Puigllançada, la Serra del Cadí, entre molts altres cims. Ja sabeu que no només importa el destí, sinó també el viatge!

Ens trobem a l’Alt Urgell, la comarca més gran del Pirineu català, en un indret de muntanya acollidor, tranquil, sense massificacions i on ens hi sentirem com a casa.

ACTIVITATS

A l’hivern, l’activitat estrella és l’esquí de fons. Si les condicions meteorològiques ho permeten i hi ha bona neu, l’estació disposa de 40 quilòmetres de circuit d’esquí de fons i 10 quilòmetres d’itineraris per a raquetes. És una estació on gran part del circuit és per bosc, però arriba un punt en què es destapa i tenim una bona panoràmica. Les pistes arriben fins a Port Ainé i les comes de Rubió, i la cota màxima és de 2.050 metres.
vall_castellbo_4-13--6419685.jpg
Si preferim caminar, tenim nombroses excursions senyalitzades amb cartells que surten des del mateix pàrquing. Depenent de l’època de l’any i de les condicions meteorològiques, les podrem fer a peu o amb raquetes de neu.

Des del pàrquing del refugi de la Basseta surt una volta circular de 9,6 km de distància amb 440 m de desnivell que podem fer caminant. Aproximadament són unes 3h d’excursió. Aquesta ruta ens permetrà veure alguns dels punts d’interès de la zona.

Des d’aquí també podem fer d’altres excursions fins el Pont del Barranc dels Forcats (uns 43 minuts), el santuari de Sant Joan de l’Erm (1h 36minuts) o anar fins a Romadiu (1h 21minuts).
vall_castellbo_1_web-10--5529020.jpg
Des del mateix pàrquing, surt una passarel·la de fusta adaptada per tot tipus de públic. Té un quilòmetre de distància i només 5m de desnivell, transcorre per dins el bosc i arriba fins un mirador. És ideal per fer amb nens, sobretot si van amb bicicleta o patinet. El camí segueix, però a partir d’aquest mirador es converteix en un sender.

Si tenim ganes de fer una bona ruta amb bicicleta de carretera, podem aparcar el nostre vehicle a l’entrada de l’urbanització Golf Aravell, en un pàrquing de terra que hi ha al costat de la carretera. Aquest pot ser un bon punt d’inici fins arribar a l’estació de Sant Joan de l’Erm. És una ruta amb força desnivell i amb una distància d’uns 30 quilòmetres només anar que són principalment de pujada.

Si aparquem el vehicle al poble de Castellbó, també hi ha una volta circular marcada amb una dificultat mitja-alta, que té 13,8km de distància, un desnivell de 590m, la qual podrem fer amb poc més de 4h.
vall_castellbo_3-12--7397489.jpg
Per la zona on estem, hi passen algunes travesses de muntanya, com el Camí de l’Últim Càtar (www.camidelsbonsbomes.com), Terra Incògnita (www.catalonia-trekking.com), Ramat de Camins (www.ramatdecamins.cat) i Lo Pallars Fer (www.guiesdemuntanyaenruta.com/lo-pallars-salvatge).


ON DORMIR

Pàrquing de Sant Joan de l’Erm (refugi de la Basseta)

És un aparcament compartit amb tots els visitants de dia, tot i que és un lloc tranquil i poca gent es queda a dormir.
És asfaltat i està situat entremig del bosc, per tant i toca força l’ombra. És possible que necessitem alguna falca per anivellar el nostre vehicle i dormir perfectament plans. És el punt on s’acaba la carretera.
No disposa de cap servei addicional, tot i que està a tocar del refugi de la Basseta i allà hi trobarem tots els serveis que garanteixen una estada acollidora i agradable, com ara cafeteria, restaurant, lavabos, allotjament, lloguer de material o escola d’esquí. A més, l’estació disposa de parc de neu infantil i servei de primers auxilis.

Pàrquing de terra abans d’arribar al refugi de la Basseta

A poc més d’un quilòmetre abans d’arribar al pàrquing del refugi de la Besseta hi ha un descampat de terra on també hi podem dormir. Està a tocar de la carretera principal, hi podem accedir fàcilment, és un espai obert i des d’aquí tenim bones vistes.
vall_castellbo_2_web-11--3270128.jpg
Mirador de la Collada de Pubill

Aquí hi ha un aparcament pla i asfaltat que està just al costat de la carretera, on hi ha unes taules de pícnic de fusta per poder menjar. A l’altra banda de la carretera també hi trobarem més taules. Si el dia ens acompanya, és ideal per menjar a fora i gaudir de les vistes panoràmiques que ens ofereix aquest lloc. També hi ha alguns arbres que ens poden fer una mica d’ombra.

Càmping Castellbò

Si preferim anar de càmping per tenir tots els serveis i comoditats, al poble de Castellbò hi ha el càmping Buchaca, un petit establiment d’ambient familiar amb 45 parcel·les.
La majoria són ombrejades i totes disposen d’aigua calenta i corrent elèctrica. Les instal·lacions de l’establiment inclouen una piscina a l’aire lliure, una botiga de productes de la zona i un restaurant de cuina casolana.
També podem aprofitar per visitar el poble i fer alguna excursió.


Hem conegut una altra zona de Catalunya on hem pogut contemplar el paisatge que ens ofereix aquest indret de l’Alt Urgell i viure una experiència que ens fa créixer com a persones. Una vegada més, ho hem viscut amb la nostra fidel i inseparable companya de viatge, la nostra casa sobre rodes!

Article publicat a l'Araesport n.25
Text i fotografia: Roser Oliveras

Escriu el teu comentari

Comentari