Tancar
02 Març 2021
Dormint sobre rodes

Descobrim una part del Solsonès i l’Alt Urgell

En aquesta edició, ens mourem per la comarca del Solsonès, més concretament per la Vall de Lord, on descobrirem amb la nostra “camper” tot allò que ens pot oferir aquesta zona. També farem un tastet de la seva comarca veïna, l’Alt Urgell.

Descobrim una part del  Solsonès i l’Alt Urgell
En aquesta edició, ens mourem per la comarca del Solsonès, més concretament per la Vall de Lord, on descobrirem amb la nostra “camper” tot allò que ens pot oferir aquesta zona. També farem un tastet de la seva comarca veïna, l’Alt Urgell, per conèixer Tuixent-La Vansa.
Una vegada més, veurem que Catalunya ens ofereix racons meravellosos, paisatges increïbles i moltes rutes per fer!

SOLSONÈS (Vall de Lord)

Així doncs, comencem parlant de la Vall de Lord, que es troba entre els municipis de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers.

A la Vall de Lord hi ha zones habilitades per dormir-hi amb la nostra “casa mòbil”, algunes d’elles són:

Àrea de Sant Llorenç de Morunys

És una àrea oberta els 365 dies de l’any amb unes 20 places d’aparcament. Està situada molt a prop del nucli antic de Sant Llorenç de Morunys on podrem trobar serveis, botigues i restaurants.
Disposa de 6 punts de llum, aigua potable i zona d’aigües grises i negres. Molt a prop hi ha l’Oficina de Turisme on hi trobarem wifi gratuït i banys.
El preu per dia és de 6€ i només hi poden aparcar vehicles camperitzats.

Activitats i excursions per fer des d’aquesta àrea

És una àrea que està al mig del poble, podem passejar pels seus carrers, conèixer la seva història, aprofitar per comprar allò que ens fa falta i gaudir de la gastronomia local.

Aparcament de l’estació d’esquí del Port del Comte

Un altre lloc on poder estacionar i dormir amb el nostre vehicle camperitzat és l’aparcament número 2 de l’estació d’esquí alpí del Port del Comte.
No disposa de cap servei, només punts de contenidors on llençar la brossa. Per tant, cal anar preparats amb tot allò que necessitem. Aparcar el vehicle és gratuït.

Activitats i excursions per fer des d’aquesta àrea

Aparcar aquí és una molt bona opció si ens agrada esquiar, ja que està a peu de pistes i ens permet també iniciar rutes amb esquí de muntanya i raquetes si hi ha suficient neu.
parquing_port_del_comte_w--8209777.jpg
Una de les excursions per excel·lència d’aquesta zona és pujar el Pedró dels Quatre Batlles, un cim de 2.383m d’altitud. Haurem de moure el vehicle a l’aparcament de l’Estivella, perquè l’ascensió comença des d’allà. Pels més curiosos, el nom prové d’una llegenda que diu que en aquest punt es reunien els batlles dels quatre municipis que el divideixen (Odèn, la Coma i la Pedra, Fígols i Alinyà i la Vansa i Fórnols) per parlar dels seus assumptes.

Podrem fer una ruta circular amb una distància d’uns 10km amb un desnivell de 531m, ja que el punt d’inici es troba a uns 1.900m aproximadament.

Àrea del Codó

És una àrea d’aparcament petita que disposa d’unes 5 places per autocaravana.
Si volem pernoctar aquí, haurem de pagar una tarifa diària de 6€. Disposa d’una zona de pícnic al mig del bosc equipada amb barbacoes, taules, bancs de fusta i banys.

Activitats i excursions per fer des d’aquesta àrea

Des d’aquest punt podem fer una breu passejada de poc menys de 2km fins al mirador de la Creu de Codó apte per a tots els públics.
Està situat a 1.529m i és un punt ideal per gaudir de les magnífiques vistes de la Vall de Lord, el poble de Sant Llorenç de Morunys, les serres de Busa i els Bastets i el pantà de la Llosa del Cavall. Si el dia és clar, podrem arribar a veure una gran part de la Catalunya Central i la muntanya de Montserrat.
mirador_codo_w--1954101.jpg
ALT URGELL (Tuixent-La Vansa)

Estació d’esquí nòrdic.
Una vegada descoberta aquesta zona, ens desplaçarem fins a la comarca de l’Alt Urgell, per descobrir la zona de Tuixent-La Vansa.
Des del poble de Sant Llorenys de Morunys, puja una carretera que ens hi porta. Trigarem uns 30 minuts aproximadament a arribar-hi perquè la carretera és una mica estreta en alguns trams, però no té dificultat per accedir-hi amb la nostra camper.
L’estació d’esquí nòrdic de Tuixent-La Vansa és el punt final d’aquesta carretera. Allà podrem aparcar el nostre vehicle en les zones habilitades. No disposa de cap servei excepte el bar i els serveis pròpis de l’estació.

Activitats i excursions per fer des d’aquesta àrea

És un lloc ideal per gaudir en família i també per realitzar activitats per a tots els nivells. L’activitat estrella és l’esquí de fons, on es poden practicar dues modalitats: clàssic i patinador. La tècnica, els moviments i el material són diferents. Resumint, en l’esquí clàssic es col·loquen els esquís dins una guia i s’avança fent passos alternatius, carregant el pes sobre un peu i desplaçant l’altre cap endavant. En el patinador, en canvi, es col·loquen els peus en forma de “V” i es fa lliscar l’esquí de forma similar al patinatge. Si no tenim el material, l’estació té servei de lloguer.
tossa_pelada_w--7884239.jpg
Des de l’estació, podem fer una ruta caminant fins la Tossa Pelada. Si la neu ens acompanya, també es pot fer amb raquetes o esquís, ens haurem d’informar bé abans de començar-la si és hivern. L’ascenció és de poc més de 6km amb un desnivell de quasi 500m. Una vegada a dalt, les vistes de 360º són immillorables.

Hem conduit uns quants quilòmetres, hem treballat les cames i la nostra ment està reconfortada. Ara és hora de tornar a casa amb la motxilla plena de tot allò que hem après i vist durant l’estada.


Roser Oliveras

Article publicat a l'Araesport n.19

Escriu el teu comentari

Comentari