Tancar
04 Maig 2020
Salut i rendiment esportiu

DIAFRAGMA El múscul de la vida

En aquests temps de pandèmia, crec que iniciar un text amb aquest títol és una manera de projectar un missatge d’empenta i esperança per continuar endavant, ànims!

DIAFRAGMA El múscul de la vida
En aquests temps de pandèmia, crec que iniciar un text amb aquest títol és una manera de projectar un missatge d’empenta i esperança per continuar endavant, ànims! Potser alguns de vosaltres, ja m’haureu escoltat parlar d’aquest múscul i en aquests termes, i, sincerament, no em canso, ja que el diafragma és el múscul de la vida per molts motius que explicaré en aquest text ple de referències de diversos estudis científics.

L’interès pel diafragma es remunta a finals de s. XIX, quan Sewall i Pollard van investigar la relació de moviment entre la cavitat toràcica i el diafragma. Amb les eines de l’època, van avaluar el component diafragmàtic de la respiració observant canvis en la circumferència de l’abdomen i van concloure que el diafragma es contrau i descendeix a la cavitat abdominal. En el mateix segle, Bell va demostrar que la vida podia mantenir-se només amb la respiració diafragmàtica després d’analitzar la medul·la espinal cervical dels humans. En els segles i dècades següents, s’han investigat molts més mecanismes, funcions i particularitats d’aquest múscul.

Actualment sabem que el diafragma és el principal múscul inspirador ja que representa el 70% del volum d’aire inspirat durant un cicle regular de respiració. La resta de músculs inspiratoris tenen escassa activitat durant la respiració en repòs, però durant l’esforç o en situacions de patologia, es poden contraure també enèrgicament. A més a més, també és una estructura anatòmica que serveix de separació de la cavitat toràcica i abdominal, on juga un paper vital en la utilització de la informació relacionada entre les dues cavitats. Tot i això, és una làmina molt prima de 2-4 mm i en adults, representa menys del 0.5% del pes corporal. El recorregut o moviment del diafragma és aproximadament 1 cm, però en la inspiració i l’espiració forçades hi ha estudis que parlen que pot produir-se un desplaçament total de fins a 10 cm. Tot i això, la posició i la forma del diafragma no són absolutes, sinó que varien segons la fase de la respiració. Amb l’espiració complerta, hi ha estudis que parlen que les cúpules del diafragma poden elevar-se fins al nivell dels mugrons. Amb la inspiració complerta, el diafragma s’aplana, desplaçant-se fins a nivell del marge costal aproximadament. Però la seva posició també depèn de la postura del cos i del grau de distensió de les vísceres abdominals, entre d’altres aspectes.

Aquest múscul, es subdivideix en dos hemidiafragmes (també coneguts com cúpules). La cúpula dreta és una mica més alta que l’esquerra. La raó per la qual la cúpula dreta és més alta que l’esquerra és el fetge. El tendó central es troba entre les dues cúpules a nivell de l’articulació xifoesternal. Les cúpules del diafragma sostenen els pulmons dret i esquerre, mentre que el tendó central dona suport al cor. De fet, aquestes concavitats de les cúpules permeten que el fetge i la melsa, situats sota el diafragma, estiguin protegits.

diafragma_3_wweb_mesa-de-trabajo-1--9368535.jpg
A més a més, com altres estructures i òrgans del cos humà, té més d’una funció i mostra molts enllaços anatòmics en tot el cos. A més de la funció respiratòria, és important pel control postural ja que estabilitza la columna lumbar durant, per exemple, les tasques de càrrega. També juga un paper vital en els sistemes vascular i limfàtic i està molt involucrat en les funcions gastroesofàgiques com la deglució, el vòmit i la contribució a la barrera de reflux gastroesofàgic.

Si vols saber més coses, com per exemple, si es pot corregir o si es pot entrenar per a rendir més o millor. Tenint problemes respiratoris, és important avaluar-lo? Els esportistes d’elit el tenen en compte? Estigues atent i atenta en següents edicions!

Jordi Romero Temporal
Fisioterapeuta Respiratori i Esportiu. Professor de la UManresa i UdL
@jordirtfisio @respisport

Escriu el teu comentari

Comentari