Tancar
02 Maig 2019
Salut i rendiment esportiu

DOLOR MUSCULAR I PUNCIÓ SECA

L’augment del sedentarisme en el treball comporta en la societat l’aparició de dolors en l’aparell múscul-esquelètic. Una de les principals causes del dolor muscular és la presència de punts gallet miofascials.

DOLOR MUSCULAR I PUNCIÓ SECA
L’augment del sedentarisme en el treball comporta en la societat l’aparició de dolors en l’aparell múscul-esquelètic. Una de les principals causes del dolor muscular és la presència de punts gallet miofascials.

Aquest tipus d’afectació pot provocar un dolor profund i intens denominat “idiopàtic” o d’origen mecànic.

Un tractament innovador per la solució a molts d’aquests problemes és l’anomenada punció seca. El que aconsegueix l’agulla que s’utilitza és desestructurar aquests punts gallet i desencadenar una sèrie de mecanismes que ens ajudaran a controlar el dolor i millorar la funció de les plaques motores .

Els punts gallet són zones febles del múscul i molt sensibles a la palpació, que en general es formen en els músculs que mantenen la nostra postura.

S’originen quan diverses sarcomeras (regions de la fibra muscular on es produeix la contracció del múscul) es queden permanentment contretes (causa de l’alliberament contínua d’un neurotransmissor anomenat acetilcolina que impedeix que les fibres es relaxin), el que disminueix el flux sanguini . Aquesta disminució del flux sanguini no permet la correcta nutrició ni la correcta neteja de les deixalles de les cèl·lules; a més de fer que el dolor s’irradiï i s’estengui. Els punts gallet tenen unes característiques concretes àmpliament estudiades i poden ser de diferents tipus o estar en diferents estats.

Aquests punts poden aparèixer per diverses causes: un corrent fred que afecta directament al múscul; un moviment repetitiu, mantenir el múscul durant un llarg temps en una posició escurçada; un cop o fins i tot una injecció.

La punció seca és una tècnica realitzada actualment amb freqüència en fisioteràpia tot i que té molta relació amb la mil·lenària acupuntura, tant és així, que gran quantitat de punts d’acupuntura i punts gallets miofascials coincideixen, fet que ha creat moltes discussions entre fisioterapeutes i practicants de la medicina tradicional xinesa, però els objectius i la filosofia existent darrere de la utilització de la punció seca, per part de terapeutes físics, no es basa en les teories o principis de la medicina tradicional xinesa antiga, sinò que la punció seca moderna es basa en la neuro-anatomia i l’estudi científic occidental modern dels sistemes musculoesquelètic i nerviós.

La investigació dóna suport al fet que la punció seca millora el control del dolor, redueix la tensió muscular, normalitza la disfunció bioquímica i elèctrica de les plaques motores, i facilita la rehabilitació activa.

Per tant, una varietat de problemes o disfuncions musculoesquelètiques, incloent-hi les lesions agudes, mals de cap, mal d’esquena, tendinitis,“ciàtica”, mal de maluc o genoll, distensions musculars, “colze de tenista o de golfista” i altres, poden curar-se en poc temps amb l’aplicació de la punció seca.

Cal dir que, al ser una tècnica invasiva, pot provocar dolor en les 24-48h següents, però cada vegada existeix més evidència científica que demostra que, passat aquest temps post-punció, s’aconsegueix una gran millora a nivell muscular.

Adrià Coma Ribot
Fisioterapeuta col·legiat n.13.513,
Tècnic superior d’esports, triatleta i monitor de natació.

Escriu el teu comentari

Comentari