Tancar
31 Maig 2019
Entrevista

EGIBA TEAM

El club de gimnàstica EGIBA, és un club sense ànim de lucre inscrit al Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya i amb afiliació a la Federació Catalana de Gimnàstica que té com a objectiu el foment i la pràctica de la

EGIBA TEAM
Equip dirigit per
Xavi Casimiro i Míriam Font
(entrenadors d’alt Nivell)
El club de gimnàstica EGIBA, és un club sense ànim de lucre inscrit al Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya i amb afiliació a la Federació Catalana de Gimnàstica que té com a objectiu el foment i la pràctica de la Gimnàstica Artística.

El club neix el 1999 després del tancament del Gimnàs Gyc, els tècnics Xavi Casimiro, Míriam Font i Lluís Marquez es posen al capdavant del projecte amb 35 esportistes i inicien el camí que els ha consolidat com el club de gimnàstica més gran de l’estat, amb més de 700 esportistes federats i amb esportistes a la primera línia del nostre esport.

Desenvolupen un programa amb tots els àmbits de l’esport, des de la vessant més lúdica fins a l’Alt Nivell, passant per un important projecte inclusiu de gimnastes amb discapacitat.
A.E Quins són els resultats que esteu obtenint a nivell de Club?

M/X A nivell de resultats tenim gimnastes als equips nacionals en cada modalitat (Masculina, Femenina, Trampolí, i Special Olímpics), amb representació a copes del Món, Mundials i Europeus.

A.E Què és la Lliga Iberdrola?

M/X La Federació Espanyola de Gimnàstica (RFEG), amb col·laboració d’Iberdrola a través del seu pla de suport a l’esport femení, des de fa dues temporades, va impulsar la creació d’una Lliga Nacional de Gimnàstica Artística femenina amb l’objectiu de donar un sistema de competició de caire continu situant els equips en la seva divisió corresponent, fer partícip al gran públic i crear afició per a la gimnàstica, per tal de fer-nos forts als principals mitjans de comunicació, tal i com funciona als països capdavanters en l’esport.

A.E Parleu-nos de l’EGIBA-TEAM..

M/X L’equip absolut de l’EGIBA-Team és molt potent, format per gimnastes amb participació en competicions internacionals, i gimnastes membres de les seleccions catalana i nacional. És un dels vuit equips de la Primera Divisió Nacional, essent l’actual equip campió de lliga.

Està format per joves gimnastes amb molt de talent i projecció, amb l’objectiu de consolidar-se dins l’elit mundial d’aquest esport.


A l’actual temporada de lliga, l’EGIBA-team, ha aconseguit la segona posició a la Fase Regular, fet que li permet la classificació a la GRAN FINAL reservada als quatre primers equips classificats de primera divisió, on tornarà a repetir la possibilitat d’aconseguir una de les places del pòdium de la Gran Final.


A.E Quin és el vostre projecte esportiu?

M/X L’important i innovador projecte que estem duent a terme al club és el desenvolupament d’un Pla de Tecnificació i Alt Nivell Propi, on els esportistes amb millor projecció de l’entitat, passen a un règim d’entrenament intensiu amb doble sessió d’entrenament, adaptació de l’horari escolar amb un centre públic d’ensenyament (Institut Quercus) per poder així assegurar el rendiment acadèmic dels/ les nostres esportistes, i també amb un seguiment mèdic
(Dra. Carme Comellas, Centre de Medicina de l’Esport) pel control del mateix.

Gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Manresa i el suport dels Serveis Territorials d’ensenyament de la Catalunya Central, des de fa tres Temporades, hem pogut disposar de l’Institut Quercus, com a centre d’atenció preferent a l’esport, amb adaptació pedagògica que requereixen, tenint en compte horaris, els períodes de competició, etc. Aquest fet ens ha permès oferir als nostres esportistes aquest exitós sistema esportiu, vetllant tant pel rendiment esportiu com acadèmic i conciliant la vida familiar i d’oci.

El Resultat ha estat demostrat, superant tota expectativa tant a nivell esportiu com acadèmic, trencant els esquemes establerts en el món de l’esport d’elit, fins ara reservat als CAR (centres d’alt Rendiment).


A.E Com és el dia a dia d’aquestes gimnastes?

M/X Les gimnastes entrenen unes 23 hores setmanals, distribuïdes en sessions matinals i de tardes, fet que permet treballar més relaxadament i oferir al cos un repòs necessari per a recuperar-se. Disposen d’hores lliures entre entrenaments que els permet portar al dia els estudis.

El fet de viure a casa amb la família fa que mantinguin una educació íntegra i gaudeixen de les amistats i companyies del seu entorn.

A.E Quina és la clau de l’èxit?

M/X Creiem que punt clau de l’èxit esportiu és que aquestes gimnastes segueixen entrenant amb els seus tècnics d’origen, això fa que la confiança i coneixença es vegi refermada tant dins com fora dels entrenaments. L’experiència ens ha ensenyat que la gestió psicològica i emocional ve controlada pel vincle entrenadors-esportista-família.
Foto:Joan Locubiche

Parlem també una mica amb les gimnastes de l’EGIBA TEAM...

A.E Quants anys fa que esteu a l’EGIBA? A quina edat veu començar?

E.T Alguna de nosaltres va començar als 2 anys (la Mar), però la majoria entre els 6-8 anys. Que estem juntes ja fa 8 anys.

A.E Què en penseu del tipus de competició-espectacle que està imposant la Lliga Iberdrola?

E.T Ens agrada molt i ens motiva, la família i els amics que ens vénen a veure gaudeixen d’un bon espectacle. No és la clàssica competició rígida i avorrida a la que s’acostuma a relacionar les competicions de gimnàstica.

A.E Hi ha algún gimnasta que admireu especialment?

E.T Qualsevol americà... Simone Biles (totes, per unanimitat).


A.E Entreneu moltes hores...sempre en teniu de ganes d’entrenar?
No us canseu molt??

Entrenem moltes hores...a la setmana entrenem unes 34h, en funció de l’edat fem un entreno
o un altre.
I tant que ens cansem!! dilluns arribem més descansades, però hi ha dies al matí, depenent del què hàgim entrenat el dia anterior que sembla que ens falti energia, ens pesa tot!


A.E Teniu molta sort d’entrenar aquest nivell i poder anar a dormir a casa cada dia...

E.T Si, és una sort! Totes vivim a Manresa o molt a prop i podem anar a casa i excepte la Laia, que encara no va a l’insti i estudia a Gironella, totes fem batxillerat a l’Institut Quercus de Sant Joan, allà podem compaginar molt bé els estudis i exàmens amb els entrenaments i competicions...

A.E Feu algún tipus de dieta estricte? Hi ha alguna cosa que no pugueu menjar?

E.T No, no fem cap dieta, cada dia dinem al Restaurant que hi ha aquí a l’Egiba i ens fan el menú que els passa l’entrenadora. Mengem de tot...

A.E Quin exercici us agrada més? terra, paral·leles, etc...

Lorena: barra
Mar: salt i terra
Berta Franquesa: terra
Laia: barra
Aina: terra
Andrea: terra
Berta Monteagudo: barra
Berta Franquesa: terra

A.E Com ho feu per concentrar-vos abans d’una competició?

Últimament quan tenim una competició sortim a fora que ens toqui l’aire..també ajuda visualitzar l’exercici que hem de fer...

A.E Quin és el vostre somni o objectiu esportiu?

E.T Anar als Jocs Olímpics, entrenem molt per arribar-hi (per unanimitat!)


Esperem que aquest somni un dia esdevingui realitat! Gràcies noies! Endavant i molta sort, que el talent i l’entrenament ja li poseu vosaltres!


El Xavi i la Míriam, apassionats de la gimnàstica i amb un talent excepcional han aconseguit imposar el seu sistema de treball i han fet créixer un oasi enmig el desert.

I com ens han explicat, aquesta és la clau del seu èxit, gimnastes de primer nivell internacional que no han de viure allunyades del seu entorn familiar, que entrenen amb tècnics que les coneixen bé, que saben com se senten, quines són les seves pors i com ajudar-les a superar-les.

I és que es tracta de cuidar de forma global a l’esportista, no només en quant als entrenaments sinó també a nivell d’alimentació, d’estat psicològic, en l’àmbit efectiu...No cal un professional extern que motivi a les gimnastes quan el seus entrenadors són d’origen, amb els que van començar.

És evident doncs que no cal estar intern en un centre de concentració permanent per assolir l’excel·lència i també resulta obvi que per a l’esportista mantenir el contacte diari amb els seus amics i la seva família és molt important.

Tant de bo aquest projecte esdevingui un model a seguir per d’altres clubs i altres disciplines.

Gràcies per obrir-nos la porta de casa vostra Míriam i Xavi!


Entrevista realitzada el 17 de maig de 2019 a l’EGIBA.

ALGUNES DADES SOBRE LES INTEGRANTS DE L'EQUIP...

Lorena Medina Membre de l’equip Nacional absolut , 16ª individual al ranking Europeu Junior Glasgow 2018, 2a classificada als Jocs del Mediterrani Junior de Tunissia, i diploma Gimnasiada a Marraqueix 2018, bronze al terra.

Mar Palliso Membre de l’equip Nacional Junior als Jocs del Mediterrani de Tunísia 2018, membre Selecció Catalana Absoluta.

Andrea Carmona Membre de l’equip Nacional absolut, mundialista a Doha 2018, finalista a l’europeu Glasgow 2018 per equips, campiona absoluta al prestigiós Gimnova Cup de Bèlgica amb importants resultats a nivell internacional, gimnasta pre-seleccionada Tokio 2020.

Laia Font Amb només 12 anys d’edat i encara en categoria Infantil, ha aconseguit una plaça a l’equip absolut. Ha estat peça clau a l’equip, amb gran talent i futur.

Berta Monteagudo El 2019 retorna a la competició després de 2 anys per lesió, imposant-se a totes les competicions júnior on ha participat.

Carla Font (2002) membre de la Selecció Catalana, gimnasta en seguiment a l’equip Nacional Absolut, primera classificada als quatre Motors d’Europa a Alemanya.

Aina Solà Retorn a la competició després de lesió.

Berta Franquesa Pòdium català júnior.

Escriu el teu comentari

Comentari