Tancar
01 Març 2022
Racons de Montserrat

EL COLL D'EN XANDRI

El Coll d´en Xandri es troba al mig del camí que travessa els Frares, sent com una petita plaça que separa tres clàssiques agulles, El Bisbe, El Lloro i la Monja (aquesta, escalada per primera vegada per Andreu Xandri el novembre del 1933).

EL COLL D'EN XANDRI
La Regió dels Frares Encantats, igual que la regió veïna de les Agulles, és una de les zones montserratines on hi ha més concentració de monòlits i parets. Agulles amb noms i formes que fan despertar l’imaginació de tot aquell que s´hi apropa.

El Coll d´en Xandri es troba al mig del camí que travessa els Frares, sent com una petita plaça que separa tres clàssiques agulles, El Bisbe, El Lloro i la Monja (aquesta, escalada per primera vegada per Andreu Xandri el novembre del 1933).

ITINERARI

Sortim de Can Maçana i pugem pel GR (marques blanques i vermelles), i no el deixem fins que trobem un corriol a la dreta on hi ha senyalitzat el Refugi Vicenç Barbé (nom d´un escalador mort l´any 1942 precisament a Frares). Seguim aquest PR (marques blanques i grogues), passant pel Pas de la Portella i pel Refugi (45 minuts), i no el deixem fins al segon torrent que ens trobem passat el Refugi.

Aquest torrent està senyalitzat com a Canal Ampla. Prenem aquesta canal seguint el camí més evident i en poc més de 10 minuts arribem al peu d´una rampa inclinada de roca. Aquesta es diu Agulla Sense Nom, i a peu d´agulla ja veiem als arbres de la dreta, unes marques blaves que no deixem fins al Coll d´en Xandri (1 hora i 10 minuts). Tot i que fins aquest indret no es necessita material ni experiència, aquest camí de marques blaves és la Travessa de Frares, un camí tècnic amb trams equipats. Si algú vol anar més enllà i seguir la travessa, ha de saber que és una excursió exigent on es recomana l´ús de casc, arnés i material per assegurar-se.

Des d´aquest coll podem veure l´Agulla del Bisbe i el seu vessant sud, que és per on va pujar el Lluis Estasen (pioner de l´escalada i l´alpinisme català) i el seus companys, el 27 Novembre de 1932. També podem veure el Lloro, que tot i que des del Coll d´en Xandri només li veiem l´esquena, és una agulla fàcil de reconèixer per la seva forma de lloro, amb el seu bec i la seva ala. Aquesta és una de les agulles que es va escalar fent servir la tècnica del tronc, l´any 1936. L´altre agulla és la Monja, on hi ha una placa en memòria a Andreu Xandri que va morir a la Guerra Civil.

Aquest indret està envoltat de roques i abismes. És un increïble mirador per a postes de sol entre agulles, com la del Centenar, la Boleta Foradada i d’una de les agulles més boniques de Montserrat, la Nina. Un bon lloc per els amants dels timelaps en dies on els núvols són arrossegats pel vent, entre aquest conjunt d´agulles.
colldenxandri_2--990188.jpg
La tornada la podem fer desfent el camí, que seria el més senzill o una vegada arribats a l´Agulla Sense Nom, seguir pujant per la Canal Ampla fins al Portell Estret i baixar (amb precaució, tram gastat i relliscós que cal evitar en dies de pluja ) pel camí que ens tornarà a Can Maçana.

LA LLEGENDA DELS FRARES ENCANTATS

Diuen que els Frares Encantats són religiosos convertits en pedra. La llegenda diu que Déu els va castigar d’aquesta manera, perquè no vivien d´acord amb els principis religiosos i així els va fer pagar els seus pecats. Aquests frares en forma d´agulles, ara vetllen per tot aquell excursionista que s´aventura pels camins de Montserrat.
colldenxandri_3--1929597.jpg
Article publicat a l'Araesport n.25
Text i fotografia: Albert Mendoza


Escriu el teu comentari

Comentari