Tancar
01 Maig 2021
Dormint sobre rodes

EL RIPOLLÈS, COMARCA DE TURISME I MUNTANYA

Ens mourem per la comarca del Ripollès per descobrir dos itineraris molt coneguts: La Ruta del Ferro i un tram de la Pirinexus. També farem el cim del Taga, una emblemàtica muntanya on gaudirem d’un recorregut espectacular...

EL RIPOLLÈS,  COMARCA DE TURISME  I MUNTANYA
En aquesta edició de “Dormint sobre rodes” ens mourem per la comarca del Ripollès per descobrir dos itineraris molt coneguts: La Ruta del Ferro i un tram de la Pirinexus. També farem el cim del Taga, una emblemàtica muntanya on gaudirem d’un recorregut espectacular i unes vistes inmillorables. Fer muntanya és fer salut!
Així que prepara el teu vehicle, tria una bona companyia i comença a fer quilòmetres! T’espera una nova aventura sobre rodes i un lloc més del nostre país per descobrir.
Ruta del Ferro i el Carbó

És una ruta històrica que fa referència a la tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa. Uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses seguint el recorregut que feia el tren antigament. Tot el tram és asfaltat i té un desnivell de 160m. Hem d’estar al cas perquè en alguns punts hem de creuar la carretera, tot i que està ben senyalitzat. La podem fer a peu o amb bicicleta i és apte per a tots els públics ja que el camí no presenta cap dificultat i no hi ha desnivell. La ruta no és circular i té una distància d’uns 15 quilòmetres.

Pirinexus

La Pirinexus és una ruta circular de 353 quilòmetres de recorregut, pensada per fer majoritàriament amb bicicleta i per etapes. Transcorre pel nord de la província de Girona i el sud de la regió francesa d’Occitània. Passa per un total de 53 poblacions i 8 comarques diferents. Combina vies verdes amb altres rutes ciclables, com per exemple camins rurals o carreteres poc transitades.
Al ser una ruta circular, tenim la possibilitat de començar-la en el punt que ens vagi millor. I sempre podem fer el tram que preferim i tornar pel mateix camí.
En aquest cas, ens centrarem en l’etapa de la Vall de Camprodon.

Etapa Vall de Camprodon

Sant Joan de les Abadesses - Molló)
Distància: 37km
Altitud màxima: 1.200m (Molló)
Altitud mínima: 773M (Sant Joan de les Abadesses)
Punts d’interès durant la ruta: Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Camprodon, Coll d’Ares (punt més alt de la ruta) i Molló (hi ha un parc d’animals on podem fer un recorregut entre espècies autòctones de la zona).

Cim del Taga

Es pot fer des de diferents llocs, en aquest cas, el punt de partida es troba situat davant l’ermita de Sant Martí d’Ogassa. L’aparcament és petit i pot ser que estigui ple depenent de l’època de l’any.
Des d’aquí, la ruta té una distància de poc més de 8 quilòmetres i un desnivell de 747m. L’excursió es pot considerar de dificultat moderada i el cim té una altitud de 2.038m. Sempre és bo anar amb temps, tenir un bon entrepà a la motxilla i aprofitar per fer una bona parada al cim i gaudir de les magnífiques vistes panoràmiques.

On podem dormir

Ripoll

A Ripoll hi ha una zona gratuïta habilitada per autocaravanes i campers que es diu Can Guetes. És un aparcament asfaltat on també hi poden aparcar tot tipus de vehicles. Queda a prop del centre, per tant, si aparquem el nostre vehicle podem anar a peu a comprar si ens fa falta algun cosa.
Disposa de zona per buidar aigües grises i una font d’aigua. Està pensada per estacionar-hi com a màxim 24h.


Sant Joan de les Abadesses

Just a l’entrada del poble i al costat d’un pont medieval hi ha una zona gratuïta per campers. Disposa de zona per buidar aigües grises i aigua potable, tot i que els mesos de fred està tancada.

Set Cases

Just al costat del poble de Set Cases, hi ha una zona de terra i herba on poder estacionar i dormir. Està al costat d’un rierol i també hi ha un camp de terra on jugar a pilota. És un espai tranquil, queda a prop de la carretera principal però a l’altra banda tenim bosc i natura per poder gaudir d’una estona de relax. Aquesta àrea no disposa de cap servei però és força plana.


Camprodon

Al Càmping Vall de Camprodon hi ha una zona d’autocaravanes situada a l’entrada, amb un espai ample per poder maniobrar. Aquesta zona disposa d’aigua potable, desaigües i connexió elèctrica. Amb l’estada d’autocaravana, estan inclosos els serveis del càmping i es pot entrar i sortir les 24h del dia. S’hi pot pernoctar o simplement passar-hi una estona.

Molló

Al centre de Molló trobarem un aparcament de terra petit on podem passar la nit. Està situat en un lloc tranquil i està senyalitzat. Des d’aquí tenim vistes a la muntanya i els prats verds que envolten el poble. És un lloc agradable tot i que hi ha poques places per aparcar.

Ripoll és una comarca de muntanya amb un gran ventall d’excursions per a tots els nivells i llocs on fer turisme. Val la pena provar la seva gastronomia i productes locals.

Una vegada més, hem gaudit sobre rodes d’un indret que no ens queda gaire lluny de casa i que té molt per oferir.

Roser Oliveras
Article publicat a l'Araesport n. 20 (Maig/Juny 2021)

Escriu el teu comentari

Comentari