Tancar
02 Setembre 2021
Dormint sobre rodes

A LES PORTES DEL CADÍ-MOIXERÓ

Aquesta és una regió que ens ofereix moltes activitats per a tots els gustos que ens permetran gaudir de la natura en un entorn immillorable.

A LES PORTES DEL CADÍ-MOIXERÓ
Comencem el mes de setembre amb les piles ben carregades i plens d’energia després d’unes merescudes vacances. Segur que molts de vosaltres haureu conegut racons meravellosos per gaudir amb la vostra casa sobre rodes.
Hem passat uns dies d’estiu calorosos i per tant, en aquesta edició de “dormint sobre rodes” buscarem una mica la fresca a les nostres muntanyes de l’alt Berguedà, més concretament a la zona de Bagà i Coll de Pal. Aquesta és una regió que ens ofereix moltes activitats per a tots els gustos que ens permetran gaudir de la natura en un entorn immillorable.

On passar la nit

Esplanada al costat de l’àrea recreativa de Riugréixer

Passat el poble de Bagà, seguint la carretera que va a Coll de Pal, hi ha una zona per dormir que queda al costat de l’àrea recreativa de Riugréixer. És una gran esplanada de terra, bastant plana que està envoltada de vegetació i amb unes vistes espectaculars a la muntanya. Venint des de la carretera de Bagà, ens queda a mà dreta.

És una àrea que no disposa de cap servei, però és una zona tranquil·la i agradable per estar-hi durant el dia i també passar-hi la nit. Queda a prop de la carretera, tot i que és secundària i no hi ha molt trànsit, però cal tenir en compte que per accedir-hi, s’ha de fer un petit tros de camí de carro en pujada i si anem amb una autocaravana de grans dimensions, pot ser difícil. És més recomanable anar-hi si tens una furgoneta, tot i que també hi han accedit autocaravanes petites. Just al costat d’aquesta esplanada, hi ha una àrea recreativa amb taules de pícnic i un riu. Des d’aquí surt un corriol enmig del bosc ideal per anar a fer una caminada amb família o per fer una mica de trail running.
baga_araesport_area_servei
Poble de Bagà

Si preferim dormir al poble i més a prop dels comerços, han habilitat dues places de pàrquing per autocaravanes a la rambla del Raval, just a l’entrada de Bagà. Tenim serveis de pagament si volem aigua o electricitat i és possible buidar les aigües negres, però no les aigües grises. L’inconvenient és que no està molt anivellat i és una zona on hi passen cotxes i hi passeja molta gent.
Coll_de_PAl_carretera.jpg
Coll de pal amb bicicleta de carretera

Si sortim des de l’àrea recreativa de Riugréixer i seguim la carretera que va fins a Coll de Pal, en total ens sortiran uns 36,6 quilòmetres i un desnivell positiu de 1.300m. La carretera és molt panoràmica, podem veure la Serra del Catllaràs, el Pedraforca i fins i tot Montserrat al fons. L’esforç de pujada queda compensat amb les magnífiques vistes que ens ofereix aquest recorregut.
baga_ColldePal_Araesport
Ruta de les marmotes

Heu vist mai alguna marmota? A pocs quilòmetres de la zona on dormim, hi ha un itinerari fàcil, ideal per fer en família on anirem trobant panells informatius que ens expliquen curiositats sobre les marmotes. Durant el recorregut, hem d’estar ben atents i no fer gaire soroll per escoltar-ne el seu xiulet i, si tenim sort, veurem com corren pels prats, s’amaguen dins els seus caus o prenen el sol sobre una roca.

Per accedir-hi, agafem el vehicle seguint la carretera que va a Coll de Pal, al quilòmetre 11,2 hi ha el mirador de la Devesa del Paller i al quilòmetre 16,8, després d’un revolt, trobarem un aparcament a la banda esquerra just davant del Xalet de Coll de Pal.
baga_araesport_ruta_de_la_marmota

Ruta del trencapinyes i Refugi de Rebost

Aquesta és una excursió per descobrir el paisatge i sobretot per conèixer el Trencapinyes, un ocellet petit però molt fort que s’alimenta de pinyes. És una petita ruta circular d’uns 2,5km que passa pel mirador dels Orris. És un itinerari senyalitzat que té uns 130m de desnivell. Si tenim ganes de caminar més, podem allargar la ruta seguint d’altres camins senyalitzats amb cartells i també podem fer una parada al refugi de Rebost.
mirador_dels_orris_araesport.jpg
Escalada

Pels amants de les altures, a prop de l’àrea recreativa de Riugréixer hi ha un sector d’escalada esportiva amb roca calcària. Hi ha un total de 47 vies amb una alçada de 12m a 40m. El nivell més baix de dificultat és un 6a, per tant, cal una certa experiència i tècnica per poder practicar-hi l’escalada.

Via verda del Nicolau

És una excursió d’uns 12 quilòmetres de distància (anada i tornada) que segueix l’antic recorregut ferroviari del Nicolau. No té cap mena de dificultat tècnica i té molt poc desnivell (uns 265m acumulats).
Durant l’itinerari, trobarem trams de sender, pista i pista asfaltada. També passarem per algun túnel dins la roca i un pont penjant de més de 35m de longitud.
El punt d’inici habitual de la ruta és l’Ecomuseu de Sant Joan de l’Avellanet, passa per Bagà i acaba a Guardiola de Berguedà, i tornem pel mateix lloc. També podem començar des de Bagà i fer només un tram.
via_nicolau-18--3657276.jpg

Al acabar l’activitat del dia, és moment de parar, descansar i valorar tot allò que hem fet. Podem estar ben contents de tenir llocs com aquests ben a prop de casa i poder compartir aquesta aventura amb una de les millors companyes de viatge, la nostra casa sobre rodes.

Text i fotografia: Roser Oliveras
Article publicat a l'Araesport n.22

Escriu el teu comentari

Comentari