Tancar
02 Setembre 2021
Escalada

ESCALADA ESPORTIVA DE COMPETICIÓ l’escalada de dificultat

En l’escalada esportiva de competició hi ha tres modalitats: la de velocitat, la de dificultat o corda i el bloc. Totes tres han estat presents als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 per primera vegada en la història.

ESCALADA ESPORTIVA DE COMPETICIÓ  l’escalada de dificultat
En l’escalada esportiva de competició hi ha tres modalitats: la de velocitat, la de dificultat o corda i el bloc. Totes tres han estat presents als Jocs Olímpics de Tòquio 2020 per primera vegada en la història.

En l’anterior edició de la revista vam parlar de la modalitat de velocitat. Aquest cop us expliquem la modalitat de dificultat o més coneguda com a corda.

L’escalada de dificultat o corda parteix d’un mur desplomat d’entre 15 i 20 metres d’alçada on s’equipen diferents recorreguts anomenats vies. Aquestes vies són dissenyades expressament per a l’ocasió pels equipadors. L’objectiu és aconseguir arribar el més amunt possible, i és el TOP el punt més alt i el que atorga la màxima puntuació.

En una competició de dificultat hi ha tres fases: les classificatòries, les semifinals i les finals. En la ronda classificatòria, els equipadors preparen dues vies diferents, tant per a la categoria masculina com per a la femenina. Les vies en aquesta fase, s’escalen al flash, per tant, els escaladors tenen un sol intent per aconseguir encadenar la via amb un màxim de temps de
6 minuts. Ara bé, prèviament han pogut obtenir informació sobre com executar els moviments perquè l’organització posa a la seva disposició un seguit de vídeos, amb cada una de les vies de la ronda classificatòria, on s’observa com un escalador fa la via. Paral·lelament, també es poden veure els altres companys competidors escalant la via.

A les semifinals es classifiquen els 26 millors competidors i competidores de la ronda classificatòria. El procediment de les semifinals és totalment diferent del de les classificatòries.
En aquesta fase, només s’escala una via a vista, és a dir no es pot obtenir informació prèvia de la via i per aquest motiu els escaladors han d’estar aïllats sense comunicació amb l’exterior.
L única informació que tenen és durant els 6 minuts de visualització previs a l’inici
de la semifinals.

Durant aquest temps tots 26 participants poden veure la via des de terra i intentar desxifrar els moviments i seqüències, ja sigui sols o amb altres competidors.

Un cop passats els 6 minuts es comencen les semifinals sortint en l’ordre invers en el qual s’han classificat, de tal manera que el 26è és el primer a escalar (la resta de competidors tornen a la zona d’aïllament, ja que cap d’ells pot veure com escalen la via, ni tampoc obtenir informació sobre com està anant la competició (en el cas que algun competidor obtingués alguna mena d’informació de l’exterior seria desqualificat).

Un cop han escalat tots els competidors, els 8 que més amunt han arribat a la via passen a la final. En cas d’empat, s’utilitzaria el resultat de les classificatòries.
El funcionament de la final és exactament el mateix que els de les semifinals.
alberto_gines_mikel_linacisioro-20--4731515.jpg
Actualment, els països que més destaquen tant en categoria masculina com en femenina són Eslovènia, República Txeca, els Estats Units, Japó, Itàlia, entre d’altres.

Les escaladores del moment són l’eslovena Janja Garnbret, les americanes Natalia Grossman i Brooke
Raboutou, la italiana Laura Rogora i la jove promesa búlgara Alexandra Totkova, entre moltes d’altres escaladores. En la categoria masculina hi ha l’austríac Jakob Schubert, el txec Adam Ondra, l’alemany Alex Megos, l’espanyol Alberto Ginés, l’americà Sean Bailey i
l’italià Stefano Ghisolfi, noms dels que més destaquen.

En l’àmbit nacional, l’equip que actualment representa Espanya a les proves
internacionals en categoria absoluta està format per el bascs Mikel Linacisoro i Andoni Esparta, l’extremeny Alberto Ginés, Iziar Martínez de Valladolid i els catalans Lluc Macià, Guillem Monsech, Aida Torres i jo mateixa, Rut Monsech.
L’Alberto Ginés és l’esportista que més destaca dins l’equip, ja que s’ha classificat nombroses vegades a les finals de la copa del Món, i fins i tot ha obtingut medalla en alguna de les proves. A més, aquest estiu ha participat als Jocs Olímpics de Tòquio i ha obtingut la victòria per la qual cosa s’ha convertit en el primer campió olímpic en escalada de la història.
guillem_monsech.jpg
Text: Rut Monsech
Fotografia: Lena Drapella / @jonglassberg @louderthan11 / Vladek Zumr
Article publicat a l'Araesport n.22

Escriu el teu comentari

Comentari