Tancar
08 Juliol 2021
Escalada

ESCALADA ESPORTIVA DE COMPETICIÓ l’escalada de velocitat

En l’escalada esportiva de competició hi ha tres modalitats: la velocitat, la dificultat o corda i el bloc. Enguany aquestes tres modalitats seran presents als Jocs Olímpics de Tòquio.

ESCALADA ESPORTIVA DE COMPETICIÓ  l’escalada de velocitat
En l’escalada esportiva de competició hi ha tres modalitats: la velocitat, la dificultat o corda i el bloc. Enguany aquestes tres modalitats seran presents als Jocs Olímpics de Tòquio.

La modalitat de velocitat es practica de la mateixa manera a tot el món, en un mur de 15 metres, amb dues vies simètriques. Els velocistes duen un auto-assegurador que va recollint la corda al mateix temps que pugen. Tal com n’indica el nom, l’objectiu és arribar al botó final, situat al capdamunt de la via, amb el mínim de temps possible.

El funcionament d’una competició de velocitat parteix d’una ronda classificatòria en què els velocistes tenen dos intents per aconseguir el millor temps possible. Els setze millors passen a quarts de final on s’enfronten el primer classificat amb el setzè, el segon amb el
quinzè i així successivament. En aquesta fase de la competició el més important és
intentar arribar a dalt abans que el rival. Els vuit vencedors d’aquests duels passen a semifinals, on s’enfronten el primer amb el vuitè, el segon amb el setè, etc. En
aquesta fase, els quatre guanyadors de cada enfrontament passen a la final.
La final té tres fases: a la primera, s’enfronten el primer classificat amb el quart i el segon amb el tercer. En cada cas els dos vencedors passen a la final. A la segona fase, els dos atletes que han perdut els duels s’enfronten en la petita final, on es juguen el tercer i quart lloc.
Finalment la tercera i última fase és la final on s’enfronten el primer i segon classificat:
aquest últim duel decideix qui és el vencedor de la competició.

Els països que destaquen en aquesta modalitat són Rússia, Polònia, Itàlia, França, la Xina i Indonèsia, entre d’altres. Actualment, com que és una modalitat olímpica, molts escaladors que anteriorment eren especialistes en les modalitats de bloc i corda han hagut d’entrenar la velocitat. Aquest és una aspecte destacable en les competicions internacionals, ja que el nombre de participants augmenta i, en conseqüència, la competència creix.

Actualment el rècord femení de velocitat recau en la velocista russa Yulia Kaplina, que va aconseguir un temps de 6.964 establint el rècord al Campionat d’Europa de Moscou del 2020. El rècord masculí el sustenta l’escalador indonès Veddrik Leonard amb un temps de 5.208 segons record assolit en la Copa del Món de Velocitat celebrat a Salt Lake City (Utah, USA) el passat mes de maig.

En l’àmbit nacional, el rècord femení el té l’única noia que integra la Selecció Espanyola de Velocitat, l’aragonesa Maria Laborda, amb un temps de 8.47 segons. El rècord masculí és del madrileny Erik Noya, amb un temps de 6.28 segons. A Espanya l’escalada en velocitat és una modalitat que té poca tradició i l’únic mur homologat per fer-hi competicions oficials es troba al rocòdrom privat Rocópolis de Pamplona, la qual cosa dificulta la seva pràctica i l’increment de velocistes en l’àmbit nacional.

Des d’aquest any, la Selecció Espanyola d’Escalada compta amb un equip de velocistes que han aconseguit bons resultats. El 4 de juny d’aquest 2021 es va celebrar a Bochum una prova de la Copa d’Europa Juvenil en què els esportistes Alejo Bernabé (categoria sub-16) i Alberto Ginés (categoria sub-20) es van proclamar campions i Maria Laborda (categoria sub-18) va finalitzar amb una meritòria quarta posició.


Rut Monsech
Article publicat a l'Araesport n.21

Escriu el teu comentari

Comentari