Tancar
19 Gener 2023
Salut i rendiment esportiu

EXERCICI FÍSIC I ENTRENAMENT COM A POLIPÍNDOLA

Podria ser l’entrenament personalitzat una autèntica “polipíndola”, la més preventiva, efectiva i amb menys efectes secundaris negatius ? Doncs, Sí!

EXERCICI FÍSIC I ENTRENAMENT COM A  POLIPÍNDOLA
L’exercici físic, l’entrenament i el moviment són actualment objecte d’estudi i d’investigació constant per l’impacte positiu que tenen sobre la nostra salut.

Ja queden lluny eslogans com: “operació bikini”, “no pain no gain”, i altres passats de moda, ja que la importància de l’entrenament, i especialment el de força i personalitzat, és l’actual paradigma de salut, prevenció i tractament de malalties.

Si busquem algun tipus de “mantra” a seguir, podríem plantejar-nos, per exemple aquests: “mou-te, entrena i fes-te més fort”, “veure’s bé, i sentir-se millor”, “entrena i activa la teva vida” o el meu preferit: “exercici i entrenament
personal, la millor polipíndola”.

Vaig conèixer els beneficis de la “polipíndola” en unes formacions sobre malalties cardiovasculars, educació i prevenció, de la Fundació SHE del Dr. Fuster (amb la que vaig col·laborar més de vuit anys). El tractament d’infarts de miocardi s’havien de tractar mèdicament amb moltes pastilles i els malalts s’oblidaven sovint de pendre-se-les, fet que empitjorava el control i el seguiment de la malaltia. Davant aquesta situació, els equips de científics van concloure que la solució passava per fer una píndola que contingués els principis immediats de les diferents pastilles junts. Va ser un èxit, tot un encert, ja que les dosis es van reduir i els efectes van ser molt eficients.

Aquesta experiència em va resultar reveladora. Podria ser l’entrenament personalitzat una autèntica “polipíndola”, la més preventiva, efectiva i amb menys efectes secundaris negatius ? Doncs, Sí! Està constatat científicament que l’exercici i l’entrenament organitzat, estructurat i personalitzat, especialment el que es basa en la capacitat neuromuscular (neurones i mioquines), té un impacte multifuncional i orgànic sobre el nostre benestar.

Per exemple, a través dels exercicis de força enviem al torrent sanguini unes substàncies químiques que tenen propietats antiinflamatòries i és per aquest motiu que actualment el múscul es considera un òrgan endocrí (Petersen et al 2005)1.

A partir de tot el coneixement científic s’obren noves perspectives, també per a l’exercici físic, l’entrenament personal i la salut, que superen la dimensió competitiva de l’esport. Cal diferenciar els àmbits en què ens trobem, el competitiu i el de salut, però qui decideixi començar a fer exercici per millorar la salut i sentir-se millor, té assegurada la medalla a l’esportista d’elit de la seva vida.

Així doncs, us suggereixo que, un dels vostres objectius per al 2023 sigui exercici i salut, la polipíndola!

1 Petersen A. M. W. & Pedersen B.K. "The anti-inflammatory effect of exercise" J Appl Physiol 98 (2005):1154-1162.

Article de Yolanda Sànchez
Publicat a l'Araesport n.30

Escriu el teu comentari

Comentari