Tancar
04 Març 2020
Entrevista

GUILLEM MUÑOZ

Entrevistem al ciclista de Sant Fruitós de Bages Guillem Muñoz, que durant la seva extensa trajectòria, de més de 25 anys competint, acumula més de 100 podis. Actualment vesteix els colors de l’equip de TBellès. L’entrevistem a Manresa.

GUILLEM MUÑOZ
Quina ha sigut i com t’ha anat la darrera cursa que has fet?

Ha sigut aquest cap de setmana a la Marathon Cup de Mediona i he fet segon, la veritat és que no m’ho esperava perquè vaig estar tot el desembre parat per culpa d’una tendinitis al tendó rotulià. Aquesta cursa és la primera important del calendari català i sempre hi ha molt de nivell perquè la gent es vol provar. Es veu qui ha fet els deures a l’hivern, per això em va sobtar molt fer podi!
guillem_m-c_araesport_web3--6608873.jpg
Quan vas començar a competir en el món del ciclisme? Com et va sorgir l’afició a la bicicleta?

Vaig començar a competir amb 16 anys, a cadets, amb bici de carretera a Montjuïc i vaig quedar en 4a posició! Vaig començar bé en els meus inicis!
L’afició em ve d’uns quatre anys enrere, ja que el meu pare era practicant d’aquest esport i hem va enganxar, amb ell sortíem amb la Penya Navarcles els caps de setmana.

No t’has decantat mai per la bici de carretera o la de muntanya, combines les dues modalitats, què t’aporten de diferent?

M’agrada practicar les dues modalitats per igual, però jo sempre dic que sóc mes carretera perquè vaig començar primer de tot a competir amb bici de carretera.
En carretera les curses són més tàctiques i això és el que m’agrada d’aquesta disciplina, mentre que la BTT és molt més divertida i entretinguda perquè es una modalitat més tècnica.
guillem_m-c_web_asraesport_1--3131140.jpg
Quin percentatge de temps dediques a cada una?

Durant la setmana practico un 60% de carretera i l’altre 40% en BTT. Segons la cursaque hagi de preparar, fem entrenaments més específics, més sèries o entrenaments més de fons.

Quins han sigut els teus referents?

Miguel Indurain, Marco Pantani i Aberto Contador.
Miguel perquè va ser el meu primer ídol per enganxar-me a la bici, i el Marco i l’Alberto per la seva manera de córrer, que eren molt valents i anaven sempre a l’atac.

De quina cursa en guardes més bon record?

De la primera cursa que vaig guanyar de juvenils, una copa catalana a Sant Hipòlit de Voltregà.

Al no ser un ciclista professional, com compagines aquesta afició amb la teva feina i la vida familiar?

Com puc, sort en tinc que a casa i a la feina no hem posem cap pega de res i ho puc compaginar bé, durant la setmana no puc fer més de 2h al dia perquè surto de la feina a mitja tarda, així que em toca entrenar més hores al cap de setmana. Surten una mitja de 15h setmanals i a l’estiu faig una setmaneta de descans i a l’hivern, si tot va bé, unes dues.

Has provat mai altres disciplines com el descens o l’enduro?

Uiiiii no!! Aquestes no són per a mi!! Massa velocitat i perill!!

Què és el que et motiva a seguir després de tants anys?

Doncs no sé, ja és una forma de vida i m’agrada competir i, si puc estar a un bon nivell, millor que millor.

Has viscut moltes millores tècniques en les bicis (canvi de rodes de 26” a 29” etc...) quina destacaries?

Les rodes van ser un gran canvi i jo vaig poder provar dels primers gràcies al Tomàs Bellès, però els frens de discs, el canvi d’un plat i 12 pinyons... en la BTT hi ha hagut molt canvis i en carretera jo crec que un dels grans canvis van ser el pedals automàtics i els canvis a les manetes perquè jo, quan vaig començar, anava amb calapeus i els canvis al quadre.

Amb quines bicis competeixes?

Aquest any les dues bicis són BMC i estic molt content perquè m’he adaptat molt bé.

Vas amb potenciòmetre o per pulsacions i sensacions?

He passat pels tres sistemes, al principi anava per sensacions, després amb pulsòmetre i ara el gran avanç és el potenciòmetre.

T’han respectat les lesions al llarg d’aquests anys?

Sí, no hem puc queixar, només he tingut dos trencaments de clavícula i ara farà un mes vaig estar parat per una tendinitis al tendó rotulià, suposo que serà l’edat!!

Actualment corres l’equip de TBellès, quins són els teus objectius per aquesta temporada? En quines curses competiràs?

Principalment faré el calendari català que hi ha moltes curses de BTT i compaginat amb muntanya, si puc i aconsegueixo suficients punts, intentaré anar al Campionat d’Espanya amb professionals de carretera, que ja ho vaig fer l’any passat. I el gran objectiu és anar a la Titan Desert que per l’equip es molt important.

Què trobes en la Titan Desert que repeteixes any rere any, aquesta ja és la teva cinquena edició..

És una cursa molt tàctica, amb carretera dura i tècnica com la de muntanya, no ho sé, m’hi adapto bé i m’agrada. El que no m’agrada es dormir a la jaima! Es viu molt intensament i el temps passa volant, et lleves a les 6h, esmorzes i ho prepares tot per sortir a les 8h. Estàs sobre la bici fins a les 12h. A l’arribada dutxa i dinar. De seguida són les 15, hora de massatge i descans. Allà les 17h berenar i comentar la cursa amb els companys. Quan te’n dones compte ja són les 20h, hora del breafing, sopar i a les 22h, dormir. Així els 6 dies, tot un estrès! Jo em quedo amb les estones de les tardes, que comparteixes amb els companys les anècdotes de la cursa del matí.
Ara els participants van més preparats i hi ha molt de nivell entre els corredors. Té molta repercussió mediàtica i això atrau molt.

La navegació és un element decisiu?

Depèn de les etapes però sí que té molta importància. Et posen 4 waypoints i 2 avituallaments obligatoris i per tant hi has de passar si o si. Al breafing et donen les coordenades i tu t’has de muntar la ruta, a poder ser la més ràpida i més curta!

Com entrenes un repte d’aquestes característiques?

Faig moltes hores sobre la bici i durant molts dies seguits, unes 4 o 5 hores i amb terreny pla perquè és el què hem trobaré allà. Aprofito per fer carretera amb la bici de BTT per acostumar-me a la posició.

Utilitzes suplements per aguantar aquestes llargues etapes?

Si si!, sobretot recuperadors de proteïna i sals perquè es pateix un desgast molt important durant tot el dia, amb la circumstància afegida del temps que fa i el menjar que ens trobem allà.

Quin tipus de prova t’agrada més córrer: una open, una marxa, una marató, per etapes, una ultra? Has fet alguna cursa per parelles?

He provat tot el que dius, però en BTT em quedaria amb la marató d’un sol dia i també per etapes. En carretera una cursa d’alguna clàssica d’un dia, que sigui dura i llarga.
Si que he fet alguna cursa per parelles, però d’un sol dia, la Terra de Maquis.

Tens cura de l’alimentació? Fas algun tipus de dieta especial?

Si, aquest es un aspecte que volia millorar de cara a córrer la Titan i aquest any estic provant de fer una dieta més energètica tot això gràcies a la Marta Cot.

Qui t’entrena?

Ja fa tres anys que m’entrena el Josep Codinach i es nota amb els resultats. Gràcies a ell faig més descansos entre setmana perquè jo venia de la “vella escola” com més entrenament millor, més fort et poses, això ha canviat molt. Ell em marca els dies d’entrenament fort i sobretot, els descansos.
palmares_guillem--6511242.jpg
Per acabar:

Una pel·lícula?

Una de recent, “Joker”

Un grup de música?

“AC DC” abans de curses “Marilyn Manson”

Una cançó?

“Thunderstruck” de ACDC.

Un costum o una mania?

Deixar-ho tot preparat el dia abans, bici neta i engreixada, la roba preparada i separat amb bosses. Una bossa amb la roba de competir i tot el que em posaré a sobre aquell dia (mallot, culote, ulleres, cinta pulsòmetre, guants, mitjons i samarreta interior) i una altre amb barretes i els gels que prendré en cursa. Una altre bossa amb el casc i una altra per les sabates. M’agrada tenir-ho tot controlat i endreçat!

Escriu el teu comentari

Comentari