Tancar
31 Maig 2019
Salut i rendiment esportiu

EL IOGA EN ESPORTISTES

El ioga és una especialitat tan enriquidora que hauria de formar part de qualsevol rutina d’entrenament (d’alta, mitja o baixa intensitat) independent de si corres maratons, practiques ciclisme o realitzes entrename

EL IOGA EN ESPORTISTES
El ioga és una especialitat tan enriquidora que hauria de formar part de qualsevol rutina d’entrenament (d’alta, mitja o baixa intensitat) independent de si corres maratons, practiques ciclisme o realitzes entrenaments d’alta intensitat.


Si l’introdueixes a la teva rutina d’entrenament, ho notaràs en:

MOBILITAT
Elimina la rigidesa, tensions i contractures, incrementant la flexibilitat; la mobilitat de la columna i el rang de moviment. Millora l’amplitud del moviment no només als músculs sinó també a les articulacions, lligaments i tendons.

CONSCIÈNCIA CORPORAL
Les postures ajuden a desenvolupar un centre (core) més fort que et fa millorar en les postures de peu i assegut. Et dóna consciència del cos i com corregir a una posició més saludable.

OXIGENACIÓ
Augmenta la capacitat pulmonar aportant més oxigen a la sang i al cervell. Millorant el rendiment i la resistència.

ENVELLIMENT
Les postures i les tècniques de respiració realitzen un massatge als òrgans interns i augmenten el flux sanguini a diferents parts del cos. D’aquesta manera es neteja el cos i s’eliminen les toxines, retardant el procés d’envelliment i fen-te sentir amb més energia.

PREVENCIÓ DE LESIONS
Es treballa tot el cos i també l’augment de la flexibilitat que ajuda a evitar lesions i fragilitat en les articulacions, a més d’un treball de propiocepció.

COORDINACIÓ
En la pràctica del ioga es busca en tot moment la coordinació perfecte de cos, ment i respiració. En qualsevol disciplina esportiva necessites concentrar-te en un ritme, el teu cos i el teu alè si vols arribar a la meta.

EQUILIBRI
Corregeix els desequilibris del cos causats per un entrenament repetitiu i sistemàtic que fa que alguns músculs treballin en excés per enfortir-se i altres músculs són ignorats, debilitats i escurçats.

DOLOR
Alleuja el dolor crònic produït per l’entrenament regular o les “agulletes”. Si reduim el dolor aconseguim més agilitat i mobilitat corporal i per tant, l’esportista actuarà amb més eficiència.

MENT
Redueix i t’ajuda a gestionar l’estrès produït per la pressió i l’alt nivell d’exigència en proves, campionats, curses..


FORÇA I RESISTÈNCIA
Les postures ajuden a desenvolupar la força en diferents parts del cos, buscant menys moviment i més alineació, proporcionant més força i resistència. Cada grup muscular del cos es veu exercitat i enfortit.

ENFOCAMENT
Millora la concentració i la claredat mental. En la majoria d’esports es necessita una dosi extraordinària de voluntat i enfocament per culminar l’objectiu.

En resum, sovint pensem que el ioga és una pràctica light per a persones amb molta flexibilitat però no és cert, el ioga accepta a tothom. Al principi és dur, però no perquè no es pugui completar la postura, sinó perquè volem aconseguir-ho massa de pressa. Els que superen aquesta primera fase aconsegueixen gaudir de tots els beneficis i guanyar en qualitat de vida.

La vida és moviment, l’esport és moviment... ara busca la qualitat del moviment!

Núria Pubill
Tècnica Superior d'Esports
Professora de ioga, monitora de fitness i triatleta.

Escriu el teu comentari

Comentari