Tancar
10 Gener 2022
Racons de Montserrat

L’ALBARDA CASTELLANA

La majoria d´excursionistes que pugen a Montserrat, ho fan a Sant Jeroni (1.236m), el cim més alt del massís i també de la comarca del Bages. En aquesta entrega de Racons de Montserrat, us recomanem, també, que pugeu a l´Albarda Castellana ...

L’ALBARDA  CASTELLANA
La majoria d´excursionistes que pugen a Montserrat, ho fan a Sant Jeroni (1.236m), el cim més alt del massís i també de la comarca del Bages. En aquesta entrega de Racons de Montserrat, us recomanem, també, que pugeu a l´Albarda Castellana (1.167 m.), sostre comarcal del Baix Llobregat, i així fareu dos cims amb unes vistes fantàstiques, tot aprofitant la proximitat entre els dos punts esmentats.

Itineraris

Sembla més fàcil fer primer el cim de Sant Jeroni, i l´Albarda Castellana fer-la de baixada. Tot i que també es pot fer a la inversa.

La ruta més freqüent és sortint del monestir pel camí vell de Sant Jeroni, on trobarem 450 metres de desnivell. El primer tram es fa una mica feixuc, per la forta pujada i les escales, però està molt ben senyalitzat. Passant pel Pas del Francesos (pas estret entre roques), seguim pujant i gaudint de les vistes cap a les Gorres (conjunt d´agulles que deixem a l´esquerra), i poc després de Santa Anna passem per sota de l´agulla de la Panxa del Bisbe. En pocs minuts, arribem al pla dels Ocells, però no deixem mai el camí principal, que ens portarà a l´ermita de Sant Jeroni, on hem d´agafar el camí de l´esquerra, que és el que ens deixarà al mateix cim de Sant Jeroni (actualment tancat per obres). Des del mirador, on trobem una rosa dels vents, podem observar gran part del nostre país, des del Pirineu fins al mar Mediterrani. D´aquí el nom de Montserrat, que és una alteració d´una traducció de l´àrab, de “roques que vigilen”. També podem veure les agulles més properes com el Moro, el Camell de Sant Jeroni, el Camell dels Ecos i la regió dels Ecos, el Gegant, El Montgròs...i el nostre objectiu, l´Albarda Castellana, on segurament no trobarem aglomeracions. Aquest itinerari descrit, correspon a la ruta clàssica, uns 10,3 Km i, aproximadament, 3 hores, entre anada i tornada. Baixant de Sant Jeroni, i en aproximadament 10 minuts, pujarem l´Albarda Castellana gairebé sense desnivell.

Aquells que vulguin estalviar-se gairebé 200 metres de desnivell, poden agafar el Funicular de Sant Joan. D´aquesta manera es redueix el temps de la sortida i es gaudeix d´unes vistes espectaculars del monestir.

D´altra banda, aquells que vulguin una sortida amb més exigència, poden sortir des de Monistrol de Montserrat, sumant d´aquesta manera 4 Km i aproximadament 900 metres de desnivell. Això ens pot portar a sumar més de 4 hores, entre anada i tornada, a la ruta clàssica.

La manera més rapida d´arribar al nostre objectiu és sortir de Santa Cecília per la canal de Sant Jeroni. Arribarem a Sant Jeroni en aproximadament 1 hora, això sí, amb gairebé 500 metres de desnivell i per un camí tècnic. Una ruta recomanada per a persones amb experiència en el món de l´excursionisme i que cal evitar en dies de pluja.

També, des de Santa Cecília, es pot anar a buscar la canal de la Llum, passant pel coll del Migdia i baixant fins al PR ( marques grogues i blanques ) a l´esquerra, que ens portarà al coll de les Pinasses. Des d’aquest indret, tindrem, a l’esquerra, Sant Jeroni, i a la dreta, l´Albarda Castellana. Aquesta ruta és de 2 hores i 700 metres de desnivell, només d´anada.

Per anar a l´Albarda Castellana des de Sant Jeroni, haurem de baixar fins a on fa un gir pronunciat a l´esquerra. A una vintena de metres (i sense arribar a l’ermita), surt un corriol a la dreta fins al coll de les Pinasses, on, seguint les marques blaves, arribarem a una petita canal estreta. Allà trobarem un petit ressalt equipat amb una corda (fàcil). Pocs metres més i arribem al cim principal, on hi ha un pessebre i una placa de sostre comarcal. Gaudirem de les vistes a Sant Jeroni i altres agulles del massís. Seguint la carena, arribem a l´altre extrem de l´Albarda Castellana, on també hi ha un naixement. Un indret espectacular, amb ambient d´agulla, un mirador per a qui no tingui por de les alçades. Amb vistes a les Gorres, la Prenyada, l´Elefant, els Flautats, Diables, Patriarques, el Moro, els Plecs del Llibre, el Mar Mediterrani...I un lloc en el qual els més matiners podran gaudir d´una bona sortida de sol. Per a mi, un racó de 5 estrelles.

Article d'Albert Mendoza Torrents
Publicat a l'Araesport n.24

Escriu el teu comentari

Comentari

Vols rebre el newsletter
de la revista?

Accepto rebre el Newsletter i la política de privacitat.