Tancar
06 Setembre 2023
Salut i rendiment esportiu

L’ENTRENAMENT CREUAT

L’entrenament creuat consisteix en la combinació d’una modalitat esportiva principal i una activitat física paral·lela per obtenir millores en el rendiment de l’esportista.

L’ENTRENAMENT CREUAT
Sempre he sentit dir que la natació és un esport molt complet. Curiosament, aquesta frase només l’he escoltada en el meu entorn, en el qual, a gran part de les persones, practiquen aquest esport.

Sigui o no un esport complert, tots sabem que nadar és una forma d’exercici sense impacte que, si es realitza de manera conscient, permet mantenir les articulacions quasi intactes. Tot i això, per qualsevol altre esportista que no fa un esport d’aigua, la piscina s’associa a estiu, diversió i relaxació. Encara que per a molts sigui així, aquesta pràctica esportiva és una opció increïble d’entrenament creuat per a corredors, jugadors de futbol o jugadors de bàsquet, entre d’altres.

L’entrenament creuat consisteix en la combinació d’una modalitat esportiva principal i una activitat física paral·lela per obtenir millores en el rendiment de l’esportista. Amb aquest podem, no només estimular el cos de manera diferent, sinó que també augmentar la motivació en sortir de la rutina.

En primer lloc, l’entrenament creuat permet introduir nous patrons motors, és a dir, la musculatura està acostumada a treballar d’una manera i, en fer-ho d’una altra, varia els patrons estructurats i aconsegueix que la pràctica sigui més divertida.

Sortir del dia a dia és interessant i permet alliberar la ment de la rutina, a la vegada que es complementa el treball més específic de l’esportista. A part, dona l’impuls per introduir el concepte de variabilitat, que és clau dins l’entrenament.

En segon lloc, permet enfortir tot el cos, sobretot la part del core i l’esquena, que és imprescindible per mantenir la postura i estabilitzar els malucs. Un core fort serveix per a molt més que per tenir una bona figura. Tot i que enforteix aquests músculs i redueix el dolor de la part inferior de l’esquena, també ens permet millorar la força de cames, activant els quàdriceps, els isquiotibials i els glutis.

A més a més, és perfecte realitzar-lo quan es té alguna lesió com la fasciïtis plantar. Ajuda a elevar el ritme cardíac de manera fàcil i a moure tots els músculs del cos, mantenint així l’estat físic. És evident que la natació no curarà la lesió, però sí que podrà ajudar a prevenir-la.

Quan elaborem una planificació, s’ha de tenir en compte que la teoria no sol ser la mateixa que la pràctica i que hi poden sorgir imprevistos. Un està acostumat a introduir l’entrenament creuat quan la lesió li impedeix dur a terme el seu esport principal i es veu obligat a acomplir una altra activitat. Però també el podem incorporar preventivament en períodes de sobrecàrrega i, si som capaços d’anticipar-nos, podríem evitar la lesió.

És cert que no és fàcil introduir l’entrenament creuat en la rutina d’entrenament, però utilitzar tots els recursos que un té permet millorar el rendiment en tots els aspectes i, sens dubte, l’entrenament creuat ho aconsegueix.

Article de Marina Parcerisa
Publicat a l'Araesport n.34

Escriu el teu comentari

Comentari