Tancar
01 Maig 2021
Ciclisme BTT

La Ignasiana en BTT. L'aventura del pelegrí

La Ignasiana BTT és una ruta per fer en bicicleta de muntanya o Gravel, que comença a Verdú i acaba a la ciutat de Manresa. Correspon als últims 115 quilometres del Camí Ignasià, de 2.000 metres positius...

La Ignasiana en BTT. L'aventura del pelegrí
La Ignasiana BTT és una ruta per fer en bicicleta de muntanya o Gravel, que comença a Verdú i acaba a la ciutat de Manresa. Correspon als últims 115 quilometres del Camí Ignasià, de 2.000 metres positius, i que ressegueix els passos que va fer Ignasi de Loiola en el seu camí de Loiola a Manresa fa 500 anys. Amb aquesta ruta travessarem quatre comarques, l’Urgell, la Segarra, l’Anoia i el Bages.

Tota una aventura per fer-la per etapes i parar en els indrets, pobles i ciutats que ens anem trobant durant el traçat. D’aquesta manera, podrem descobrir racons i elements culturals i patrimonials d’aquestes comarques tot fent camí cap a la ciutat de Manresa. La Ignasiana BTT un cop l’any, es fa en format esportiu o de desafiament. El Repte és fer els 115km i els més de 2.000 m positius en un sol dia. Abans de saber més d’aquesta aventura, coneguem el Camí Ignasià:

Sant Ignasi de Loiola

Durant 11 mesos (1522-1523), la ciutat de Manresa va acollir Sant Ignasi de Loiola. La ciutat el va influenciar i molts d’aquests llocs van ser espais de pregària per a Ignasi. El futur Sant va rebre-hi el consell espiritual per part de diferents personatges. També va experimentar misteris i revelacions, tal com relaten els testimonis de l’època. Segons la seva autobiografia, va ser a la vora del riu Cardener, on va tenir la revelació divina coneguda com a Exímia Il·lustració. En aquest indret on hi ha la Cova de Manresa, es va inspirar per escriure els Exercicis Espirituals, és per això que Manresa es considera la ciutat bressol de l’ordre dels Jesuïtes.

Manresa 2022

La Ignasiana BTT forma part de les accions de commemoració de Manresa 2022, un projecte transversal i obert, que aprofita l’efemèride del 500 aniversari de l’estada d’Ignasi de Loiola a la ciutat, en el seu camí de pelegrinatge cap a la ciutat Santa de Jerusalem. En els últims anys, la ciutat ha començat una transformació per aprofitar la data emblemàtica.

El Camí Ignasià

El Camí Ignasià recrea l’itinerari que Ignasi de Loiola va recórrer l’any 1522 des de la seva localitat natal, Azpeitia (Euskadi), fins a la ciutat catalana de Manresa. Un pelegrinatge que va començar després de la seva conversió espiritual a Loiola i que tenia com a meta final la ciutat Santa de Jerusalem. Actualment, el Camí que s’ha traçat a partir de les anotacions personals del Sant, s’inicia a la casa on va néixer Ignasi a Loiola (Azpeitia, Guipúscoa) i ens condueix fins a la Cova de Sant Ignasi, a Manresa (prop del Monestir de Montserrat, a Catalunya). Es tracta d’un itinerari de 27 etapes, amb gairebé 700 km, que discorre per cinc comunitats autònomes i mitjançant el qual es pot descobrir una gran diversitat de paisatges, un important patrimoni cultural, magnífics santuaris, gaudir de les diferents enogastronomies locals i descobrir-se també a un mateix.
El Camí Ignasià recorre Euskadi, La Rioja, Navarra, Aragó i Catalunya, esdevenint al mateix temps un camí espiritual, cultural, enogastronòmic i actiu.

26 de setembre de 2021: La Ignasina BTT “L’aventura del pelegrí”

Un cop a l’any, es fa la proposta pels més valents i intrèpids de fer tota la ruta sense parar. La sortida es dóna a les 8 del matí des de Verdú i la meta se situa a Manresa. La Ignasiana en BTT es realitzarà el 26 de setembre. L’esdeveniment està plantejat com una experiència de desafiaments i tota una vivència personal. Les inscripcions són limitades. Tots els participants durant el Camí tindran suport logístic amb avituallaments i punts de control de pas. Per poder fer la ruta cal tenir un nivell mig-alt i disposar de GPS.

La ruta no estarà marcada d’aquí la necessitat de tenir un dispositiu GPS i saber-lo utilitzar. La organització facilitarà a tots els/les ciclistes el track en format GPX per instal·lar-lo a cada dispositiu. Els participants podran gaudir d’aquesta aventura, compartint el camí amb els companys de fatigues. Per realitzar la travessa cal tenir un mínim de requisits: tenir un nivell mig alt físic, ser autosuficient i portar a la bicicleta o amb suport de motxilla entre 1.5 - 2 litres d’aigua. A nivell de material, cap portar càmeres de recanvi, tronxa- cadenes, eines per possibles averies, telèfon mòbil i dispositiu GPS.

Les inscripcions és podran fer online des de la web: manresa.2022.cat/esport La inscripció dóna dret als avituallaments, assistència sanitària en cursa, bossa obsequi i Maillot record de la ruta.
La Ignasiana en BTT és una iniciativa de Manresa 2022, l’Ajuntament de Manresa i la Fundació Turisme i Fires de Manresa en col·laboració amb els ajuntaments pels quals passa la ruta i compta amb el suport de Fundació La Caixa.
Us animem a viure aquesta experiència tant en modalitat aventura el 26 de setembre o per etapes quan vosaltres vulgueu.

Article publicat a l'Araesport n. 20 (Maig/Juny 2021)

Escriu el teu comentari

Comentari