Tancar
15 Novembre 2022
Esquí

LA MÀGIA DEL CAPCIR UNA PETITA SIBÈRIA A LA CATALUNYA NORD

Ubicada a la part sud de França des del tractat dels Pirineus (abans era territori català inclòs dins la Cerdanya), aquesta muntanyosa comarca que té Formigueres com a capital, destaca per un clima extrem i de rigurós hivern ...

LA MÀGIA DEL CAPCIR UNA PETITA SIBÈRIA  A LA CATALUNYA NORD
Ubicada a la part sud de França des del tractat dels Pirineus (abans era territori català inclòs dins la Cerdanya), aquesta muntanyosa comarca que té Formigueres com a capital, destaca per un clima extrem i de rigurós hivern durant l'estació més freda de l'any.

Tot i trobar-se en una de les zones més orientals del Pirineu, hi predominen les corrents de nord a ritme de tramuntana i mestral, deixant força precipitació vinguda dels fronts atlàntics. No obstant, el llevant també s'hi pot deixar veure (quan el Canigó no fa d'escut), el que ens permet gaudir d'un gran espectacle meteorològicament parlant.

El majestuós massís del Carlit, entre l'Alta Cerdanya i el Capcir, ens aporta un terreny salvatge realment espectacular, on els amants de la natura hi troben la simbiosis perfecte per explorar un entorn d'origen glacial que va des de les valls fins als cims.

Inclòs dins dels 100 cims de la FEEC, el Puig Peric (2810m) divideix les comarques de l'Alta Cedanya i el Capcir, regalant-nos unes magnífiques vistes de tota la Cerdanya i el Pirineu oriental.
Sortim des del pàrquing de més el N de l’estació d’esquí de Les Angles.

Des d’aquí prenem un sender/pista que rodeja l’estació pel vessant nord, entre un preciós bosc de pins i avets fins a deixar enrere el Mont Llaret, punt culminant de l’estació. Els bosc perd densitat en el moment que travessem l’Etang de la Balmette. Una petita remuntada ens deixa a un gran pla on trobem la Cabane de la Balmeta.

Ja amb els dos Perics al fons els encarem en línia recta, superant la gran esplanada i amb un lleuger ascens buscant mantenir cota i no perdre alçada.

Deixem a la dreta la pala S del Petit Peric i entrem al circ que formen els dos Perics, fins arribar a la Coma de la Llosa, on girem a l’esquerra i encarem el Pic Peric per la cara E. Apurem les voltes maria (pujada fent zetes) cada cop més properes a l’aresta fins que la pendent i la duresa de la neu ens obliguen a posar grampons per coronar els 2.810m del Puig Peric.

Des del cim baixem per la vessant SE, primer per la carena i després per les canals que baixen directes a l’entrada del circ per on hem iniciat l’ascens al cim.

Seguim desfent el camí fins a la Cabane de Balmeta, on posem les pells de foca i remuntem pel bosc la cara NW del Mont Llaret (2.376m). Una pujada suau i ràpida que en el tram final s’esclareix i ens deixa a una gran esplanada per canviar de vessant i trobar la part alta de l’estació de Les Angles.

Descens per pistes fins al cotxe per culminar una matinal molt interessant en un entorn preciós del Pirineu Oriental.
article_neu--3681434.jpg

Text i fotografia: Oriol Estefanell Prades
Article publicat a l'Araesport n.29

Escriu el teu comentari

Comentari