Tancar
02 Març 2021
Ciclisme BTT

LA MODA DELS PUMPTRACKS

Comencem responent a la pregunta, què és un PUMPTRACK ? Dons bé, essencialment és un circuit per a bicicletes, tot i que també t’ho pots passar bé amb qualsevol vehicle amb rodes, com patinets o rollers.

LA MODA DELS PUMPTRACKS
Comencem responent a la pregunta, què és un PUMPTRACK ? Dons bé, essencialment és un circuit per a bicicletes, tot i que també t’ho pots passar bé amb qualsevol vehicle amb rodes, com patinets o rollers. Aquest circuit que acostuma a tenir unes dimensions relativament petites està dissenyat amb criteri, de manera que es pugui fer una volta sencera al circuit sense haver de pedalar, aprofitant les inèrcies de les corbes i canvis de rasants, gairebé fent treballar mes els braços que les cames. Se’n poden trobar d’asfalt o de terra compactada, però perquè us feu una idea, la clau d’un bon pumptrack recau en el disseny, com un projecte d’enginyeria, on és important entre altres coses, l’evacuació de l’aigua perquè no s’hi facin bassals i que els “bumbs” (vots) i corbes tinguin els angles adequats perquè les bicicletes puguin aprofitar les inèrcies. De vegades la diferencia entre pumptrack i un circuit de BMX es molt petita i només canvia el tipus de bicicleta per a la qual ha estat pensat el seu disseny.

Des de fa uns anys els pumptrack proliferen i això segurament necessita una explicació. Obro parèntesi per dir que a Santpedor mateix, des d’on escric aquest article, o a Castellnou de Bages ja n’hi ha de previstos i esperem que aviat els puguem gaudir, llàstima que en alguns casos la burocràcia administrativa encalli aquest tipus de projectes.

El creixement dels pumptraks és un reflex de la tendència social a nivell esportiu, el ciclisme és un dels esports amb més llicències federatives però no gaudeix d’equipaments als nostres municipis. Potser els pumptracks són una bona sortida a la demanda creixent d’espais on gaudir de la bicicleta dins dels pobles i ciutats i, a nivell de gestió municipal, una bona ocasió per a resoldre el greuge comparatiu existent.

Inicialment els pumptracks van sorgir com una evolució del “boom” dels skateparks i com no podia ser d’altre manera, des d’Estats Units es va importar aquest model a Europa, amb la sort de que el primer pumptrack es va construir a La Clau (Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), gràcies a l’enginy de gent com el Manel Ibars un dels impulsors d’aquest tema al nostre país. Actualment a Catalunya hi ha pumptracks significatius com els de Guissona, Castellolí, la Clau o l’Escala, però es complicat tenir-ne un registre, esperem que en breu al Bages en tinguem, almenys dos!

Hem d’entendre que un espai com el pumptrack és un lloc per a totes les edats i fins i tot alguns dissenys, compaginen les pistes més complexes per als adults amb pistes mes fàcils per als més petits de la casa. El fet de que sigui apte per a totes les edats li dóna un caire lúdic i podria explicar-ne també el seu èxit. Els pumptracks són un espai de connexió i de trobada entre diferents colles i grups de bicis del poble o ciutat, són un espai social, més o menys ben preparat, amb llocs per menjar i beure, fins i tot alguns tenen una zona de barbacoes, lavabos o centres de lloguer de bicicletes. Les possibilitats amb l’excusa de tenir un pumptrack són moltes i fins i tot es poden organitzar campionats o esdeveniments que tinguin com a fil conductor el circuit.

En alguns municipis s’està demostrant que és un reclam turístic ja que al visitar aquestes instal·lacions també se’n beneficia el negoci local i es dinamitza el poble.

Esperem una llarga vida a aquests espais públics indispensables per adaptar les ciutats i pobles a les necessitats lúdiques del segle XXI i no quedar-nos amb equipaments obsolets i innecessaris.

Raül Montfort.

Article publicat a l'Araesport n.19

Escriu el teu comentari

Comentari