Tancar
19 Maig 2022
Racons de Montserrat

LA REGIÓ D'AGULLES

En aquesta entrega de Racons de Montserrat, no us parlaré d´un racó en concret, sinó de tota una regió, la Regió d´Agulles, una gran concentració de monòlits on gairebé es toquen uns amb els altres.

LA REGIÓ D'AGULLES
En aquesta entrega de Racons de Montserrat, no us parlaré d´un racó en concret, sinó de tota una regió, la Regió d´Agulles, una gran concentració de monòlits on gairebé es toquen uns amb els altres. Tot i que d’agulles n’hi ha en tots els sectors del Parc Natural, és en aquesta Regió, situada a ponent, la que rep el nom d´Agulles.

Dins aquesta zona trobem les agulles del Pingüí, l´Esquelet, la Filigrana, el Dumbo, el Setrill, la Bitlla, la Bola (de la Partió), l´Ou de Colom, la Torta, la Reina, el Cap del Guerrer, la Boteruda, el Sabre, el Dauet, el Ninet...entre moltes altres.

És una àrea extensa on i hi ha moltes sortides per fer, ja sigui caminant, corrent, escalant, fent espeleologia, rapelant o simplement per gaudir d’un paisatge amb fantàstiques postes de sol.

Si ets de les persones als qui els agrada caminar, no pots deixar de visitar la Roca Foradada (3 Km anada i tornada, sortint de Can Maçana), és una sortida curta i poc exigent, però molt popular per la seva bellesa, de la que ja vam parlar aquesta smateixa secció (núm.21).
agulles_montserrat_2--5188857.jpg
Una altra excursió per els qui vulguin una caminada més llarga amb vistes a Agulles i a Frares Encantats, és una circular que surt de Can Maçana, punt de partida de la majoria de sortides de la Regió d’Agulles. Per fer aquesta circular, seguirem el GR (marques vermelles i blanques) fins el desviament cap al PR (marques grogues i blanques), passant pel Refugi Vicens Barbé i seguint fins al Coll de Porc, on deixarem el PR per baixar fins al GR que ens tornarà a Can Maçana (6 Km circulars).

Una sortida per a excursionistes més exigents, és la Travessa d´Agulles. La primera part del camí és com en la sortida anterior però sense arribar al Refugi, ja que just passat el Pas de la Portella (pas estret on haurem de grimpar una mica), girarem a l’esquerra seguint les marques vermelles. És una ruta amb ressalts equipats i on es recomana equipament adequat, experiència en muntanya i que cal evitar en dies de pluja.

Per aquelles persones que no coneixen la zona o fa poc que van a la muntanya, una recomanació és que portin el mapa del Parc Natural de Montserrat i que juguin a orientar-se i conèixer els noms de les agulles.

Aquesta zona és un paradís per aquells escaladors que vulguin col·leccionar agulles, hi ha vies per a tots els gustos i nivells.

Alguna d´aquestes vies encara conserva equipament antic i rovellat. Algun del cims es pot fer amb agradables grimpades i d´altres, amb un alt compromís per part dels escaladors.

No oblidem aquells primers escaladors que anaven a la muntanya sense els mitjans i les comoditats que tenim avui en dia. Ho feien carregats de valor i enginy per poder superar els passos, a vegades, fent servir tècniques com per exemple utilitzar troncs d´arbre (Portella Gran) o encimentar claus en un forat (Filigrana). Tot i que aquesta Regió és coneguda per les escalades clàssiques, també hi ha sectors d´escalada esportiva.
agulles_montserrat_3--6085087.jpg
Aquesta Regió és la meva preferida, la que més vegades he visitat i de la que més he aprés com a excursionista. Espero que la gaudiu tant com jo, amb amor i respecte. Estem parlant d´un indret molt visitat i on hi hem de passar sense impacte, és un entorn molt sensible que ja va patir un incendi al 1986.

Albert Mendoza Torrents
Article publicat a l'Araesport n.26

Escriu el teu comentari

Comentari