Tancar
01 Abril 2019
Natació

LA RESPIRACIÓ Important fora i dins de l'aigua

A l’aigua, la força no ho és tot. Com a tècnica titulada per la Federació Catalana de natació i entrenadora en un club de triatló, sovint em trobo amb un problema força comú entre esportistes de diferents edats. I és que quan aprenem a ned

LA RESPIRACIÓ Important fora i dins de l'aigua
De ben petita els meus pares van decidir apuntar-me a un club de natació perquè aprengués a nedar. Mai haurien imaginat que després de més de dotze anys de pràctica esportiva entrenant i competint en clubs de natació, acabaria dedicant-me professionalment a allò que ells van començar. I és que la natació és, probablement, un dels esports on el treball tècnic és dels més específics i més importants, ja que sense una bona tècnica la millora i l’evolució no és possible.

A l’aigua, la força no ho és tot. Com a tècnica titulada per la Federació Catalana de natació i entrenadora en un club de triatló, sovint em trobo amb un problema força comú entre esportistes de diferents edats. I és que quan aprenem a nedar de ben petits, joves o en edat avançada, un dels aspectes tècnics més importants és la respiració.

I ara bé, tu com respires quan nedes? Si has après a nedar amb un/a entrenador/a de natació que sap de la importància de la respiració bilateral, has estat de sort! I és que un dels aspectes tècnics que em trobo en els esportistes que entreno amb més dificultat de correcció, és passar de la respiració unilateral a la bilateral.

Si vols aprendre a nedar de manera equilibrada i eficient, però et costa respirar per ambdós costats, has de tenir en compte que: la posició del cos, del cap, dels braços, el “rolido” (balanceig de les espatlles) i la coordinació de tot plegat són factors a tenir en compte per facilitar l’aprenentatge d’una respiració bilateral.

Com ens afecta la respiració unilateral en l’estil crowl?

A nivell tècnic: incrementem rigidesa en la zona muscular del trapezi, angular de l’omòplat i la musculatura esternocleidomastoidea; perdem percepció, domini i coordinació i ens trobem falta de to muscular, flexibilitat i mobilitat cervical pel costat que no respirem.

Però no només ens trobem amb limitacions tècniques, sinó que els aspectes fisiològics i d’altres que ens afecten per la falta de bilateralitat són: tensió muscular en els punts gatell, contractures musculars cervicals i dorsals, falta de control visual i kinestésic en un costat del nostre cos i en esportistes que neden en aigües obertes, la falta de respiració bilateral els fa controlar menys l’espai i la direcció en la que van, ja que a diferència de la natació en espais tancats com la piscina, en el mar es necessita controlar ambdós costats per direccionar-se correctament cap a on ens indica el circuit.

Què podem fer per arribar a respirar bilateralment?

Tant en el club de triatló on treballo com en els entrenaments personals aquàtics que realitzo acostumo a fer exercicis en sec i dins l’aigua.

Un exercici que treballem i acostumo a donar com a tasca en sec és el següent: mentre els esportistes fan una planxa abdominal isomètrica, giren el cap d’un costat a l’altre passant pel centre (mirada a terra) i sostenint la posició lateral del cap uns segons.

En canvi, a l’aigua, hi ha diverses formes de treballar-ho, però si haguéssim de començar per una, seria la següent: amb les aletes als peus, el cos en posició lateral, el braç del costat per on acostumem a respirar estirat i l’altre enganxat a la cuixa; realitzem unes quantes sèries de distància curta pensant i observant només el moviment del cap, que serà: mirar a terra quan no respirem (uns 5 segons) i respirar pel costat no hàbil (el que no tenim costum de respirar) enganxant l’orella el màxim possible al braç estirat (uns 5 segons).

Recorda que si vols entrenar equilibrant el teu cos i millorar la teva eficiència a l’hora de nedar en estil crowl, la respiració bilateral no pot ser un aspecte tècnic pendent. Respirar cada tres braçades és la millor opció!

Georgina Delgado Noé

Escriu el teu comentari

Comentari