Tancar
04 Març 2020
Ciclisme BTT

La Sèquia en bicicleta

És una ruta fàcil i apta per a tothom, ja que gairebé no hi ha desnivell, amb un recorregut que és més apta per fer a peu degut a l’espai estret que hi ha de pas al costat del Canal. Avui, us presentem una proposta diferent.

La Sèquia en bicicleta
Quan pensem en la Sèquia de Manresa, pensem en el Canal Medieval que agafa l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny i la transporta fins a Manresa. Són 24 quilòmetres de canal en el qual hi ha un espai de pas que utilitzaven i utilitzen els Sequiaires per les obres de manteniment del canal i, que avui dia també té un ús de lleure. És una ruta lineal que podem iniciar o finalitzar des del peu del Castell de Balsareny (Resclosa dels Manresans) fins al Parc de l’Agulla, on queda tota l’aigua de la sèquia recollida en un estany artificial, per després ser distribuïda per la ciutat de Manresa un cop ha passat pels tractaments de potabilització.
transequia_tram_roure_gros_web--9671725.jpg
És una ruta fàcil i apta per a tothom, ja que gairebé no hi ha desnivell, amb un recorregut que és més apta per fer a peu degut a l’espai estret que hi ha de pas al costat del Canal. Avui, us presentem una proposta diferent aprofitant que el dia 8 de març, es celebra una altra edició de la Transèquia. Us proposem descobrir el Canal, els municipis i els boscos i muntanyes de l’entorn d’aquest Canal medieval amb la vostra bicicleta de muntanya.
El punt de sortida i arribada és el Parc de l’Agulla de Manresa. Des d’aquí, teniu 3 rutes per escollir segons el vostre nivell de ciclistes. Són tres propostes circulars amb un nivell baix de dificultat a nivell tècnic, la dificultat vindrà per la nostra condició física i la capacitat d’assumir els quilometres de les tres propostes. Tenim una ruta familiar, d’uns 14km i planera; una altra proposta de 30km, que ens portarà fins el municipi de Sallent i, finalment, la més llarga de 51km que ens aproxima a Balsareny, passant ben bé per on comença la Sèquia de Manresa, la Resclosa dels Manresans, sota el Castell de Balsareny.
Per tant, tenim d’aquí endavant un canal de 24km que serà la nostra espina dorsal per descobrir el Pla de Bages.
Què és el Parc de la Sèquia? El Parc de la Sèquia és la marca amb que la Fundació Aigües de Manresa- Junta de la Sèquia gestiona l’espai natural del Canal Medieval, el Parc del ‘Agulla, Can Font i altres infraestructures. El Parc porta a terme activitats didàctiques per difondre l’ús de l’aigua i la seva importància, activitats de lleure per descobrir l’entorn natural i finalment, porten a terme accions de conservació, millora i manteniment de tot el patrimoni lligat al canal i a l’aigua.
Les tres rutes comencen al Parc de l’Agulla i es dirigeixen cap al Mas de Sant Iscle resseguint els últims metres de canal. Aquest espai té una bona amplada perquè passin bicicletes i gent caminant, tot i així, heu d’anar sempre alerta ja que aquesta secció del Canal és molt utilitzada per la gent de la zona per caminar i córrer. Des del Parc de la Sèquia, es dona preferència als usuaris que van a peu, per tant, les bicicletes sempre haureu de donar pas i respectar a tothom a qui us trobeu. Aquests primers quilòmetres són totalment plans i ens permeten visualitzar el Pla de Bages i les vinyes del Mas de Sant Iscle, un cop passem el Mas de Sant Iscle, agafem una pista de terra abandonant el canal i anem direcció a Santpedor per dirigir-nos als Aiguamolls de la Bòbila, un espai natural recuperat on podrem observar la fauna i flora típica d’uns aiguamolls. En aquest espai, hi ha zones d’observació d’aus i un petit itinerari de descoberta. A partir d’aquí, els que fem la ruta curta, començaríem un camí de retorn per la passarel·la que hi ha sobre el Riu d’Or, direcció al centre de Paracaigudisme de Saltamos (on ens retrobem amb la ruta mitjana i llarga de retorn) seguint una pista que ens tornarà fins al Mas de Sant Iscle i , a partir d’aquí desfem el camí d’inici cap al Parc de l‘Agulla.
Tornem a la ruta mitjana i llarga, un cop sortim dels Aiguamolls trenquem a l’esquerra direcció Santpedor, cal que travessem una part del municipi, uns 500m de carrers per agafar una pista de terra que s’enfila direcció els Plans de Ridor, buscant l’antic Camí de Sallent. Pujarem uns metres per la pista i baixarem una mica per travessar de cop el Riu d’Or, i seguim pujant direcció Plans de Ridor. Per guiar-nos cal seguir o tenir de referencia la Muntanya de Sal, ja que passarem ben bé pel costat, per la part de darrera, la cara nord. En aquest tram ens trobarem entre camps i boscos de pins. Un cop arribem els plans de Ridor, començarem una baixada d’uns 2 km que ens portaran fins a Sallent. Entrant al poble, abans de passar la C16 per sota, ens trobarem amb el canal Medieval. Aquí es separen la ruta mitjana de la llarga, la mitjana començaríem a fer el retorn, per tant seguiríem cap a la dreta agafant el traçat del Canal (aniríem a buscar les vies del tren de la Mines de Potassa de Sallent).
La ruta llarga passaríem la C16 per sota i ens dirigiríem cap dins el poble. A Sallent els de la ruta llarga hi haurem de tornar, per tant recordeu aquest punt perquè caldrà tornar aquí per ajuntar-nos a la ruta mitjana de retorn. Bé, seguim amb la ruta llarga per tots aquells que sou més valent. Entrem dins el poble de Sallent i ens dirigim cap al Pont de la Concòrdia, anem a buscar la Vall del Riu Cornet. Deixem el camp de futbol a l’esquerra i agafem una forta pujada que ens deixa a una pista de terra que ressegueix tota la vall del Riu Cornet. Aquesta pista és molt agradable i ràpida de fer, ara tendeix anar pujant, per tant no us passeu amb el ritme, penseu que ara portarem a sobre uns 16 quilometres. Anem pujant fins a travessar la carretera de Balsareny a Avinyó. Aquí agafem una pista asfaltada amb tendència a baixar, però amb algun tobogan que us farà tensar les cames. Finalment, arribarem a peus del Riu Llobregat, passarem per un pont i pujarem com si anéssim al Castell de Balsareny (Rabeia), de cop agafarem un camí a mà esquerra (marques de GR) que ens portarà al riu Llobregat i anirem a buscar l’inici de la Sèquia, la Resclosa dels Manresans.
transequia_resclosa_manresans_web--3196147.jpg
Aquest espai, és un indret d’una gran bellesa, un zona tranquil·la on sentirem el soroll de l’aigua de fons. Val la pena fer una parada per admirar-ho. Seguim el Canal que ens portarà cap a Balsareny. Un cop arribem a Balsareny, tenim dues opcions, o seguir el traçat de la Sèquia i resseguir el Canal direcció a Sallent o agafar la ruta de bicicleta que passa per la part esquerra del riu Llobregat i ens porta cap a Sallent. Per aquí, anirem per una pista de terra i entrarem al municipi per un sender un pèl tècnic pel costat del riu. Un cop a Sallent, hem de tornar a travessar el poble si hem triat aquesta opció i anar buscar el punt on la ruta mitja s’ha separat. Aquí ja portarem uns 30 quilometres a les cames. Sortint de Sallent, passem uns 2 quilometres pel costat de les vies de tren que transporten la potassa de la mina, és un espai de contrast entre l’espai natural i l ‘espai industrial de la mineria. Un cop hem passat, entrem a uns dels espai més macos i autèntics del Parc de la Sèquia, el canal protegit per roures i alzines transforma la ruta i fa que ens quedem envadalits mirant els indrets per on passem. Aquí passem par varis aqüeductes que van salvant el desnivell entre muntanyes, fet que li dona un punt més a la ruta. Finalment, sortim al Mas de la Coves i ens dirigim cap al Roure Gros. De cop, aquí sortim del bosc per travessar una zona de camps. Si volem fer una parada, passem molt a prop del Hotel Mas de la Sala, un indret autèntic per degustar la gastronomia de la zona i productes de proximitat maridat per algun vi de la D.O Pla de Bages. A partir d’aquí, podem seguir seguint pel costat del Canal Medieval fins arribar al polígon de Santa Anna, el canal segueix serpentejant cap al Pla de Bages, però nosaltres agafem una pista de Terra i ja ens dirigim cap l’Aeròdrom de Saltamos, on ens ajuntem amb la ruta curta.
En la ruta llarga, haurem fet uns 51 quilometres creuant el riu Llobregat, el riu d’Or, resseguint el riu Cornet i la Sèquia, haurem travessat el Canal i haurem fet el camí de l’aigua a contracorrent i també seguint la corrent de baixada, com diu el Parc de la Sèquia: “l'Aigua esdevé el Camí”.
Si anar a la descoberta us fa por, cada any per la Transèquia (la festa esportiva del Parc de la Sèquia) podeu fer una d’aquestes 3 rutes en BTT totalment senyalitzades, per no perdre’s, amb algunes petites variants que aquí no us hem esmentat, i amb molts avituallaments per no defallir. Aquest any, es celebra el dia 8 de març i podeu trobar més informació a www.transequia.cat

Marc Ribas
Article publicat a l'Araesport n.12

Escriu el teu comentari

Comentari