Tancar
03 Novembre 2020
Dormint sobre rodes

LES GUILLERIES, TERRA DE BANDOLERS

Coneixeu l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, situat entre les comarques d’Osona i la Selva? És una zona amb boscos frondosos, cingleres de roca i on es troba l’embassament de Sau.

LES GUILLERIES, TERRA DE BANDOLERS
Coneixeu l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, situat entre les comarques d’Osona i la Selva? És una zona amb boscos frondosos, cingleres de roca i on es troba l’embassament de Sau.

D’aquí n’han sortit nombroses llegendes i personatges coneguts arreu del país, com el popular bandoler Joan Serrallonga, o el General Josep Moragues, heroi i màrtir de Catalunya, que va ser un lluitador valent i exemplar durant la Guerra de Successió, en la defensa de la causa catalana.

En aquesta edició, proposem conèixer aquestes terres màgiques i plenes d’història amb la “camper”, la nostra companya d’aventures sobre rodes.

DIA 1

On dormim amb la càmper?

La primera parada la fem just passat el poble de Vilanova de Sau, a l’Àrea d’esplai dels Vernets de Ca la Marta, situada en unes antigues feixes de conreu.

És una zona ideal per passar-hi la nit ja que està envoltada de natura i està equipada amb diferents serveis.
area-vernets-de-ca-la-marta_web5--4094588.jpg
L’àrea és plana, està a prop de la carretera i disposa de 10 places d’aparcament i 9 places per autocaravanes. Just al costat hi ha una zona d’herba i 5 taules de pícnic de fusta. Pel que fa els serveis, disposa de presa de llum i aigua, sanitaris en una caseta de fusta, desguàs d’aigües grises i negres, recollida selectiva d’escombraries i una font d’aigua potable.
És de fàcil accés amb el vehicle i des d’allà s’arriba a peu al poble de Vilanova de Sau, per si ens fa falta comprar alguna cosa.
area-vernets-de-ca-la-mart_web_2--8541277.jpg
Quines activitats podem fer?

Des de la mateixa àrea, surten excursions a peu i amb bicicleta, per tant, no fa falta moure el vehicle de lloc.

L’excursió a peu que proposem és la ruta fins al Puig del Far. És un itinerari circular que s’endinsa pel bosc i seguint uns corriols arribarem fins un mirador de roca situat a 832 m d’altitud, on les vistes panoràmiques són immillorables.

Just abans de començar l’excursió, des del poble de Vilanova de Sau, veurem uns cingles de color rogenc, allà és on anem.

L’itinerari té una distància d’uns vuit quilòmetres, amb uns 380m de desnivell positiu. El podem considerar de dificultat mitja, ja que hi ha un cert desnivell i en alguns trams del corriol hi ha pedres. Amb unes 3h podem completar l’excursió, tot i que depèn del ritme de cadascú i de les parades que es facin durant la ruta.
puig-del-far_web_4--6952864.jpg
Des de dalt el mirador del Puig del Far, podrem contemplar el pantà de Sau, els cingles de Tavertet, els massissos de les Guilleries i el Montseny, i la plana de Vic.
vistes-puig-del-far_web_3--2174653.jpg
Si el dia us acompanya, aquí és un bon lloc per parar una bona estona i aprofitar per a menjar una mica. I seguim la circular, des d’aquí tot fa baixada!

Durant l’excursió, tingueu present els bandolers, aquestes eren les seves terres! En aquests camins, s’hi esdevingueren moltes aventures, camuflats entre els arbres.Resum del dia

On hem dormit la nit abans: Àrea d’esplai dels Vernets de Ca la Marta.
Com arribar: Sortint de l’Eix Transversal (C-25) per la sortida 187 (Calldetenes / Sant Julià de Vilatorta / Folgueroles), agafeu la carretera N-141d. Un quilòmetre després de passar Vilanova de Sau trobareu l’àrea.
Serveis: Presa de llum i aigua, sanitaris, desguàs d’aigües grises i negres, recollida selectiva d’escombraries i una font d’aigua potable.
Activitats: Excursió a peu al puig del Far.

Tens un dia més?

DIA 2

On dormim amb la càmper?

La segona nit la podem passar a l’Àrea d’esplai del parc de les Set Fonts, situada al poble de Sant Julià de Vilatorta. Aquest nom prové dels set dolls d’aigua que hi ha a l’entrada del parc.
area-les-set-fonts_4-_web--7637317.jpg
Es troba al costat del poble i disposa d’un ampli aparcament de terra, amb unes taules de pícnic sota els arbres, servei de bar, un parc infantil i un punt de recollida selectiva de brossa.

area-les-set-fonts_1_web--2585212.jpg
Quines activitats podem fer?

Des del mateix parc surten alguns itineraris a peu, un d’ells és fins arribar al Castell de Bellpuig. El recorregut és molt curt, consisteix en una passejada d’1,5km que ens portarà a un dels elements de patrimoni arquitectònic més importants de Sant Julià de Vilatorta.

També s’agafa el GR 151 Camins del Bisbe i Abat Oliva, el tram que va des del poble de Sant Julià de Vilatorta a Folgueroles té una distància de 3,1km, però el camí segueix fins a d’altres pobles de la zona, així que es pot allargar l’excursió en funció del que es vulgui caminar.

I si t’has emportat la bicicleta de muntanya, et proposem fer una ruta que surt del poble de Folgueroles. La fita d’inici d’aquesta ruta circular la trobarem a l’aparcament de Folgueroles. Passa pel mirador del Salt de la Minyona, Sant Feliuet de Savassona, prenem vistes del Pantà de Sau, Tavèrnoles i torna a arribar a Folgueroles.

Una llegenda sobre el mirador diu que la Minyona dels Munts era molt religiosa i no faltava mai a missa els diumenges. Un dia estava dalt de la cinglera i va escoltar que tocaven les campanes per començar la missa. Com que no volia arribar tard, va saltar des del cingle. Miraculosament, no li va passar res i va poder arribar a missa just a l’hora. Uns dies després, tornava a estar dalt del cingle i va necessitar tornar a baixar al poble i per estalviar-se temps, va decidir tornar a saltar. Aquesta vegada, però, el miracle no es va tornar a produir i la minyona va perdre la vida en el salt. Des de llavors, aquest mirador va ser batejat amb el nom del Salt de la Minyona.

Aquesta ruta amb bicicleta de muntanya és força exigent, té una distància de 33,5km i una durada aproximada de 3h i 30 minuts. Està recomanada per ciclistes una mica experimentats, per la llargada, els desnivells i algun tram de corriol més tècnic, tot i que la xarxa de camins de la zona permet escurçar l’itinerari en algun tram.

Una vegada més, tornem a gaudir d’un cap de setmana envoltats de natura, fent exercici i gaudint de la nostra “casa sobre rodes”. Són moments que aprofitem per carregar piles i encarar la setmana amb ganes, energia i entusiasme!

Resum del dia

On hem dormit la nit abans: Àrea d’esplai de les Set Fonts.
Com arribar: Seguint l’Eix Transversal, sortim al poble de Sant Julià de Vilatorta, direcció el parc de les Set Fonts.
Serveis: Taules de pícnic, servei de bar, parc infantil i punt de recollida selectiva de brossa.
Activitats: Excursió a peu fins el castell de Bellpuig o seguint el GR 151 Camins del Bisbe i Abat Oliva.
Ruta circular amb bicicleta de muntanya sortint de Folgueroles, passant pel mirador del Salt de la Minyona, Pantà de Sau, Tavertet i tornant a Folgueroles.

Roser Oliveras

Article publicat a l'ARAESPORT N.17

Escriu el teu comentari

Comentari