Tancar
10 Maig 2023
Atletisme/ Running/ Trail

Meritxell Soler

La millor fondista del Bages de tots els temps. "Mentalment soc forta, sé patir i soc molt bona competidora".

Meritxell Soler
Meritxell Soler va debutar en la prova dels 42,195 quilòmetres (19 de febrer, a Sevilla) i va aconseguir la segona millor marca de tots els temps d’una atleta espanyola en marató, en tancar el cronòmetre en 2h 26’37”, mínima per als Jocs Olímpics de París 2024 i per als mundials de Budapest.

Es va quedar molt a prop del record nacional de Marta Galimany (2h26’24”) obtingut a València just tres mesos abans. La mítica marca d’Ana Isabel Alonso (2h26’56”), intacta des de l’any 1995, es va veure superada dues vegades en qüestió de poc temps.

Com expliques un resultat com l’obtingut a Sevilla essent la teva primera marató? 

Porto quinze anys entrenant, i tot i no haver fet mai una marató, la portava molt ben preparada. També tinc un bon temps en mitja marató, fet que ens va donar confiança de cara a tenir marge per la marató.

Com et definiries com a atleta? 

Mentalment soc forta, sé patir i soc molt bona competidora. Jo sempre dic que entrenant soc un 6 sobre 10, i competint soc un 15 sobre 10. Un dels meus punts febles és la velocitat.
txell_soler_araesport_1--454735.jpg
Quins són els pròxims objectius i quina distància hi correràs? 

L’objectiu més pròxim és el Campionat d’Espanya de Mitja Marató el 14 de Maig a Santander, on intentaré revalidar el títol de Campiona d’Espanya. Però el més important és el Mundial d’Atletisme a l’Agost a Budapest, on estic seleccionada per córrer la marató.

Amb el temps aconseguit a Sevilla, tens garantida la plaça per als JJOO de París? De que dependrà?

Tinc el temps que demanen per tal d’anar-hi, que és el pas més important. Però hi poden anar un màxim de 3 atletes per país, i ara ja som 3 atletes amb aquest temps. Per tant, si una altra noia el fes, hauríem de jugar-nos la plaça al Campionat d’Espanya al Febrer del 2024 a Sevilla.

Per batre la millor marca estatal de tots els temps en marató, actualment en mans de Marta Galimany, quina estratègia seguiràs? Com prepares la cursa de Budapest?

A Budapest serà complicat fer el record d’Espanya. No és un circuit totalment pla i correm noies soles, sense possibilitat de tenir a llebres que portin el ritme. Això, sumat a que la cursa serà a l’agost, amb calor i humitat serà molt complicat. Però l’any que ve, a Sevilla, sí que em proposo millorar la meva marca personal, la idea serà començar més ràpid ja des de l’inici de la prova.
meritxell_soler_araesport_5--2268829.jpg
Malgrat poder-te dedicar professionalment a l’atletisme, sobretot des de que has fitxat per Puma, sempre has exercit d’odontòloga. Per què creus que és important tenir una carrera professional a part de la carrera esportiva? El fet de no pensar exclusivament en l’esport, a diferència del que pot semblar, acaba resultant positiu per al teu rendiment esportiu?

Mentalment és un descans no dependre 100% de l’atletisme. Segur que si deixés la feina, m’obsessionaria més amb els entrenaments, estaria més preocupada si un dia no m’anés bé una competició… A més a més, treballar em fa sentir més realitzada. També té desavantatges, com anar cansada als entrenaments, sumar l’estrès de la feina, no poder fer concentracions en altitud, no poder competir a fora… però fins ara m’ha funcionat bé així i, per tant, ho continuaré fent.
meritxell_soler_2_araesport--867153.jpg
En matèria d’igualtat de gènere, s’ha avançat dins de l’atletisme? Els premis són diferents en categoria femenina i masculina?

Sóc afortunada d’estar a un esport on hi ha molta igualtat de gènere. S’han creat normes per tal de que els premis econòmics sempre siguin els mateixos en categoria femenina i masculina, i les marques esportives estan apostant per homes i dones a parts iguals. Les competicions de pista sempre son conjuntes d’homes i dones, intercalades, això fa que la visibilitat sigui del 50% cada un. Encara hi ha coses a millorar, sobretot en la ruta, on la majoria de vegades es dona molta més visibilitat al primer home que a la primera dona. Però en els darrers anys ha millorat molt.

El nivell de l’atletisme femení a Manresa és excepcional, a quins fets o circumstàncies atribueixes l’èxit del CAM?

El Club Atlètic Manresa, des de fa anys, ha apostat per l’atletisme femení. Al darrere d’aquest projecte hi ha moltes ganes, il·lusió, i també molta feina. L’equip va començar amb gent de la comarca, i amb nenes que venien de l’escola d’atletisme. Ara que estem competint a la màxima divisió estatal, també tenim noies fitxades d’arreu de Catalunya i d’Espanya, així que els patrocinadors com el nostre cas AVINENT son indispensables.

Vas començar a córrer als 15 anys, de seguida et vas apuntar al CAM? En quina modalitat o distància? Quan et vas adonar que se’t donava bé córrer?

El primer dia que vaig aterrar a les pistes no vaig aguantar ni quinze minuts corrent. Vaig començar a una edat en la qual ja s’entrena per una especialitat en concret, i a mi m’agradava córrer així que no em vaig plantejar provar res més. Al principi vaig fer algun cros, alguna cursa popular de 10km i curses a la pista d’entre 1.500 i 5.000 metres. Cada cursa que feia, millorava però va ser molt lent i progressiu. Al cap d’uns tres anys vaig veure que se’m donava bé.

Actualment practiques algun altre esport per a compensar l’impacte de l’atletisme?

No faig res més a part de l’atletisme, no em queda més temps. Encara que sembli que preparar una marató és només córrer, al darrere hi ha moltes hores de sessions de força, CORE, prevenció de lesions, tècnica de cursa, mobilitat de tanques, estiraments…

Quin equip de professionals t’acompanya? I la teva parella, és un puntal més? 

Hi ha molta gent al darrere. Sobretot, el Joan Lleonart com a entrenador i el Victor López de preparador físic. Però també hi ha el representant, metge esportiu, nutricionista, fisioterapeutes… I per suposat l’Abel, el meu marit, és el pilar principal. Ell també entrena i ajuda molt portar el mateix ritme de vida.

Hi ha hagut algun moment decisiu en la teva carrera, en la que fas un salt qualitatiu o sempre has anat tenint una progressió gradual? 

En broma, amb el Joan diem que mai ningú hagués donat “un duro” per mi, i és veritat. Ni jo mateixa. Al principi corria molt lenta. Aquests quinze anys han sigut molt progressius, però el 2021 va ser un punt d’inflexió. Vaig millorar molt els 10km i la mitja marató i això ens va animar a plantejar-nos intentar provar alguna mínima internacional.
meritxell_soler_araesport_4--9493669.jpg
De sortir a córrer per passar-ho bé i fer esport salut a haver d’entrenar forçosament per aconseguir un resultat, hi ha un canvi important a nivell psicològic, com ho fas per mantenir la pressió a ratlla?

Tot i que ara soc professional i abans no, jo sempre he sigut exigent pel què fa al l’atletisme. No he faltat mai a un entrenament i sempre ha sigut la meva prioritat. Anar a entrenar, per mi, és com menjar o dormir, no em plantejo no fer-ho. Sí que ara hi dedico més hores, i he de renunciar a altres coses. Però la pressió la porto molt bé.

Un costum o una superstició? 

No en tinc cap, però si que necessito fer un cafè abans de competir.

Una pel·lícula?

Un empat entre “La Vida es Bella” i “Forrest Gump”.

Un llibre?

“1984”, de George Orwell.

Un grup de música o una cançó / escoltes música per entrenar?

M’agrada tot tipus de música, vario molt. Corrent normalment no escolto música, però fent exercicis, no pot faltar la música Disney.

Algunes dades:

Campiona d’Espanya Mitja Marató 2022
2a Millor marca Espanyola en Marató (2h26’37’’)
Récord de Catalunya de Mitja Marató (1h10’36’’)
1a Cursa de Bombers 2021, 2022
1a Cursa El Corte Inglés 2022
1a Cursa els Nassos 2022

Entrevista realitzada el 17 d'abril de 2023 i publicada a l'Araesport n.32

Escriu el teu comentari

Comentari