Tancar
10 Gener 2022
El Racó del Pelut

OLD SCHOOL VS. NEW WAVE

Sembla mentida com ha evolucionat tot el món de la muntanya i més concretament el de l’escalada, que és una mica més la meva especialitat. Actualment, hi ha moltíssim material ultra tècnic, ultra light i ultra tot i per a tot...

OLD SCHOOL VS. NEW WAVE
Sembla mentida com ha evolucionat tot el món de la muntanya i més concretament el de l’escalada, que és una mica més la meva especialitat. Actualment, hi ha moltíssim material ultra tècnic, ultra light i ultra tot i per a tot, des de roba que sembla que hagis d’anar a la Lluna a menjar deshidratat; gels energètics i miraculosos que ressusciten a un mort i, si et vols comprar unes sabatilles, has de tenir un màster per entendre tot el que t’expliquen els venedors.

Doncs bé, en l’escalada no som menys, jo fa moooolts anys que practico l’escalada, concretament una disciplina que es diu escalada artificial, que consisteix a progressar per una paret posant tot tipus d’utensilis i artefactes i penjar-t’hi, a diferència del que tots entenem per escalar, que és pujar amb les mans i els peus gestionant la teva força i la teva destresa, perquè en l’escalada artificial utilitzem la tècnica i la sang freda per a confiar tot el nostre pes a un simple troçet de metall d’uns tres centímetres anomenat xiulet. I perquè us feu una mica la idea d’on es troba la dificultat, és senzill: si col·loquem un pitó molt llarg i gran, clavat molt fort, la situació és fàcil i bastant segura, però si col·loquem un clauet petit i en roca delicada, que ben just pot suportar el nostre pes, el joc s’intensifica, es torna molt més difícil i perillós.

Gràcies a les noves tecnologies, cada vegada més, es desenvolupen tot tipus d’artilugis per al món de l’escalada, tant en el camp de la protecció com en el de la progressió. Probablement els que estigueu llegint això haureu vist en alguna pel·lícula el protagonista col·locant un atuell anomenat friend en alguna esquerda, i que, poc després, aquest aparell es comença a arrencar, creant una tensió a l’espectador espectacular. Bé, la realitat és bastant diferent, aquests aparells ben col·locats i en roca bona ens poden aguantar perfectament una caiguda, ja que treballen per pressió, és a dir, quant més pes els carreguem més s’agafaran, i us asseguro que hi ha aparells d’aquests, realment molt petits.

Un gran canvi en el món de la progressió arriba de la mà del fabricant txec Rock Empire, que acaba de treure al mercat un artilugi anomenat PIP el qual ens facilita moltíssim la vida en la vertical. Es tracta d’un cap d’ancoratge, regulable amb una mà, que dóna un gran índex de confort en totes les maniobres del nostre dia a dia en la vertical.
pelut_gener_22_foto_article_web-03--2529491.jpg
El món de l’escalada és fascinant i molt extens. En petit comitè parlem un argot que, els que no escaleu, si us asseguéssiu en una taula amb nosaltres a prendre unes cerveses pensaríeu que heu viatjat en el temps a un altre planeta perquè realment no entendríeu res jajajaja!, ho dic per experiència pròpia de portar algun amic no escalador a un local on ens reunim tots els “kukaratxes de la vertical” i el pobre mirar-me amb cara “d’on m’has portat???”

Article de David Palmada "Pelut".
Publicat a l'Araesport n.24

Escriu el teu comentari

Comentari