Tancar
05 Març 2024
Entrevista

Ona Bonet Bernadich, atleta de l'Avinent CAM

La pròxima competició és el Campionat d’Espanya de la meva categoria, sub20. Després, a l’aire lliure, tinc el Campionat d’Espanya Absolut, el sub20, i per últim el Mundial, que en la darrera competició he fet la mínima!

Ona Bonet Bernadich, atleta de l'Avinent CAM
La saltadora de l’Avinent Club Atlètic Manresa ha deixat el llistó molt alt aquest mes de febrer, ni més ni menys que als 186 cm, una marca que li obre les portes al mundial sub20 que es disputarà al Perú el pròxim mes d’agost i que és la millor marca absoluta de Manresa i rècord de Catalunya sub20 i sub23. Amb aquest salt, el millor registre d’Espanya de la temporada, l’Ona fa història, i se situa en la tercera posició del rànquing mundial en la categoria sub23.

Hem compartit una estona amb ella i tot seguit us deixem l’entrevista que li hem fet.

Per què el salt d’alçada? És evident que tens les condicions físiques per practicar-lo, però com vas iniciar-te en aquesta disciplina?  

Vaig començar al CAM quan estava a punt de fer els 5 anys. El meu pare havia fet sempre atletisme i era especialista en proves de llarga distància i d’obstacles. Quan vaig néixer ja no competia, però el meu germà, que ara té 25 anys, sí que ho feia, i també feia fons. Vaig voler provar-ho per fer el mateix que ell i m’hi vaig apuntar. Primer hi anava un cop a la setmana, però aviat vaig començar a anar-hi més dies. Feia una mica de tot, de fet, feia combinades. Certament, però, la prova que m’ha agradat més des de petita és l’alçada. Tot gràcies a l’Alba Gallardo! Quina gran entrenadora. En arribar a la categoria sub16 em vaig haver d’especialitzar, i vaig anar cap al grup de salts i velocitat.
 
Com entrenes els diferents aspectes del salt? A part de l’entrenadora hi ha altres professionals que t’ajudin, com un nutricionista o un psicòleg esportiu? 

Del setembre al gener fem pretemporada, uns mesos per preparar-me bé físicament per aguantar tota la llarga temporada que ens espera. Treballem més el fons, la força amb més repeticions, i no fem gaire tècnica. De fet, començo a saltar al novembre. A partir del gener començo a competir a la pista coberta i els entrenaments ja són específics i de tècnica. Després torno a fer un mes de “pretemporada” per encarar la competició d’aire lliure, que aquest any és a l’agost. En els entrenaments treballo la velocitat, la força amb pesos, els multisalts horitzontals i verticals, la tècnica d’alçada i de llargada, i faig exercicis de reacció i de core.
 
Des de sub16 que he estat amb l’Alba Martí, aprofito l’ocasió per agrair-li tot el que ha fet per mi. Des d’aquest any m’entrena la seva filla, la Mònica Clemente, però l’Alba segueix a prop i m’ajuda en les tècniques els dimarts i els dijous.

Entreno tres dies a Manresa i un dia al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, on treballo
la tècnica d’alçada amb l’entrenador Gustavo Adolfo Becker, un especialista en salt d’alçada, que té una marca de 2,30m! M’agrada molt combinar aquests dos entrenaments i m’entenc molt bé amb tots els entrenadors! El mes passat vaig començar a anar amb una psicòloga esportiva, l’Anna García, i de moment porto una sessió. La veritat és que m’ha ajudat moltíssim i veig que és molt necessari aquest suport.

Com has combinat i combines els estudis amb la teva preparació esportiva? 

M’ajuda molt haver d’anar a entrenar perquè fa que m’organitzi. Tinc una agenda al meu cap i, si sé que a una hora he d’anar a entrenar, faig la feina o estudio abans. De moment me n’estic sortint molt bé, i no m’ho prenc amb estrès.

El teu entrenament, és un treball molt individual, quantes hores hi dediques al dia? 

Entreno dues hores quatre dies a la setmana (menys la setmana que tinc competició, que entreno tres dies). Llavors, a casa, de tant en tant, faig rutines d’estiraments, abdominals o core.

Quan competeixes, abans de saltar, utilitzes alguna estratègia per concentrar-te? 

A la competició intento anar sempre amb la mentalitat de que l’entrenament ja el tinc fet. Així, a l’hora de saltar he de treure el millor de mi, però amb la confiança de la feina feta. Respiro i visualitzo la carrera i el salt final que vaig a fer.

Quines qualitats cal tenir per fer salt d’alçada? 

M’he adonat que cal concentració. La capacitat d’estar en el teu món i mantenir-te concentrat en el que has de fer durant tot l’espai de temps que pugui durar la competició, sense alterar-te ni despistar-te. A part de molta tècnica i dedicació, és clar.

En quins aspectes et focalitzes actualment per tal de millorar el teu salt? 

Hem estat millorant molt la cursa i ara el punt en el qual ens estem centrant és en la part final: la batuda i el franqueig.

Quina part de la teva faceta d’atleta t’agrada més i quina no tant? Amb relació al tipus de vida que has de dur, ja fa anys que competeixes a un nivell altíssim, el fet de dormir les hores que cal, alimentar-te bé, etc.

La veritat és que m’agrada el tipus de vida de l’atleta, et manté sa i bé amb tu mateix. Has de saber cuidar-te i això, de fet, ja és una cosa que hauria de fer tothom. He après molt d’aquests aspectes i m’hi fixo molt. M’hi he acostumat i ja forma part de mi. També veig que al llarg del temps és i serà beneficiós per a mi en tots els aspectes. Tot això sense arribar a un extrem ni a una obsessió, és clar.

Has fet algun altre esport, competit en alguna altra disciplina?
 
He fet zumba, escalada i voleibol, però no a nivell de competició. Durant la pretemporada m’agrada combinar altres activitats de caps de setmana, com l’escalada i les caminades per la muntanya, que fem amb el meu avi o la família.

Què et diuen els pares de tots aquests èxits? 

Ells, la mar de contents! Crec que estan molt orgullosos del que he aconseguit, però encara ho estan més de la meva actitud, o això m’han dit! Els pares veuen el meu treball i tot l’esforç i entusiasme que hi dedico. I també com en soc de feliç, saltant i entrenant! De fet, m’han contagiat la seva alegria. M’escolten després de cada entrenament, i els l’explico com a mínim dues vegades! Em venen a veure sempre i els estic molt i molt agraïda. No sabria pas com retornar-los el suport que em donen. Tots dos tenen la virtut, que és ben difícil de trobar, de tocar de peus a terra, i això crec que m’ho han transmès i ho considero molt important.

Ja tens pensat què estudiaràs?

M’agradaria fer la carrera de CAFE, a Barcelona.

Segueixes les xarxes socials? 

Només tinc Instagram però no l’utilitzo gaire. M’agrada pel fet de poder-hi penjar fotos de les competicions que vaig fent, per tenir, en un futur, tots aquests moments guardats i recordar-los.

Quines aficions tens? T’agrada la música, llegir, viatjar? 

La meva altra afició, a part dels esports, són els viatges, completament! M’encanta viatjar amb la família i fer rutes amb la furgoneta per espais naturals i sense gent. M’agrada la natura i la muntanya i, a les estones lliures, aprofito per escriure un diari, dibuixar, fer poemes, pintar, fer ceràmica, tot el que tingui relació amb l’art. I sempre acompanyada de música, això segur!

I ara, què hi ha del futur immediat?

La pròxima competició i l’última de la pista coberta és el dia 10 de març a Salamanca, el Campionat d’Espanya de la meva categoria, sub20. Després, a l’aire lliure, tinc el Campionat d’Espanya Absolut, el sub20, i per últim, el Mundial també sub20 a finals d’agost, que en la darrera competició he fet la mínima! Pas a pas. Ara vull acabar de la millor manera la pista coberta, preparar-me per a l’aire lliure, que en tinc moltes ganes, i encarar els entrenaments per tot el que vindrà després! 

palmares_ona-bonet--7027404.jpg

Entrevista publicada a l'Araesport n.37

Escriu el teu comentari

Comentari