Tancar
13 Novembre 2023
Atletisme/ Running/ Trail

PARLEM DE CALÇAT

QUÈ CAL TENIR EN COMPTE A L'HORA D'ESCOLLIR EL CALÇAT DE CÓRRER PER MUNTANYA

PARLEM DE CALÇAT
En aquest article parlarem sobre conceptes bàsics a tenir en compte a l’hora d’escollir el calçat i fer la tria més adequada a les nostres necessitats. També parlarem sobre l’evolució del calçat en els últims anys i la importància de la individualització a l’hora de decidir-nos, segons les característiques de cada corredor/a.

Una màxima a tenir en compte és que el calçat que l’hi va bé al teu amic, o el d’aquell corredor professional que segueixes a les xarxes socials o aquell model amb un disseny tan xulo, no té per què ser el millor per tú.

El calçat és, amb diferència, l’element més important i el què hem de pensar millor, a l’hora d’escollir, quan anem a córrer per la muntanya. És rellevant tenir en compte factors com la distància, la freqüència d’entrenament (hores/km diaris i setmanals), el tipus de terreny per on solem entrenar i sobretot les característiques individuals de cada corredor/a com el pes, els peus, el tipus de trepitjada, etc.

Amb tot això, pot semblar que escollir una sabatilla sigui una tasca difícil i, que si hem de tenir en compte tants paràmetres, el més possible és que no trobem res que se’ns adapti del tot. És més senzill del què sembla i, el millor, és deixar-se assessorar en qualsevol botiga especialitzada per experts en calçat per així trobar el que millor s’adapti a tú i als teus objectius.

DEL SORTIR A CÓRRER PER LA MUNTANYA A LA FEBRE DE LES ULTRA TRAILS

En els últims anys hi ha hagut un increment notori per l’interès a córrer per muntanya i amb això ha augmentat el nombre de carreres que podem trobar en el calendari cada cap de setmana. Des de distàncies curtes de 10 km a carreres molt més llargues de 100km com l’Ultra Pirineu o la famosíssima UTMB de 170 km. Carreres que la majoria de gent que està en aquest món tenen com a referència i l’objectiu de córrer algun dia. Aquestes carreres tant llargues necessiten preparacions molt específiques i aquí és on l’elecció del calçat adequat esdevé de gran importància. El gran gruix de corredors, en carreres de 100km, pot trigar entre 16 i 24 hores a completar-les i no tots els calçats estan pensats per aguantar tantes hores i km. En aquestes carreres tan llargues és força comú veure corredors que es canvien les sabatilles a mig recorregut (una i fins i tot dues vegades) segons les necessitats de cada moment.

DEL MINIMALISME AL MAXIMALISME

L’evolució del calçat de trail running en els últims anys ha acompanyat a la de les curses i els corredors, que han passat de la curta distància a voler cada cop més i més quilòmetres. Amb les sabatilles s’ha passat del minimalisme al maximalisme. Segurament haureu vist que les sabatilles actuals no s’assemblen gaire a les que podíem trobar als aparadors de les botigues fa uns set o vuit anys. És probable que molts dels qui llegiu aquest article, si fa anys que correu, sapigueu de què us parlo i haureu experimentat el canvi en els vostres propis peus. A simple vista s’observa que cada vegada les sabatilles són més altes. El que abans era una (no m’agrada dir-li moda) però així s’entén fàcil, ara és tot el contrari.

La tendència de fa anys era fer sabatilles minimalistes (poc drop*, entre 0 i 4 mm i amb perfils baixets) podies trobar i escollir entre moltes opcions de diverses marques. Actualment, però, aquest tipus de sabatilles han anat desapareixent en el mercat del trail per donar pas a “Les sabatilles amb plataforma”, que dit així pot semblar estrany, però el concepte s’entén.

Els perfils de les sabatilles han crescut, visualment i sensitivament. Aquesta “plataforma” no és altre cosa que més amortiguació, material més tou i reactiu que ajuda a esmorteir millor els impactes al córrer per prevenir lesions, dolors musculars i cuidar millor les articulacions. Això, en gran part, ha vingut per l’augment de l’interès en les carreres de llarga distància on l’amortiguació extra que proporciona aquest tipus de sabatilla és de gran ajuda amb el pas de les hores i els quilòmetres. Tant pels corredors experimentats, amb bones adaptacions als impactes del córrer, com per a corredors més novells.
ae_35_vambes_web-02--1828260.jpg
Això si, la sabatilla ideal per trail running no només ha de portar amortiguació, és igual d’important que la sabatilla tingui un bon sistema d’estabilitat per controlar el peu, donar seguretat i evitar torçades en els terrenys tècnics. Acompanyat d’una bona sola, protegida, bon gravat en el tac i bon material que proporcioni durabilitat i ens permeti afrontar qualsevol baixada i pujada sense por a relliscar.

Posaré alguns exemples de calçat, que la gent pot reconèixer fàcilment, per poder visualitzar millor del que parlo. Sabatilles com les Asics Trabuco 11, les Merrell Agility Peak 5 o les Brooks Caldera 6, són exemples del que parlàvem abans, sabatilles tipus maximalista, que a simple vista ja s’observa el perfil de sola alta. Però que alhora proporcionen una gran subjecció del peu perquè incorporen sistema d’estabilitat (s’ha de tenir en compte que això no passa amb totes les sabatilles maximalistes i amortiguades) i que, gràcies a la seva bona sola amb tac i l’estructura general de la sabatilla com els teixits superiors i el sistema de cordatge, ens permeten córrer amb totes les garanties per qualsevol classe de terreny.
ae_35_vambes_web_--7339297.jpg
El món de la llarga/ultra distància, però no s’acaba amb les sabatilles de “sola alta” i molta amortiguació. També hi ha exemples que, si bé estan lluny del minimalisme de fa anys, tampoc son els perfils elevats que proliferen actualment. Alhora són grans opcions per fer carreres d’ultra trail gràcies a que tenen totes les característiques necessàries exposades anteriorment, però no són tant “exagerades” en els seus perfils. Parlem d’amortiguació, però amb un tacte un pèl més dur, proporcionen bona estabilitat per aquells que se senten més segurs amb perfils més baixos i que els agrada notar més el terreny gràcies al fet que la sabatilla té el centre de gravetat més a prop del terra. Saucony Peregrine 13, Mizuno Mujin 9 o la Brooks Cascadia 17 són alguns d’aquests exemples.

Sento si llegíeu aquest article amb l’esperança de trobar-hi la solució definitiva a la pregunta sobre quin és el millor calçat de trail running per cada un de vosaltres, però, com ja veieu, aquest concepte tan ampli no existeix. No es pot recomanar genèricament cap calçat, marca o model en específic sense saber les característiques i necessitats de cada persona en concret.
Cada peu és diferent, n’hi ha d’amples, allargats, peus plans, amb molt pont i corredors que porten plantilles. Per tant, és molt difícil que una sabatilla encaixi per igual en qualsevol peu. D’aquí la importància de provar la sabatilla, veure que s’adapta bé a les característiques dels peus.

Per altre banda, es tan important que la sabatilla sigui adequada, com escollir el número correcte. Un calçat, per molt bo que sigui, si ens va un pèl petit o massa gran ens pot provocar dolor, generar molèsties com butllofes, ungles negres, que s’adormin els dits i, fins i tot, una mala elecció en la talla, pot arribar a comportar lesions. La mida correcta és la que ens sobra (com a mínim) mig centímetre des del dit més llarg del peu a la punta de la sabatilla. Això evitarà que la sabatilla ens estrenyi en excés passats els quilòmetres si s’infla el peu (sobretot en ultra distància) i que no ens toquin els dits a la punta en les baixades més dretes. Una bona opció és treure la plantilla i posar el peu a sobre, allà veurem realment quan espai ens sobra.

Aleix Sellarés
Article publicat a l'Araesport n.35

Escriu el teu comentari

Comentari