Tancar
09 Setembre 2024
Salut i rendiment esportiu

QUÈ ÉS L’ACTIVACIÓ NEUROMUSCULAR?

És una disciplina que aconsegueix oferir suport i protecció a tot el cos, donar-li estabilitat, equilibri i protegir-lo de caigudes i lesions.

QUÈ ÉS L’ACTIVACIÓ  NEUROMUSCULAR?
L’activació neuromuscular és una tècnica relativament recent que va néixer als Estats Units l’any 2001, guiada per Greg Roskopf que, després de més de quinze anys d’estudis i investigació, va revolucionar molts plantejaments relacionats amb els desequilibris musculars i els mecanismes de lesió múscul articular. Aquest mètode té com a objectiu detectar i corregir aquests desequilibris per millorar la comunicació entre el sistema nerviós central i la musculatura. En definitiva, és una disciplina que aconsegueix oferir suport i protecció a tot el cos, donar-li estabilitat, equilibri i protegir-lo de caigudes i lesions.

La musculatura té la funció de contraure’s per poder moure el cos, la seva estructura dota d’estabilitat a les articulacions i les manté íntegres. Tenir un bon control muscular és bàsic per assegurar una bona acció muscular, eficaç i coordinada. L’activació neuromuscular garanteix aquest control. Es realitza mitjançant una valoració exhaustiva dels rangs de moviment articular de les diferents parts del cos, amb uns tests molt específics de força muscular, amb els quals es detecten els desequilibris que impedeixen el seu correcte funcionament.

Els desequilibris poden sorgir a causa d’un excés de tensió (contractura). En aquest cas, el sistema nerviós detecta una inestabilitat articular i dona l’ordre a la resta de músculs perquè es tensin i la per protegeixin. Si aquesta tensió persisteix en el temps, poden aparèixer dolors que impedeixin realitzar determinades accions musculars. El treball d’activació ens permet trobar la musculatura debilitada per tornar-la a activar, mitjançant forces de baixa intensitat i palpacions, accions que estimulen els receptors musculars.

Una altra causa de desequilibri pot ser la inhibició muscular. Es produeix quan la comunicació entre cervell i múscul, és a dir, entre sistema nerviós i sistema muscular, falla. Aquesta situació pot esdevenir-se a causa de diferents factors, com l’estrès, el sedentarisme o un excés d’activitat física, també per realitzar feines amb moviments repetitius persistents en el temps. Quan ens trobem en alguna de les mencionades situacions, el sistema nerviós percep que el cos es està en risc de patir una lesió i inhibeix la musculatura que utilitza en excés i, com a conseqüència, disminueix la capacitat de contraure’s. Tant l’excés de tensió com la inhibició poden provocar, a llarg termini, un desgast articular i muscular que pot desencadenar diferents patologies, com l’artrosi o la tendinitis.

L’activació neuromuscular és una eina molt potent que ens ajuda a garantir la integritat articular dels nostres clients i a tenir un bon funcionament neuromuscular. Amb l’ajut del treball de reforç muscular que fem a la sala d’entrenament mitjançant exercicis específics d’aquella musculatura debilitada, aconseguim tolerar les càrregues a què estem sotmesos diàriament.

cris_milla_ae-40web--6842157.jpg

Article de Cris Millà, publicat a l'Araesport n.40

Escriu el teu comentari

Comentari