Tancar
15 Gener 2020
Ciclisme BTT

RAID MAQUI 2020 UNA CURSA AMB ACTITUD

El RaidMaqui es l’evolució de la cursa Terra de Maquis, tot i que aquest tampoc fou el seu nom inicial. Expliquem, pas a pas, en què consisteix aquest esdeveniment. Tot va néixer el 2010 quan quatre amics vam decidir fer un recorregut

RAID MAQUI 2020 UNA CURSA AMB ACTITUD
El RaidMaqui es l’evolució de la cursa Terra de Maquis, tot i que aquest tampoc fou el seu nom inicial. Expliquem, pas a pas, en què consisteix aquest esdeveniment.

Tot va néixer el 2010 quan quatre amics vam decidir fer un recorregut que donés la volta al Bages en BTT, eren uns 230Km, on s’intentava passar pel màxim de senders i corriols, per així fer-ho més “distret”. En total sortien uns 6.000m. de desnivell acumulat, un repte a l’abast de poca gent. La idea va ser un esdeveniment dividit en dues etapes, així va néixer la Volta al Bages en BTT. Però tot just veure la llum i degut a que la sortida i l’ arribada eren a Castellnou de Bages, ràpidament es va vincular amb la història dels maquis i amb Ramón Vila, últim maqui català que va morir a la Creu del Perelló d’aquest municipi. Establir aquesta relació va ser senzill, ja que ambdós mons tenen moltes similituds: la duresa, la supervivència, la superació, la lluita per un ideal i, sobretot, perquè preteníem que fos més que una cursa o pedalada, volíem aportar alguna cosa més, tant a nivell esportiu com social, posant en valor aspectes com la superació, l’actitud, la companyonia, la convivència i d’altres que fins i tot quan va néixer, no sabíem ni que podrien existir.
Així va sorgir Terra de Maquis el 2010, i durant els següents 5 anys l’esdeveniment va anar creixent i va crear un format de pedalada que els primers anys es creia impossible, 2 dies i amb navegació GPS. Qui ens havia de dir que, 10 anys després, gairebé el 90% de ciclistes habituals tenen un GPS i segueixen tracks de manera habitual. Veient-ho amb perspectiva el format va ser un encert i prova d’això es que actualment els esdeveniments d’aquestes característiques són força habituals. Terra de Maquis tenia una màgia especial, i hi va ajudar fer nit a Dom Bosco de Castellnou. Qui la va fer de segur en guarda bons records, més que no pas de la seva duresa, sovint extrema, amb gairebé la meitat de ciclistes abandonant i sense poder tenir la seva preuada fusta a arribada.

Però tot evoluciona i el 2015 vam veure que cada vegada hi havia més curses més llargues, més dures, més extremes i que, semblava que només es tractés de qui la feia més grossa. Per això el projecte Terra de Maquis es va acabar. Calia reinventar-se, agafar el millor del viscut i crear alguna cosa nova per continuar aportant quelcom més als participants, als seguidors de maquis, que cada vegada eren més i venien de més lluny.

Un exemple d’on arriba tot això és que es fan trobades de “maquis” que s’anomenen maqui zeros i on algú d’una zona fa una ruta per donar-la a conèixer, òbviament amb l’estil propi maqui (molt senders, llarga distància, dura i sobretot, divertida). Amb les maqui zeros varem veure que el que realment vol el ciclista amb filosofia maqui és passar-ho bé i que no cal donar-se una pallissa, per això ja hi ha les curses extrem.

raidmaqui_araesport_w2--299871.jpg

Així es va anar gestant un nou format, que és l’actual RaidMaqui on preval l’actitud i el sacrifici per afrontar un recorregut molt exigent però que incorpora l’element de diversió. Creiem que no val la pena afrontar cap repte sinó estàs disposat a passar-ho bé. Aquesta és la filosofia del RaidMaqui. Passem de dos dies a un de sol, per no limitar la inscripció i facilitar l’organització interna, ja que al Bages malauradament hi ha pocs espais on acollir durant la nit a tants participants i acompanyants.

Però, com podíem combinar-ho tot? Vam partir d’un track molt treballat (durant gairebé un any) lent i tècnic, amb més del 80% de senders, corriols i trialeres, i la navegació amb GPS.
El resultat és un trajecte d’uns 140Km que es fa entre 9 i 16 hores i està ple d’avituallaments complerts. Varia de zona en cada edició i amaga unes quantes “sorpreses” en forma de avituallaments diguem-ne “psicològics” on podem trobar una discoteca (que s’ha fet viral per les xarxes), unes socorristes que volen fer-te el boca-boca; unes iaies que et faran seure a descansar al sofè;un “xiriguito” flamenc on pots degustar pernil; una “paradeta” de frankfurts i cervesa o el clàssic Bar Maqui, a uns 10km de l’arribada, on torbaràs espetec i cervesa freda. El clímax es produeix en l’arribada, després de tantes hores sobre la bicicleta i de tant sacrifici durant els entrenaments, quan creues la línia de meta i et donen la fusta de “finisher”, es un instant que se’t grava a foc. Recordaràs com l’has disfrutat, la bestiesa que has fet i, sobretot, t’adones que un somriure t’ha acompanyat en la major part de l’aventura, durant la qual has tingut moments de tot, per pensar amb els qui estimes, per plorar, cridar i en definitiva, per sentir-te viu i feliç. I aquest és l’objectiu últim de l’organització. Fer feliços als participants.

raidmaqui_araesport_w3--6681307.jpg

El Raid Maqui es fa per parelles, fet que dóna un component de seguretat i companyonia, un vincle que mantindreu durant molt de temps. Es celebra cada 2 anys i els organitzadors, el Club Outcat, són una colla d’amics que hi dediquen el seu temps sense cap altre objectiu que el fer gaudir als amants de la BTT. Un grup de 20 persones i més de 100 voluntaris.

El 2020 és any de Raid, és any de Maquis i ja ho estem preparant tot per fer-vos gaudir tant si pedaleu com si veniu a veure-ho. Reserveu el 23 de Maig i pugeu a Castellnou de Bages (a l’escola del Serrat). Si voleu córrer, entreneu però sobretot, estigueu atents a les xarxes, al febrer s’obriran les inscripcions per les 400 places disponibles, que en anteriors edicions s’han esgotat en 10 minuts.

Si no us veieu amb cor de fer-la tota, o no heu tingut la sort de poder-vos inscriu-re, podeu viure igualment l’actitud i diversió maqui! Endinseu-vos al bosc i busqueu una discoteca o un ramat de bous!

En el futur veurem cap on va el RaidMaqui que, com tot, ha d’anar evolucionant, canviant i alhora adaptant-se als nous temps com tantes altres pedalades populars que fa molts anys que es fan. Per a nosaltres no hi ha millor recompensa que fer feliç als 400 inscrits que vindran a aquest 2020. Recordeu: “No es més maqui el que té la fusta ni el que arriba primer, sinó el que ha demostrat
l’actitud per ser-ho”

Article publicat a l'ARAESPORT n.10
Raül Montfort

Escriu el teu comentari

Comentari