Tancar
09 Juliol 2024
Altres continguts

Transpirenaica Social Solidària

Un camí d’esperança i solidaritat. Un projecte socioeducatiu i laboral que acabarà l’onze de juliol al Cap de Creus i que té com a objectiu impulsar la integració de joves i implicar i sensibilitzar a la societat.

Transpirenaica Social Solidària
En aquesta nova edició, dos-cents joves en situació de vulnerabilitat travessen el Pirineu per la inclusió social i el desenvolupament sostenible.

És tracta de l’onzena edició de la Transpirenaica Social Solidària, en la que es recorren set-cents quilòmetres durant trenta-dos dies.

Hi participen vuitanta educadors i també voluntariat, que acompanyen als joves en el seu pas per Navarra, el País Basc, Aragó i Catalunya.

El recorregut d’aquesta edició es fa caminant amb el lema “Cuidar per ser”.

L’organització busca sensibilitzar a la societat i fomentar la integració de joves vulnerables.

Un projecte socioeducatiu i laboral que acabarà l’onze de juliol al Cap de Creus i que té com a objectiu impulsar la integració d’aquests joves, així com implicar i sensibilitzar a la societat.

Han tingut passats molt durs i viuen presents difícils, però somien futurs plens de projectes i iniciatives”, assegura Patxi Sanjuan, educador de la TSS. Des de l’entitat busquen empoderar-los mitjançant un mètode educatiu propi.

“En els dos darrers anys ens han acompanyat pel Pirineu joves procedents de més de trenta-tres països d’orígens diferents. Molts s’han preparat en diferents camps professionals, alguns estudien formació professional, altres graus mitjans o superiors i d’altres són a la universitat. Volem impulsar-los, empoderar-los i donar visibilitat a la seva realitat”, expressa Irene Zendrera, directora i impulsora de la TSS.

Un bon exemple d’això és en Mahamadou Sow, que va arribar a Bilbao el 2011 procedent de Mali, i el 2017 ja va participar a la travessa dels Pirineus. Aquest any hi ha tornat com a voluntari i referent juvenil. És el coordinador dels joves participants i completarà tot el recorregut. “Quan vaig arribar a Bilbao vaig aprendre castellà, després vaig fer cursos per formar-me com a instal·lador de plaques fotovoltaiques, de llauner i electricista, i també vaig fer un curs de cuina. Van ser anys complicats, però el 2018, gràcies a Déu, vaig trobar feina en una fàbrica. Si hagués de donar un consell a altres joves: estudieu. És la única sortida per a una persona pobre”, assegura el jove.

Amb Sow també fa camí Youssef Ben Ali, biscaí d’origen marroquí que l’any passat va descobrir la TSS de la mà de l’associació Pertsonalde. “La Transpirenaica m’ha aportat moltíssim, moltíssimes coses bones i noves. És una cosa molt gran que cal viure-la”, afirma.

“Cal reivindicar el dret de totes les persones a decidir el seu futur, a lluitar pel seu somni i a ser acollides per aquelles que tenim el privilegi d’haver nascut en el benestar. Des de la Transpirenaica Social Solidària treballem perquè es reconegui aquest dret i perquè els joves que arriben a casa nostra des d’històries difícils tinguin la possibilitat de créixer entre nosaltres. Donem les gràcies a les persones voluntàries i educadores que han contribuït a fer que molts d’aquests somnis ja s’hagin complert. Ens anima a seguir endavant” Carmen Garrido Doblas. Presidenta de la TSS.

Aquest any hi participaran, tan en les primeres etapes de la Travessia com en tot el recorregut, un gran grup de persones refugiades vinculades a Creu Roja Navarra, CEAR Navarra i Superacció, d’orígens diversos, Mali, Ucraïna, Hondures, Gàmbia, Sudan, Eritrea, Etiòpia i Afganistan, entre d’altres.

La travessa TSS es basa en el seu propi mètode educatiu, amb el focus posat en l’aprenentatge de valors com la superació, l’esforç, el treball en equip o el lideratge i la cura del medi ambient, gràcies a la col·laboració de la Fundació Kilian Jornet.

En aquesta edició, a més de caminar des del mar Cantàbric fins al mar Mediterrani, es reflexiona entorn a la cura des de tres perspectives: auto cura, cura de les altres persones i cura de la mare terra. “Una altra de les novetats és que hem aconseguit que hi hagi més dones entre els joves beneficiaris a la Travessia i hem buscat la col·laboració i implicació amb entitats que promouen la inclusió des de la diversitat, com Cazarettos. És la nostra edició més igualitària i inclusiva!”, afegeix Zendrera.

Durant la travessa se celebren activitats per reflexionar i conèixer l’entorn natural i comunitari per tal d’apoderar i impulsar el talent dels joves: des de xerrades fins a fòrums socials acompanyen el recorregut. El primer es va celebrar a Zabaldika (Navarra) el 20 de juny, coincidint amb el dia del Refugiat, i el següent a Núria l’1 de juliol.

A la TSS hi participen més de cinquanta institucions i entitats socials del País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya com per exemple, Pertsonalde, CEAR, Creu Roja Navarra, Fundació Ilundain, Associació Navarra Nou Futur, Associació SEI, Superacció, Punt de Referència, Creu Roja Catalunya, Fundació Formació i Treball, Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona, Centre de Noves Oportunitats Girona-Fundació Oscobe , Cepaim, Casa Recés, Fund Esperança, Fund La Caixa, Fundació Esportsalus, En Forma Inspira, Comunitat de Zabaldika, Col·legi Sagrat Cor, Centre Excursionista de Catalunya, Les Muntanyes d’Abril, Muntanyencs Iturrama i amb el suport i col·laboració del Programa Innova Social de la Fundació Caixa Navarra - Fundació La Caixa , Menjador Saludable, Borges, Laboratoris Viñas i Com2Be així com voluntariat corporatiu d’Aigües de Barcelona, ​​Sphere Pro, i Augusta Advocats, entre d’altres.


UN RECORREGUT DES DEL MAR CANTÀBRIC AL MAR MEDITERRÀNI


La TSS comença a Hondarribia, Guipúscoa, País Basc i segueix la seva ruta pels Pirineus de Navarra, Aragó, Catalunya i Andorra: el primer tram es camina, d’Hondarribia a Zabaldika del 10 al 15 de juny, posteriorment el segon tram del 16 al 19, es recorre el trajecte que separa Roncesvalles de Zuriza. Així, el dia 19 s’arriba a Aragó, i es camina des del Refugi de Llinça a Sallent de Gállego. Finalment, el 24 de juny comença el recorregut pel Pirineu català i andorrà posant el punt i final amb l’arribada al Cap de Creus i a Cadaqués l’11 de juliol.

A causa de la dificultat i el temps del recorregut, només un petit grup dels joves realitza el recorregut sencer. Els altres fan etapes de quatre o cinc dies per senders i rutes de gran recorregut.

Les places per assistir a la Travessia i col·laborar-hi són molt limitades, però l’entitat ha activat un crowdfunding amb què tots els interessats poden contribuir al desenvolupament d’aquesta iniciativa que tant bé fa als joves.

L’ASSOCIACIÓ TRANSPIRENAICA SOCIAL SOLIDÀRIA

Transpirenaica Social Solidària (TSS) és una entitat sense ànim de lucre que va néixer el 2013 de la mà de la Fundació Formació i Treball com un projecte educatiu, per millorar la integració social de joves que per raons diverses es troben en una situació de vulnerabilitat.

TSS organitza activitats durant tot l’any amb en l’entorn natural com a context. Arriba al seu màxim apogeu durant els mesos de juny i juliol, període en el qual es realitza la travessa, és aleshores quan connecten joves, professionals, empresaris de diferents sectors, educadors i les persones que els acullen.

Escriu el teu comentari

Comentari