Tancar
13 Gener 2021
Dormint sobre rodes

TRESORS DEL BAGES

Aquesta edició de “Dormint sobre rodes” ens situem al cor de Catalunya, concretament a la comarca del Bages.

TRESORS DEL BAGES
Aquesta edició de “Dormint sobre rodes” ens situem al cor de Catalunya, concretament a la comarca del Bages.

Les recomanacions i experiències que viurem aquesta vegada són més aviat d’interès cultural, gastronòmic i paisatgístic. També proposem algunes excursions fàcils i visites turístiques. Podem agafar el nostre vehicle, recórrer les carreteres de la comarca i gaudir de tot allò que ens ofereix el territori.

Com ja sabeu, el més important és gaudir del viatge i de tot allò que anem aprenent durant el camí!

Comencem parlant de la muntanya més emblemàtica: Montserrat, que queda repartida entre les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat.
montserrat_3-_web--4785013.jpg
Hi ha habilitades moltes places d’aparcament, la gran majoria de pagament. Des d’aquí surten nombroses excursions, algunes les podem fer amb bicicleta de muntanya i d’altres a peu o escalant. Un dels llocs més coneguts és el cim de Sant Jeroni, situat a 1.236m d’altitud. Aquest punt és a la confluència dels límits dels termes municipals del Bruc a l’Anoia i de Marganell al Bages. Podem visitar també el conjunt d’edificis del monestir de Montserrat, protegits com a bé cultural d’interès local. Per una banda hi ha la basílica amb les dependències monarcals i per l’altra, els edificis destinats a atendre els pelegrins i visitants.
Si ens agrada escalar, sobretot fer via llarga, la muntanya de Montserrat ens ofereixen moltes possibilitats i vies de tots els nivells. Podrem fer cims on només s’hi pot accedir amb corda!
cim-collbaix_web--8130814.jpg
Un altre cim molt popular a nivell més local és el del Collbaix. Està situat a una alçada de 543m, al municipi de Sant Joan de Vilatorrada, on hi podem aparcar el nostre vehicle i començar l’ascensió, curta però amb un cert desnivell. Quan arribem a dalt, gaudirem d’unes excel·lents vistes de tot el pla de Bages i tindrem una bona perspectiva de la muntanya de Montserrat.

Una altra proposta és anar al Turó de la torre de Castellnou, a 624m d’altitud. Podem deixar el nostre vehicle a Castellnou de Bages i des d’allà començarem l’excursió. No té gairebé desnivell i el camí és ample i de bon caminar, tot i que podem allargar l’excursió si ens coneixem la zona i agafem alguns corriols. L’únic punt amb una certa dificultat és just per accedir a la torre, on haurem de fer una petita grimpada, però l’esforç quedarà recompensat amb les magnífiques vistes. Tindrem sort si agafem un dia clar, des d’aquí podem veure si ha nevat a les muntanyes del Cadí i el Port del Compte.

El parc més gran de la comarca del Bages és el Parc de l’Agulla. Disposa d’un bon pàrquing, un restaurant, té un gran llac, una àmplia zona de gespa i espais per al joc infantil. És un bon lloc per relaxar-se i per fer una passejada. Des d’aquí també hi passa la Séquia, un canal de regadiu amb un recorregut total de 26,7km i un desnivell de 10m, que podem fer a peu o amb bicicleta.
parc_agulla_2_web--9916394.jpg
El Bages es caracteritza també per ser una zona amb moltes vinyes i per tenir bons cellers. És molt recomanable viure una experiència enoturística o gastronòmica, visitar els cellers de la zona i gaudir d’una bona copa de vi acompanyada dels millors productes locals. La comarca disposa d’una bona gastronomia, restaurants amb productes de proximitat i de cuina casolana. Hi ha la possibilitat de fer packs enoturístics, que combinen experiències a peu, bicicleta, cavall o globus aerostàtic amb la gastronomia local. Ideal per conèixer el territori!

En aquest article, us proposo tres àrees on passar la nit amb el vostre vehicle camperitzat, o simplement per fer-hi una parada i descansar, depenent de la ruta que escolliu i dels llocs que vulgueu visitar. Val la pena saber que el Bages disposa d’aquests llocs adaptats.


Àrea d’Avinyó


Avinyó és un poble situat a 353m d’altura amb una població d’uns 2.250 habitants aproximadament.
Aquesta és una àrea adaptada per autocaravanes que disposa d’alguns serveis. Hi ha una zona adaptada per buidar les aigües grises, una aixeta amb aigua potable (de pagament) que pots fer servir per omplir el dipòsit si tens manguera i un wc químic. En aquest cas, no hi ha lavabos. L’àrea és plana, no està esfaltada i disposa de taules de pícnic. És de molt fàcil accés, està situada a la zona esportiva i queda a tocar del centre del poble on hi ha els comerços. Per tant, si ens falta alguna cosa podem deixar el nostre vehicle aparcat i moure’ns a peu.
Un altre element a favor és l’entorn, des d’aquí tenim vistes al camp amb les muntanyes boscoses darrere.
area_avinyo_4_web--7098171.jpg
Àrea de Navarcles


Just al costat de l’àrea hi ha un llac, on a part de passejar també s’hi poden realitzar algunes activitats esportives i lúdiques. Des d’aquí surten algunes excursions senyalitzades amb un cartell verd, on podrem agafar el camí de Sant Jaume o el de les rutes de les Cingleres i de les Fonts.
A prop d’aquesta àrea tenim el Monestir de Sant Benet de Bages, punt d’interès turístic de la zona i si tenim temps, val la pena visitar.
És una àrea petita que disposa de zona de buidat d’aigües i dues aixetes d’aigua. Una mica més amunt de la zona d’aparcament, hi ha una zona lúdica per al joc infantil i unes taules de pícnic.
El poble està a tocar.

llac-navarcles_1_web--9452976.jpg
Àrea de Cardona


Aquesta àrea està situada al costat del camp de futbol de Cardona i té bones vistes al castell. Ofereix servei de buidat d’aigües grises i també aixetes per omplir aigua. No disposa de wc. És un descampat de terra, hi ha una àmplia zona d’aparcament i per tant, també hi aparquen cotxes, sobretot als caps de setmana quan hi ha partit de futbol. Aquest punt ens pot servir per fer una parada, aparcar el vehicle i visitar el poble i el castell de Cardona, punt d’interès turístic i cultural de la zona. Al oferir servei d’aigües, també ens pot anar bé.
area-cardona_2_web--513043.jpg
Roser Oliveras
Article publicat a l'Araesport n.18

Escriu el teu comentari

Comentari