Tancar
19 Maig 2022
Veterans en forma

VETERANS EN FORMA - Sebastià Catllà

Parlarem amb veterans que practiquen esport de manera habitual, es mantenen plenament en forma i, fins i tot, competeixen en alt nivell. Estrenem secció amb el Sebastià Catllà, que als seus 51 anys continua guanyant títols.

VETERANS EN FORMA      -     Sebastià Catllà
Estrenem secció amb el Sebastià Catllà, que als seus 51 anys continua guanyant títols en proves de triatló i duatló, també en categoria d’elit.

Conseller delegat d’Oliva Torras Grup
Actualment forma part del Consell d’Administració del Bàsquet Manresa. Ha estat president, durant set anys, del Club Bàsquet 2015 (club dels equips de formació del Bàsquet Manresa). És l’impulsor i creador del Circuit de Ciclisme de Manresa i de l’Escola de Ciclisme Manresa Bages.

És l’actual campió del món de triatló d’hivern, en revalidar el títol que va obtenir l’any passat al mateix circuit, a la Rabassa, (Andorra). Va disputar, entre l’elit mundial, les tres especialitats de la prova: cursa a peu de 7,6 Km, ciclisme de muntanya de 12,8 Km i esquí de fons de 10,7 Km en 1h23m18s.

Amb trenta anys competint en les diferents disciplines, ha pujat al podi una infinitat de vegades, ni ell mateix en sap el nombre exacte, unes 250.

La seva trajectòria es pot diferenciar en dues etapes, la que va competir en elit i la posterior, un cop va deixar aquesta categoria.

En la primera etapa, es va proclamar campió de Catalunya de triatló d’hivern, de duatló i triatló de muntanya; fou vencedor del Circuit Català i la Copa Catalana, i component de la Selecció Catalana. Va guanyar també diversos campionats de Catalunya de duatló de carretera i de triatló de mitja distància.

En l’àmbit estatal, va ser campió d’Espanya de triatló d’hivern i de duatló de muntanya, amb diverses victòries als triatlons més mítics.

Pel que fa a l’àmbit internacional, va ser component de la Selecció Espanyola de triatló durant quatre anys, amb la qual va competir en la Copa del Món, campionats d’Europa i campionats del món, en que va obtenir com a millor resultat una medalla de bronze en el campionat d’Europa.

Un cop tancada l’etapa d’elit, ha participat en dues ironman (Niça i Lanzarote), dos campionats del món X-Terra a Maui (Hawai) i diversos campionats de Catalunya de duatló de muntanya, triatló de muntanya, i campionats d’Espanya de triatló blanc.

Actualment continua obtenint èxits tant individualment com en equip amb els seus companys de la P.C.Bonavista-Collbaix.
equips_sebastia_catlla-03--4486302.jpg
La seva especialitat és el triatló triatló blanc, la resta de l’any, competeix en duatlons de muntanya. Va guanyar el primer circuit català que es va celebrar, la Copa Catalana, i unes quantes edicions més, també col·lecciona un bon grapat de campionats d’Espanya.

Un cop va deixar enrere l’etapa en la selecció espanyola competint en elit, es va engrescar a fer ironmans i en va fer un parell, la de Niça i la de Lanzarote, malgrat es tractava d’una prova que no està feta per a ell ja que requereix moltíssim temps per entrenar...

No ha tingut cap lesió greu que l’hagi mantingut apartat durant temps de l’esport i això l’ha ajudat a continuar.

Com et vas iniciar en el duatló i el triatló? Quan vas descobrir el triatló blanc?

Fer esport em ve de família, amb quatre anys ja em van posar uns esquís als peus... Fins als divuit vaig estar molt enfocat a l’esquí alpí, competint amb el MAN. Els hiverns me’ls passava esquiant i durant la resta de temporada jugava a futbol, bàsquet i sortia amb el pare en bicicleta, amb la Penya Ciclista Bonavista.
Coincidint amb l’entrada a la universitat, em vaig aficionar a la que aleshores era una nova modalitat de bicicleta, la BTT, i vaig aparcar la competició en esquí alpí. M’agradava molt la BTT i vaig començar a fer curses, que combianava sortint a córrer. Aviat van arribar les primeres duatlons i em vaig adonar que me’n sortia prou bé, perquè sovint feia podi.

Durant aquesta època també em vaig iniciar en l’esquí de fons, que fins aleshores no havia fet mai, i així, de manera natural, va arribar el meu primer triatló blanc. I sense adonar-me’n, el primer Campionat de Catalunya, el d’Espanya..,i feia podis en moltes curses. La sel·lecció espanyola em convocar per al campionat del món i hi vaig estar competint a nivell absolut, en què el meu millor resultat va ser una medalla de bronze en el Campionat d’Europa.

Com t’ha anat, pel que fa als resultats, el fet de passar de competir en categoria d’elit a fer-ho per grup d’edat?

El fet de competir en el meu grup d’edat (veterants 2) m’ha permès classificar-me per a campionats d’Europa i del món. He estat, per exemple, dues vegades en el campionat del món de Hawai, que ha sigut una experiència fantàstica, per a mi i la meva família, que m’hi ha acompanyat.

Quin és el esecret per mantenir-te en forma, tenint en compte que ets un empresari amb molta responsabilitat, que viatja sovint i treballa moltes hores?

La meva prioritat és l’empresa i, per tant, entreno quan puc i com puc. No tinc una planificació estricta. Adapto els entrenaments al que em deixa la jornada laboral i extralaboral, perquè també tinc família.

L’esport és la meva vàlvula d’escapament, és el meu hobby, sempre n’he fet perquè m’agrada i he tingut la sort que el cos m’ha acompanyat. No he sigut mai un esportista professional, ni quan vaig estar competint en la selecció, l’esport forma part del meu tarannà.

Quan haig de viatjar m’emporto les vambes i surto a córrer abans de començar la jornada, a les 5h o les 6h, per anar mantenint-me una miqueta.

Com t’ho fas per entrenar les diferents disciplines: natació, curtsa de muntanya, esquí, ciclisme, etc.

Entre setmana, que disposo de menys temps, surto a córrer, nedo uns tres quarts d’hora o bé faig una sortida curta en BTT. Els caps de setmana, els dedico a fer més fons, tirades llargues en bicicleta o a l’esquí de fons.

En quina modalitat et sents més còmode?

El que és el meu fort, i també pel que fa als resultats, és el triatló blanc. El campionat d’Espanya el corro en la categoria d’elit, no com a veterà i amb bons resultats. La natació em costa una mica més, però em defenso, no per córrer triatlons sprint, però entreno durant l’estiu i m’he classificat dues vegades per a la X-terra a Hawai, per exemple.
sebastia_catlla_maui_web--7512398.jpg
Com planifiques la temporada, les competicions en què participaràs?

Després de la parada de les vacances, que passem en família i fem algun viatge tots junts (durant la resta de l’any no ho puc fer tan com m’agradaria degut a la feina), comença la temporada; normalment a la tardor amb les duatlons de muntanya, després les triatlons d’hivern i un altre cop les triatlons d’estiu, més enfocades al triatló de muntanya. Miro les curses que m’encaixin amb el calendari. Faig, més o menys, unes 15 proves a l’any.


“Tinc la sort que la meva família m’ha donat suport, tan la meva dona, l’Anna, com els meus dos fills, l’Arnau i el Guillem; sempre que han pogut han vingut a animar-me, i a qualsevol part del món. També em sento afortunat d’haver trobat un excel.lent grup de companys al P.C.Bonavista-Collbaix, grans esportistes i, sobretot, excel.lents persones, amb qui ens ho hem passat molt i molt bé”
equips_sebastia_catlla-02--5660889.jpg
Entrevista publicada a l'Araesport n.26Escriu el teu comentari

Comentari