Tancar
15 Octubre 2019
Excursions

La via verda del Carrilet de Cal Rosal a Pedret.

Us presentem una ruta lineal de 10km (5km d’anada i 5km de tornada) que transcorre per la via verda de Cal Rosal fins al pont de Pedret tot seguint el curs del riu Llobregat.

La via verda del Carrilet de Cal Rosal a Pedret.
Us presentem una ruta lineal de 10km (5km d’anada i 5km de tornada) que transcorre per la via verda de Cal Rosal fins al pont de Pedret tot seguint el curs del riu Llobregat.

VEURE LA RUTA A WIKILOC

resum_excursio_neus_parcerisas-01--9871635.jpg

Antigament, per aquest recorregut hi circulava el ferrocarril de Guardiola de Berguedà a Manresa seguint el curs del riu Llobregat, gràcies a l’època de prosperitat que vivia l’Alt Berguedà a mitjans del s.XIX, per les colònies tèxtils del Berguedà (Viladomiu, Cal Rosal, Cal Bassacs, etc.) i a la mineria (Vallcebre, Cercs, etc.). Al 1972 es va tancar el servei degut a la crisi, a la millora de les comunicacions per carretera i a causa de la construcció de l’embassament de la Baells.

Es comença a Cal Rosal, al pàrquing de la via verda direcció nord; i just començar es passa per sota la C-16. Tot el recorregut transcorre per un camí molt planer, gairebé sense desnivells, però si uns túnels que són atractius pels nens/es.

L’itinerari segueix el GR 270 fins al Pont de Pedret i és tot força ombrívol, així que és una excursió que es pot fer tant de matí com de tarda. Al cap d’uns minuts de sortir, es passa pel costat d’una resclosa, pocs metres després ja trobem el primer túnel.

Continuem seguint la pista i es travessa el segon túnel, que és el més llarg de tots i amb una corba al mig. Ara ja amb il·luminació a dins, així que no cal dur frontal.

Abans de passar pel tercer túnel, trobem un pont que ens fa creuar el Llobregat, així que passem a tenir el riu a la banda contrària. Just al tercer túnel trobem la font dels pescadors i es continua seguint el bosc de ribera al costat del riu Llobregat.

Arribem al pont de Pedret, un pont d’origen medieval dins el terme de Cercs, però a només 3km de Berga, de manera que també hi ha accés amb cotxe en aquell punt de la ruta. Si algun adult s’anima a travessar el pont i seguir la pista encimentada, s’arriba a l’ermita de Sant Quirze de Pedret. És una pujada exigent per nens/es, així que segurament a ells/elles els vindrà més de gust provar de posar els peus a l’aigua! Això si, l’aigua de Pedret és força freda, a només 2km hi ha la presa de la Baells, i l’aigua surt de molta fondària, aquest és el motiu de la baixa temperatura de l’aigua!

La tornada és pel mateix camí, tot seguint el curs del riu i acompanyats per la remor de l’aigua i dels ocells de la zona. Atenció durant tot el tram, ja que és una zona concorreguda per caminants, corredors i ciclistes, sobretot els caps de setmana.

Recordeu, hi ha nens que els encanta la bici, i d’altres que no els agrada gens. S’ha d’introduir la bici de forma lúdica, amb amics, amb família, com a mitjà de transport en trams curts, i ja s’anirà progressant a poc a poc. No ens oblidem del casc, de lubricar la cadena i d’inflar les rodes correctament abans de sortir!

Excursió publicada a l'Araesport n.7
Per Neus Parcerisas

Escriu el teu comentari

Comentari